Mercedes CL

1999: В новото хилядолетие с CL-Class

През 1999 отново идеи за основни промени витаят из въздуха. Доста хора са по-загрижени за риска и неизвестните последици, които трите нули могат да окажат върху компютърните системи и мрежи, отколкото за предстоящото преминаване от германската марка към еврото. Както вече знаем преминаването от 1999 към 2000 стана бързо и безпроблемно най-вече за компютърните системи.

Един от забележителните знаци на новата епоха бе официалното откриване на новата сграда на Reichstag през 1999 в Берлин. С това събитие бе очевидно утвърждаване на града като столица на обединена Германия. И други събития в Германия превзеха първите страници на вестниците, писателят Гюнтер Грас бе удостоен с Нобелова награда за литература, легендите в немския тенис Щефи Граф и Борис Бекер се отказаха от активна спортна дейност. В зората на новото хилядолетие висок ръст бележи и собствеността върху лични автомобили в Германия – 516 превозни средства на 1000 души население.

През март 1999 бе и дебютът на световното автомобилно изложение в Женева, където новаторските модели на Mercedes-Benz CL-Class Coupé (C 215 серия) - CL 500, бяха представени за пръв път пред публика. От гледна точка на дизайн, двигател и предназначение този модел впечатляващо демонстрира нескончаемите способност и желание за иновации на щутгартския производител. На пръв поглед новите дизайнерските решения не могат да бъдат объркани - дълъг плосък капак, динамично извита покривна линия , удивителен заден капак и изразителна ре-интерпретация на добре познатия двоен фар, представят визия преплела в себе си едновременно спортна и елегантна линия. В този автомобил несравнимо бе съчетана атлетична линия с гъвкавост. Непрекъснатите странични стъкла и липсата на V-колони допринесоха за навлизането на повече светлина в купето. Това добре прието купе незабавно зае трона в пазара на елитни автомобили и скоро бе сред най-желаните от потребителите луксозни купета.

Наред с това необикновено купе инженерите на Mercedes-Benz напълно закономерно предложиха за CL 600 - този топ автомобил в своя клас новоразработено оборудване - плавно работещ дванадесет цилиндров мощен двигател, с капацитет 270 kW/367 к.с. и въртящ момент от 530 нютон метра. Олекотен, три клапанна технология, запалителна система с две свещи /twin-spark/, искрово запалване с променлив ток и йонна текуща диагноза, автоматично прекъсване на работата на цилиндри, шест каталитични конвертора и осем ламбда сензори са само малка част от примерите за тази прецизна технология въплътена в този най-съвременен двигател. ”По-малкият” CL 500 Coupé е оборудван с V8 двигател с мощност 225 kW/306 к.с.

Новата технология "ABC"-система на окачването

Новият Mercedes купе включва иновациите като стандарт, с който нито един нов автомобил не може да се похвали по време на представянето си, преди всичко заради новата Active Body Control (ABC) система на окачване достигнала безпрецедентно ниво на спорност и комфорт. Въз основа на сензори и с помощта на специални хидравлични цилиндри, разположени върху осите , ABC почти напълно компенсира въртящите се и накланящи се движения на тялото по време на движение, потегляне, завиване и спиране, превръщайки шофирането в едно прекрасно изживяване.

Друга отличителна характеристика на новия, просторен автомобил е, че същия притежава огромен набор от системи, грижещи се за неговата безопасност, които нямат аналог по степен на завършеност в другите автомобили – с предни и странични въздушни възглавници, плюс разбира се ESP® и система за ускорение и предпазване от плъзгане ASR- acceleration skid control.
Това било техническа конфигурация, която правела безопасното шофиране едно съвсем реално преживяване. Образцовата аеродинамика (Cd стойности от 0.28), способите на използваните на леки конструкции и съвсем новата триизмерна концепция са допълнителните характеристики на Mercedes-Benz CL купе от 1999. Съвсем новата хибридна концепция, която позволявала използването на различни леки материали като алуминий, магнезий, стомана и пластмаса, позволявала да се намали производственото тегло на автомобила близо с 340 кг. в сравнение с предходната моделна серия.

Оборудването не оставило нищо повече да се желае: то включва мултифункционален волан, автоматична трансмисия с пет скорости с Touchshift и SPEEDTRONIC, и автоматична климатична контрола с филтър от активен въглен. Електрически регулируеми кожени седалки с памет, кожени апликации върху арматурното табло и вратите и екзотични дървени вложки подчертават специалния статут на това Купе. Флагмана CL 600, имал системата COMAND с монитор, телефон, специална озвучителна система, изключителна напа кожена тапицерия и мека ALCANTARA облицовка на колоните и тавана подчертавайки позицията на този модел над автомобилната йерархия.

През 2002 на V12 двигателя в CL 600 бяха добавени два турбокомпресора и редица други подобрения, което увеличи мощността му до 368 kW/500 к.с., а с налягане на турбините от един бар този мотор вече генерира максимален въртящ момент от 800 Нютон метра при 1800 оборота в минута - това е 36% повече мощност и поне 51% повече въртящ момент, отколкото на предишните дванадесет цилиндъра на двигателя. В резултат на това CL 600 достига 100 km/h от място само за 4,8 секунди, а максималната скорост е електронно ограничена до 250 km/h. CL 55 AMG е представен през есента на 2002 и е задвижван от компресорен 5,5-литра V8 двигател, разработен от Mercedes-AMG. Подобно на дванадесет цилиндровия мотор, този произвежда също 368 kW/500 к.с., но е с още по-спортни характеристики. Спортното усещане при шофиране е засилено още повече от перата на волана за смяна на предавките.

CL 500 остава непроменен, с изключение на няколко мерки за модернизация. През есента на 2002 Active Body Control (ABC) бе преработен за всички варианти, теглото на автомобила във всеки даден момент се измерва и се включва в изчисланията правени от контрола на активното окачване. Това означаваше, че характеристиките на окачването остават до голяма степен постоянни без значение колко е натоварена колата. Помощниците за безопасност също са рафинирани, като част от ъпгрейда на модела, включително сензори в предния край, които откриват опасност от сблъсък в ранен етап и позволяват предната въздушна възглавница за пътника да има две фази на отваряне, в зависимост от ситуацията. В допълнение оптегачите на коланите се активират по-рано благодарение на тези сензори.
През 2003 границите на мощността бяха разширени още повече с CL 65 AMG, който генерира мощност от 450 kW/612 к.с. и прави 1000 Нютон метра въртящ момент на разположение между 2000 и 4000 об./мин.

Обемът на производство на тези Купета от С 215-серия показва, че Mercedes-Benz е твърдо на прав път с това продължение на традицията на купе, с 46 800 единици са произведени до май 2006. Традицията на съвременни купета от Mercedes-Benz, с техната мечтана симбиоза на перфекционизъм и емоция, също така ще продължи и в бъдещето. Развитието ще продължи да се основава на дозиран иновативен и ориентиран към бъдещето подход, който ще е видим и осезаем. Усъвършенстван дизайн, изключително поведение и автомобилна технология – произведението на изкуството ще се комбинира, за да произведе стилови единици в собствената им класа и за в бъдеще. Mercedes-Benz е произвел общо над 178 000 луксозни купета след 1952. Вижте всички снимки на този модел в Галерията.