Benz Dos-a-Dos Mylord coupe1901

Coupes във всеки клас
* Дали в компактен, среден размер или луксозен клас, coupes повиши продуктовата гама на Mercedes-Benz
* Mercedes-Benz CLS: Първото четири врато Coupe направи своя дебют през 2004

След Втората световна война Coupe става постоянна част от гамата на Mercedes-Benz в средно-размерните модели (Е-клас), както и на гамата от премиум клас модели (S-клас). Сред предтечите на днешния CL-класа са превозни средства, като например 300 S Coupe (W 188, 1952 до 1955) и coupe-та на серии 180 и 128 "три-обемни каросерии", чиято самоносеща конструкция е била напълно с модата на деня. През 1961 излиза coupe-то в премиум клас - 111 серия, след това през следващата година на 112 серия, това са много търсени автомобили и до днес. Междинна стъпка беше 107 серия от 1970, която се основава не на седан от премиум клас с четири врати, а на SL и поради това предоставял места само за двама души. Серия С 126, от друга страна, предлага четири нормални места, функция, която е продължила до наши дни в приемните серии C 140, C 215 и C 216.

В средните серии на Mercedes-Benz е налице почти непрекъсната Coupe традиция след края на 1960, представена днес от CLK серията. Първото Coupe в средните серии е Mercedes W114 серия, по-интимно, известна като the Stroke Eight, това се получава от вътрешната абревиатура "/ 8" за обозначаване на годината на появата му, 1968. Колата е била също така успешно изнасяна за Северна Америка. Последвана е безпроблемно от 123-та серия (1977 до 1985) и дори предложи за първи път Coupe с дизелов двигател – на резервираните първоначално Северно Американски клиенти с оглед на подобряване на икономията на гориво там. Coupe традицията е продължена от 124-та серия от 1987 до 1996 година.

След което първата Mercedes CLK (208 серия) пое властта, пусната през 1997 и произвеждана до 2002. По време на развитието си, Mercedes-benz изучава пазара с помоща на двуместните купета, през 1993 представи на авто салона в Женева Geneva Motor Show пред възторжената публика новото „четири – око” лице на марката. Решението бе взето, за да се лансира новия дизайн. Сегашната CLK 209 серия, се произвежда от 2002, като е незабележимо изградена въз основа на успеха на своя предшественик.

Представянето на Vision CLS на изложението във Франкфурт IAA Frankfurt Motor Show през 2003 доведе до усещане сред автомобилната публика и й даде да предвкуси вида на Mercedes-Benz CLS, който се появява на следващата година. Тази кола комбинира най-доброто от двата свята, предлагането на простор и четири врати на седан, като в същото време показва своите ясни Coupe корени с умело проектиран корпус. CLS вече се утвърждава като модерна автомобилна икона. При това той откри нов пазарен сегмент, като с появата си събуди другите производители да произвеждат собствени coupe-та с четири врати.

Никой преглед на Coupe историята на Mercedes-Benz не ще бъде пълен, без да споменем три изключителни спортни coupe-та. През 1954 дойде 300 SL (W198). Не само gullwing врати и непреходния дизайн на каросерията поставиха тази кола в свой собствен клас в автомобилния свят – колата която остава и днес кола и Coupe - мечта в едно. След това през 1969 компанията представи C 111, първоначално като тест средство за Wankel (роторен) двигател. Това Coupe отприщи буря от интерес, като Mercedes-Benz дори получил множество празни чекове от нетърпеливи купувачи. Но колата никога не влиза в производство. Накрая, въпреки че Mercedes-Benz SLR McLaren (199 серия) от 2003 е пряк наследник на 300 SL, той все още носи гените на Gullwing. Защото това е двойна мечта - спортен автомобил с оригинален Coupe дизайн. И в двата случая по-късно бяха добавени и кабрио (roadster) версии.

Всеки Coupe модел на Mercedes-Benz е класика, независимо дали тя е с исторически корени или се базира на сегашния модел от гамата. Тези превозни средства са развитие в автомобилната гама от продукти и са насочени към клиенти, за които стила и елегантността продължават да имат особено значение. Coupe-тата са начин на живот, жизнен статус на колела.
Вижте всички снимки  в Mercedes Галерията.