G класа

Mercedes G classВ този раздел ще ви запознаем с историята на Mercedes G класа. Разделена на 4 части, като можете да видите линковете към тях в края на това въведение. Приятно четене.

Развитието на този автомобил за пресечена местност ( АПМ) започва през 1972 година като съвместно съгласие между Daimler-Benz и Steyr-Daimler-Puch в Австрийския град Graz. През 1975 се взема решение да започне производството на серията и се построява нова фабрика в Graz, където G все още се прави повече ръчно дори и днес.

През 1979 година, новата серия излиза на пазара с 4 различни двигателя с мощност от 53 kW/72 к.с. до 110 kW/150 к.с. Комби и панелен ван, всеки с къса и дълга база са първите предлагани 4 каросерии. Пети вариант е отворен автомобил на къса база.

Сегашната W 463 включва 3 варианта: кабрио с 2 врати, комби с 3 врати и комби с 5 врати. Топ моделът G 55 AMG е с 5 врати, 8 цилиндров двигател с 373 kW (507 к.с.). Също се предлагат и специални версии за търговски клиенти и армията.

Развитието на G класа върви заедно с технологичния процес - слави се с екстремно ефикасното управление. Комбинира постоянно задвижване на всички колела с електронно контролирана 4ETS тракшън система, ESP®, "low-range" съотношение и 3 избираеми от шофьора блокиране на диференциала, G класата е подходяща за всяко оф роуд предизвикателство, като запазва качествата на пътя като всеки типичен Мерцедес.

От самото начало G класата е проектирана да работи в екстремно трудни терени. Здравата база е с периметърна рамка, направена от надлъжни бокс секции с кръстосани части които дават невероятна твърдост срещу усукване и изкривяване. Със странична стабилност до 54 %, стабилност по наклон до 80%, 21 сантиметра просвет, 36 градуса изкачване и 27 при слизане, G класата може да превъзмогне и най-трудните од роуд отсечки. По същото време, шасито предлага сигурно, комфортно пътуване по пътищата.

Доказаният основен технически концепт остава непроменен дори и днес. Все пак инженерите постоянно добавят ново оборудване. Автоматична скоростна кутия и климатик са предлагани от 1981 година, от 1990 е с постоянно задвижване на всички колела, диференциално блокиране на преден и заден мост както и на централния е стандарт. От 2001 година G класата се предлага допълнително с ESP®, 4ETS и Brake Assist, даващи комбинация от системи за ефикасно и сигурно пътуване нямащи равен на себе си в света.

Mercedes G класа - част 1
Mercedes G класа - част 2
Mercedes G класа - част 3
Mercedes G класа - част 4
Mercedes G класа - използвани трансмисии
Mercedes G класа - използвани двигатели
Mercedes G класа производствени данни
Mercedes G класа - VIN декодиране