Mercedes coupe 300Sc

В продължение на много десетилетия, големите купета от Mercedes-Benz са синоним на елегантност и изключителност в автомобилната техника. Изключителен дизайн, високо качество на изработката и авангардни технологии идват като изцяло стилоопределящи. В същото време луксозни купе модели никога не изглеждат просто като варианти на хечбек модели, а по-скоро като видимо различен продукт в рамките на съответния модел серия. Те също са предлагат с фундаментални нововъведения в автомобилната технология, като например през 1995 с ESP ®, електронната програма за стабилност. Те са с изумително приятен дизайн и очароват безброй клиенти от цял свят. Това последователно прилагане на принципа на отличителност започва от 300 S Купе, който влезе в серийното производство през 1952 и перфектно символизира прехода от следвоенната ера до бум периода на икономическото чудо, както и към CL 500 от 1999 в който системата на окачване Active Body Control отпразнува своя световен дебют. Но заедно с всички техни технически детайли, купе моделите също така дават основание за емоции. Тяхното появяване е наслада за сетивата.

Да направиш изключителни автомобили вече бе внимателно и интензивно поддържана традицията на Mercedes-Benz още от преди Втората световна война. Тук се включват, например, много редки Купе версии на компресорни модели, носещи Mercedes звезда на техните капаци, които са били произведени между 1920-те и 1930-те. Те не са загубили нищо от тяхната привлекателност и сила и днес, търсени са от много артисти и културни представители на времето си, които не се страхували да ги сравнят с ценни картини от гледна точка на тяхната стойност и значение.

Mercedes-Benz, спазвайки тази традиция произвежда и представя само няколко години след края на войната на изложението Paris Motor Show през 1951 - 300 S Купе - S-класата Купе в модел на W 188 серия. Огромният ентусиазъм достига своя връх чрез присъдата на автомобилната преса, която го определя като "кола на световния елит". Автомобилната общественост също беше изненадана, тъй като никой не беше очаквал Германски производител да направи плавен преход от аскетичността на военните години до производство на изключително луксозни автомобили на практика от нищото.

300 S Купе, който влиза в серийното производство през лятото на 1952, беше царствено завръщане и обещаваща индикация, че Германската икономика се връща в бизнеса. Mercedes-Benz не само показва, че е полезно да инвестират творчески потенциал в бъдеще, 300 S Купе също показа, че е налице пазар за изключителни продукти, дори и в трудни времена.

Това не е обичайно по никакъв начин за това време. Макар, че лукса е бил познат, колата е далеч от възможностите на повечето хора. През 1952 пътните настилки и инфраструктура са всичко друго но не и перфектни, а комуникационните технологии са все още в ранна детска възраст. През 1952, например, телефонните работници масово са уволнявани, защото Западна Германия започва да конвертира набирането от оператор в автоматично с цел по-дълги разстояния на обажданията. Телевизионната ера прави първите си залитащи стъпки, първоначално само в черно-бяло. От днешна гледна точка това със сигурност са пионерни постижения, обаче:

В тази среда Mercedes-Benz 300 S Купе представлява културен феномен, съчетаващ успешен дизайн, изключително предназначение и най-добрата авто технология на своите дни и всичко това е стило-определящо. В известен смисъл колата е прозорец към бъдещето на автомобила, а също така отбеляза и раждането на нова Mercedes-Benz традиция, която е останала жива и до днес: традицията на големите купета с тяхната мечтана симбиоза от перфекционизъм и емоция.

1952: Купето 300 S една икона

От днешна гледна точка петдесетте години на миналия век се явяват утопично десетилетие, обърнало поглед назад към миналото. По това време никой не е знаел какво го очаква занапред, въпреки, че било ясно, че отломките останали от Втората световна война трябвало да бъдат разчистени възможно най-бързо. Най-видимите признаци на общо опостушение били пътищата –те били в ужасяващо състояние. Плътността на трафика по пътищата в Германия била много ниска – само 19 автомобила на 1000 души население. Въпреки това обаче, ясно се откроявали знаците, указващи, че хората все повече гледали напред към бъдещето. В сектора „комуникации”, който тепърва тръгвал да се развива, били въведени самостоятелно набирани телефонни линии, като станали и възможни телефонните разговори на дълги разстояния. Телевизията станала достъпна за всички, въпреки че била черно-бяла.Точно по това време компанията Sony в Япония доведе своя проект за радио транзистор до такава степен на зрялост, че същия бил годен за серийно производство.Техническата революция се проявила и в развитието на медицината, като първия пейс мейкър влязъл в употреба.


В противовес на този социален фон бил факта, че Mercedes-Benz пуснали в производство купето 300 S за своя модел автомобил W 188, който бил презентиран на Парижкото автомобилно изложение през есента на 1951 и пуснат в серийно производство през лятото на 1952. С този шумно приветстван висококачествен автомобил компанията от Щутгарт не само доказала своите изтъкнати инженерни способности, но и своя ориентиран към бъдещето предприемчив дух. Особеният дизайн на това купе бил основното, което пленявало и очаровало потребителите. Със своите издути калници и разпънат преден капак автомобила въплъщавал „ традиционното и в този случай особено благородно очертание”, цитирайки направен по това време коментар. Освен това , „ меките, изискани линии в изящна хармония с модерния дизайн” притежавала осезаема мощна аура. В това отношение дизайна също е и отражение на възкръсващия дух на тази епоха.

Гари Купър и Ерол Флин на волана на купето на Mercedes

Изтънченият, спортен Coupé, който бил голям, но не масивен, мощен, но не и тежък и неудобен автомобил, бил оборудван със 150 к.с. шестцилиндров двигател, и бил способен да развива скорост до 175 km/h – въпреки, че при тези условия тази скорост можела да бъде развивана в много малки участъци от пътя. "Покриването на дълги разстояния за кратко време с минимален натиск върху тялото и нервите” беше посланието към клиентите на Coupé, сред които и американските филмови звезди Gary Cooper и Errol Flynn.

Колко на сериозно Mercedes-Benz взели своите въодушевени почитатели станало очевидно през 1955, когато компанията представя своя ревизиран модел - 300 Sc Coupé. В този модел двигателят вече имал инжекционна помпа за разлика от предходния карбуратор, като мощността на автомобила се увеличила до 128 kW/175 к.с. Новото Coupé възприело предното окачване на рамената от модела седан, което подобрило значително поведението на автомобила при движение. В известна степен, оправданата гордост на дизайнерите била отразена в надписа „инжекционен двигател”, поставен на капака на багажника на модела 300 Sc.

Моделите Coupés 300 S и 300 Sc завършват следвоенната продуктова гама на Mercedes-Benz като най-добри в класа си, и в същото време продължават вече започналата традиция на най-добре оборудваните модели от 20-те и 30-те години: производство но престижни автомобили със спортна визия / sporty touch / за най-проницателните си клиенти. Във времето на развитие на автомобилостроенето тази успешна комбинация от висококачествена изработка, обръщаща и внимание на безопасността с очевидна елегантност и качество като „мярка за това, което към момента е постижимо в автомобилната техника”. Това твърдение остава валидно и днес.

Фактът, че са произведени само 314 броя от тази серия W 188-series Coupés в периода от 1951 до 1958 се дължи на относително малкия пазар на автомобили за това време.Съответно много малкото останали следвоенни Coupés са сред най-търсените сред колекционерите автомобили и сменят собствениците си на изключително високи цени при аукционите.
Вижте всички снимки на този модел в Мерцедес галерията.