Mercedes 220S

1956: дебюта на "понтон" купе

До средата на 1950-те "следвоенните години" приключват. Пробното икономическо съживяване на Германия което е разработено, се превръща в бум, който влиза в историята като "икономическо чудо". По време на четирите години от 1952 г. собствениците на коли се увеличават повече от два пъти до 40 на 1000. Безработица не е съществувала, и при тези положителни обстоятелства, дори политиците са готови да поемат рискове. " All-Germany team " взема участие в Олимпийските игри в Мелбърн, Австралия за първи път. Тази политическа инвестиция ще се изплати след известно време, но тя показва, че възможностите следва да се използват, за да се постигне напредък. Когато първият трансатлантически телефонен кабел влиза в експлоатация през 1956, всеки може да потърси Ню Йорк или Сан Франциско от уюта на дома. Това е началото на глобалната революция в телекомуникациите. Комуникацията също така означава движение, а движението означава моторни превозни средства.

Когато Mercedes-Benz представи 220 S Купе на база W 180 серия през 1956, по-носталгично настроените - а те са съществували още тогава - се оплакаха, че на новото Купе липсват издутите калници на своя предшественик. Със своите две врати, следващи издадената линия на покрива, с извития заден прозорец, 220 S Купе още веднъж показа, мощен и елегантен силует. Големи брони и фарове за мъгла, характеризират предния край. Най-забележителната особеност е разделеното на три пространство - за пътниците, преден и заден край във форма, която бързо доведе до характерния псевдоним " Ponton Mercedes " (PONTOON - понтон, лодка за понтонен мост, понтонен мост) - термин, който влезе в автомобилната история. 220 S Купе бе първото купе от Mercedes-Benz притежаващо самоносеща каросерия, която е заварена за рамката.

Характерните модели "Ponton" Mercedes от тази серия са представени с 74 kW/100 к.с. двигател, включително и в Coupés. Малко след това мощността на двигателя е увеличена до 78 kW/106 к.с.. Подобрено е окачването на предните колела, с цел по-добро управление и комфорт, те са закачени на подвижно рамо в най-ниската си точка на въртене с шарнирен болт. При заявка, като екстра за 450 марки, се предлага автоматичен, хидравличен съединител, наречен "Hydrak" който се монтира от 1957. Интериорните решения са луксозни, предлагат се включително и полирани екзотични дървени вложки, кожена тапицерия, както и спомагателен вентилатор за отоплителната и вентилационната система. Автомобилната преса описа Купето като комбинация от "модерните технологии и целенасочена елегантност". В отговор на желанията на клиентите за увеличаване на мощността, Mercedes-Benz предлага бензинова инжекционна система в 220 SE (W 128 серия) на цена от 1900 марки от септември 1958, а това повишава мощността до 85 kW/115 к.с..

Подобно на 300 S Купе от 1952, "Pontoon" купето на база моделни серии W 180 и W 128 показа, че творческия дизайн, авангардната технология и удоволствието от шофирането не са взаимно изключващи се, а в действителност са очаква от клиентите. Само 2081 единици на 220 S и 220 SE купе са били произведени, но те все още понякога могат да се видят по пътищата - например по време на сбирки на клубовете на Mercedes-Benz ветераните. Купетата "Pontoon" са също много търсени поради колекционерска си стойност.

1961: Купето 220 SEb изкачва върха на елегантността

През 1961ва се случват много епохални събития, които привлякоха огромно международно внимание, тъй като непрекъснатия напредък в комуникационните технология гарантира достъпа им до всяко домакинство което притежава телевизионен приемник.
13 август, 1961 винаги ще си остане болезнено в паметта на Германия, тъй като това е денят, в който ГДР изпрати строителни екипи, за да построи стена между Източен и Западен Берлин. Това постави началото на политическото разделение, което ще продължи 28 години, и ще приключи със събитията довели до падането на стената на 9 ноември 1989.
Независимо от голямата доза пропаганда, първият космически полет на човек през 1961 г. беше пионерско постижение в положителен смисъл: в ракетата "Восток" руският гражданин Юрий Гагарин обиколи земята веднъж, за един час и 48 минути, след което стана герой на Съветския съюз. В противовес - 10 септември, 1961 беше белязан от трагичната смърт на немския състезателен шофьор Wolfgang Graf Berghe von Trips, който загубва контрол на своето Ферари в Гран При на Италия на пистата Монца, убивайки себе си и 16 зрители.

През 1961 г. още едно Купе на Mercedes-Benz бе в центъра на вниманието, на 24 февруари купето 220 SEb от моделна серия W 111 беше представено по време на церемония по откриването на новия музей в завода в Stuttgart - Untertürkheim. За пореден път дизайнерите са показали тяхната креативност и безпогрешно чувство за стил. Това елегантно и престижно Купе притежава завладяваща аура, мощта, силата и комфорта са смесени така, че да образуват хармонично цяло, което вече е било и външно видимо. Опашката която служела като украса в лимузините в момента се използвала за структурен елемент за подсилване на силуетната линия. Колата имала изчистен и добре балансиран дизайн, като се премахнали, всички завъртулки и ефектни трикове правени с рекламна цел. Това било една напълно развита четириместна кола с много място за дълги пътувания, тя била приета не само като двигател и окачване, но също така и като безопасен седан с четири врати. В останалите случаи Купетата имали изцяло нов дизайн.

Първо редовно производство на кола с предни дискови спирачки

Шест цилиндровия двигател развивал мощност от 120 к.с., достатъчна за висока средна скорост при дългите пътувания. И на теория нямало много показатели като тези, в началото на 1960-те когато е началото на транспортния бум в Германия. Притежаването на коли в Германия са увеличило повече от два пъти в сравнение с 1956. Сега имаме 95 коли на 1000 жители, въпреки че качеството на пътната мрежа е все още доста спорно. Дизайнерите на Mercedes-Benz отново са планирани напред, все пак: Купето 220 SEb е първият автомобил в серийно производство на Mercedes-Benz с предни дискови спирачки. Тук имаме също дебел волан и нови механизми за заключване на вратите, които да не възпрепятстват отварянето на вратите в случай на инцидент. Отново тук са и предпазни три точкови колани.

Тези системи за безопасност, бяха допълнително подобрени и развити от модели, въведени през следващите години. Само един пример, купе 300 SE в моделна серия W 112 от 1962 има автоматична трансмисия с четири скорости, въздушно окачване и серво управление на волана като стандарт, в съответствие с очакванията на клиентите, които изминават все повече и повече километри годишен пробег. Тези купета не са били просто предназначени за луксозна любителска употреба, т.е. чисто удоволствие от шофирането, а също така се оказват най-вече идеални за често пътуващи по работа. Популярността на тези модели е изключителна, тя е отразена в продажните цифри: производство на купе в моделни серии W 111 и W 112 надвишават тези от предходната "Pontoon" серия повече от десетократно, с точно 28 918 произведени единици.Вижте всички снимки на този модел в Галерията.