Mercedes S class C140

1992: Изграждане на традиция и успех

През 1992 г. някои личности привлякоха обществения интерес, като направиха това по съвсем различни начини: Бил Клинтън положи клетва и пое мандата на 42-ри президент на САЩ. Той е на 47 години по това време, и следователно сравнително млад президент от когото много се очакваше. В други области, членовете на старата гвардия напуснаха този свят. Немската актриса Marlene Dietrich почина на 30 май 1992 на 91 години, а в същата година, на 8 октомври, бившият германски канцлер и носител на Нобелова награда Вили Бранд почина на 79 годишна възраст. Те не са забравени.


Mercedes-Benz бяха избрали основни международни събития, като начало на новата 1992: по света дебюта на новото SEC Купе в моделна серия W 140 се проведе през месец януари, в Америка на изложение North American International Auto Show в Детройт, Европейския дебют бе два месеца по-късно в Женева на изложението Geneva Motor Show. Първоначално само два са били вариантите: 500 SEC с V8 двигател и 600 SEC с V12 двигател, отговарящи на Седан с мощност от 235 kW/320 к.с. и 290 kW/394 к.с. съответно. И двете са оборудвани с множество екстри, и са представители на елита сред автомобилите.

Въпреки, че купетата SEC бяха приели някои технически характеристики на S-класата Седан, представени през 1991, техният дизайн бе определено отличителен. Нещо повече, те онагледяват традицията на Mercedes-Benz в купе дизайна и изработката по доста забележителен начин. Чисти, спокойни форми с дискретни мускулести линии издаващи динамика, елегантност и непринудено спортно излъчване. За феновете на купе това е ненадмината комбинация, която още веднъж подчерта уникалния статут на купетата на Mercedes на световния пазар.

През юни 1993 бе направена външна промяна: както при другите модели, бяха въведени нови моделни наименования и за S-Клас купетата; като 600 SEC стана S 600 Купе, например.

Влизане в производство на Електронна програма за стабилност ESP ®

Търсенето на изключителното купе на Mercedes-Benz продължава и през 1992, но очакванията на клиентите изглежда нарастваха паралелно с общото ниво на продажби на колата - през 1992 се достига до нечуваните 502 коли на 1000 жители. Теоретично е било възможно цялото население на Германия да седне на предните седалки на немските автомобили. За да отговорят на голямото търсене на луксозни купета, семейството им в Mercedes е подсилено с 205 kW/279 к.с. S 420 през март 1994.

В S 600 Купе има две основни технически нововъведения: през май 1995 е въведена напълно новата пет степенна автоматична трансмисия заедно със самоблокиращ съединител с преобразувател на въртящия момент и електронен контрол; нейните сложни електронни контроли позволяват намаляването на консумацията на гориво. Друго нововъведение с още по-голяма значимост е било представено в същото време: Electronic Stability Program - електронна програма за стабилност ESP ®, която подпомага водача в критични ситуации, като с помощта на контролирана от сензор - спирачна интервенция противодейства на нестабилност, като по този начин допринася за по-голяма безопасност. Оттогава ESP ® е значка на бъдещите технологии, ориентирани към сигурността в автомобилната техника. За пореден път Mercedes-Benz са потвърдили своята пионерска роля в областта на безопасността на пътника. Този атрибут не е намален въпреки размера на купето - точно обратното.

Емоционалният подход, е илюстриран от от реклама на Купе изпалзвана в кампанията през 1994, там е изполван девиза: "Карай, преди да стане твърде ценно за шофиране един ден." Рекламата показва компресорен Mercedes Модел 500 от 300 SL Roadster серията и Mercedes-Benz Модел 300 Sc до 140-серия S-класа Купе актуална по това време. Посланието бе ясно: Новото купе е в съответствие с великите класици на Mercedes.

Американското автомобилно списание „Road & Track” беше доста щедро в своята оценка за това купе: "Това купе на S-класа е достойно за царе, за пример, то е точно това, което крал Лудвиг би шофирал, ако беше все още жив ..." Разбира се, много все още живи царе бяха сред неговите клиенти, но това е продукцията, която най-добре показва ентусиазма на обикновените смъртни за Купе. От C 140 серия са произведени 26 022 единици. Вижте всички снимки на този модел в Галерията.