Mercedes Coupe C126

1981: Новите тенденции в развитието на Coupés

Годината 1981 ни въвежда в ерата на истински глобалната комуникация както на технологично, така и на социално ниво. Млада компания за производство на софтуер наречена Microsoft в Сиатъл, щата Вашингтон постига световен пробив със своята компютърна операционна система MS DOS, за да се превърне в стандарт за повечето световни PCs. Друго важно събитие обаче далеч повече привлече вниманието на медиите по това време: сватбата на принц Чарлз и лейди Даяна Спенсър на 29.07.1981. Този кралски спектакъл е бил излъчван от повече TV станции и е бил гледан от повече зрители отколкото излъчваните до този момент Олимпийски игри, като статистиците са изчислили, че повече от един милиард души са станали свидетели на брачната церемония. 25 години са минали от тогава , но колективната народна памет е запечатала това събитие сякаш то се е състояло неотдавна.


Медийните изяви на автомобилите се случвали за по-кратки интервали от време отколкото тези касаещи кралските сватби. Това ни най-малко не намалява значимостта на автомобилите, тъй като те винаги били мерило за достигнатия технически прогрес – предимно отнасящо се за автомобилите на Mercedes -Benz. Когато модификациите Mercedes 380 SEC Coupé и 500 SEC Coupé в модела C 126 били представени през 1981г., дизайнерите и инженерите още веднъж се обърнали към S-Class като основа за Coupé-та, вместо към SL-Class, която била налична за SLC Coupé от 1971 до 1981. Това първоначално означаваше леко увеличение на техните специфични размери. Дизайнът на новото Coupé произтичал от купето на закрит автомобил с четири врати , с неговите елегантни и хармонични контури. Неговата аура излъчвала повече груба сила и подвижност, така че дизайнерите на автомобилни каросерии са успели да достигнат забележителни достижения при обличането на изключително мускулесто тяло в едно чудесно ушито сако.

V8 двигатели за икономия на гориво

Собствениците на автомобили в Германия значително се увеличили през 1981- не по-малко от 385 на всеки 1000 души притежавали собствена кола . Очакванията на купувачите на автомобили нараснали. Инженерите на Mercedes-Benz се сблъскали с множество изисквания, за да конструират двегателя V8 за новото Coupés, който бил изцяло подобрен за да достигне намаляване на изразходваното гориво и изхвърлените вредни емисии, като част от енергийната концепция на Mercedes-Benz/ "Mercedes-Benz Energy Concept"/. Мощността на 380 SEC Coupé била 150 kW/204 к.с., а на модела 500 SEC Coupé 170 kW/231 к.с. По това време едно списание за автомобили пише: "Усещането за простор и видимост е доста добро, така че SEC сякаш се шофира от само себе си „.

В допълнение освен достигане по-висока степен на сгъстяване, техническите модификации включваха и промени в разпределителен вал , пневматични клапани и контрола за работа на празен ход. Благодарение на тези сложни промени е било възможно значително да се намали разхода на гориво за модела SEC Coupés в сравнение с неговите предшественици. Естествено тези модели Coupés споделят същите високи стандарти за безопасност както и в S-Class Saloons.

Особено интересна функция от интериора била електронно управляемите подавачи на колан, оборудване стандартно за SEC моделите , които били така проектирани, че да подават предпазните колани за всичките четири места на нивото на видимост , което било много удобно за водача и за пътника на предната седалка. По желание, автомобила можело да бъде снабден и с аirbag за водача и обтегач за колан за пътника на предната седалка.

Възхищението от новото просторно Coupé не бе изцяло потвърдено от продажните резултати с 74 060 единици от W 126 моделна серия. Тези купета, които много от техните почитатели определят като "автомобил, предназначен за разходки", сега са сред най-търсените най-нови класики, произведени от Mercedes-Benz. Те съчетават техническия прогрес в производството на автомобили и техническа безопасност с традиционни стандарти за изключителност и удобство.Вижте всички снимки на  Mercedes S класа купе

Пълната история на Mercedes C126.