Mercedes 600Mercedes-Benz landaulet в следвоенния период

* Ранен папски автомобил: Mercedes-Benz 300 d
* Само 59 произведени Mercedes-Benz 600 landaulet

През 50-те настъпва функционална трансформация на landaulet, от многостранен купе дизайн за града и страната до кола използвана почти само като парадна. Това се дължи на факта, че landaulet дизайна се превръща в изключителна рядкост: през втората половина на 20-ти век в Mercedes-Benz са построени само 59 автомобила-кабриолети, базирани на

Mercedes-Benz 600

модел (W 100), плюс няколко изключителни landaulet произведени специално. Най-известният от всички е landaulet произведен от Mercedes-Benz направен за Папата.
Тази традиция започва през 1960 с Mercedes-Benz 300 d landaulet. Всъщност Mercedes-Benz вече е дал на Ватикана за официален автомобил на Папата такъв, преди десетилетия - през 1930.

Но за разлика от по-ранните „Папомабили” - Mercedes-Benz Nürburg 460 Pullman лимузина по това време имал сгъваем покрив отзад. Папа Йоан 23 лично е поискал от Щутгарт купето на новия „папомобил” да е landaulet. Старателно ръчно изработения W189 landaulet (само два произведени) е базиран на шаси с колесна база удължена с около 45 сантиметра на общо 3,6 метра. Колата е била и с около 10 сантиметра по-висока от стандартния модел.
Три литровия редови шест цилиндров двигател развива 160 к.с/ 118 kW и е същия като на стандартния автомобил. Това дава на папския автомобил максимална скорост от 160 км/ч, но разбира се обикновено колата е карана с много по-спокойно темпо на официалните излети. В тези времена, със свален покрив задните стъкла могат да бъдат напълно премахнати и поставени в специално проектирани скоби в багажника. В пространството между предните и задните седалки се намира панела за управление и на предните стъкла които са били електрически и са се движели нагоре-надолу с натискане на бутон.
Заключващите устройства за покрива са били достъпни от мястото на водача, и да прибере или разпъне подвижния покрив за него е възможно за секунди. От пода на колата автоматично се подава степенка, когато се отвори задна врата, за да е по-лесно на папата да влезе или слезе от колата. Седалката оформена в стил „трон” за владиката е поставена в средата на задната част, обърната по посоката на движение, с две сгъваеми седалки наобратно прикрепени към „трона” за придружаващия персонал. Около Папската седалка, която е електрически регулируема, са командните копчета за климатичната система, интеркома и другите функции.
На представянето на колата през 1960, Папата е бил просто възхитен от оборудването на колата.

Mercedes-Benz 600 - автомобила-кабриолет, произвеждан фабрично в малки серии

Моделът landaulet 300 d заслужава специално внимание, но най-значителното развитие в историята на дизайна на този вид автомобили през втората половина на 20-и век идва с фабрично произведения модел на Mercedes-Benz версия на модел 600 (W 100). В книгата си “Mercedes-Benz 600” , публикувана през 2001г., авторът Heribert Hofer описва този landaulet като „ истински уникален параден автомобил със старинен стил , изключително автомобилно съкровище”. И разбира се, редица държавни глави като кралица Елизабет ІІ, папа Павел VI и неговите наследници, както и правителствени ръководители на много държави избрат този модел, за да приветстват почитателите си, пътувайки с автомобила. Правителството на Германия също редовно е използвало автомобила-кабриолет за официални церемонии, въпреки че превозното средство не е било собственост на държавата. Напротив, колата е била пазена от флотска компания в гр.Щутгарт и е била предоставяна при поискване от страна на правителството.

Производството на модела 600, съгласно традициите на “Grand Mercedes” започнало през месец септември 1964г. Автомобила-кабриолет на Pullman, наред с определено количество лимузини бил производствен вариант на конструираното от Pullman купе с дългото междуосие на модела W 100. Mercedes-Benz предложила на своите клиенти четири различни версии на landaulet основани на този изключителен дизайн: стандартната версия имала четири врати, задни седалки, които били разположени така, че пътниците да сядат един срещу друг, както и сгъваем покрив, който можел да се отвори до предните ръбове на задните врати. Имало също и специална версия на автомобила с шест врати, със специални места в задната част на превозното средство и допълнителни сгъваеми седалки , обърнати по посока на движението. В тази версия на автомобила, позната като шест-вратата лимузина на Pullman, средните врати можели да бъдат произвеждани и без дръжки. И двата гореописани автомобили-кабриолети – с четири и шест врати – можели по молба на собствениците си да бъдат оборудвани с дълъг сгъваем покрив, който при сгъване да достигне поставените ограничения.

Всички тези версии на автомобила-кабриолет били основани на шасито на дългата база на модела W 100, но през 1967г. е бил произведен един автомобил с късо междуосие на базата на същия модел.
Това превозно средство е било поръчано от граф фон Беркхайм. Този Mercedes-Benz 600 на бившият състезател съчетава качествата на лесния за управление кабриолет с късо междуосие с ефикасността на традиционния landaulet. Времето и усилията включени в този единствен проект показват, че 59 автомобили-кабриолети на Pullman се произвеждали трудно, за да представляват автомобили „серийно производство” в тесния смисъл на думата, въпреки че при такова разнообразие от интериорно оборудване, опции и специални функции щяло да бъде трудно да се намерят два идентично оборудвани автомобила модел 600 .Но едно е общото на всички тези превозни средства - високата им цена. Купето с изключителен дизайн и със сгъваем покрив не се появява в официалната ценова листа, но Mercedes-Benz 600 се счита за най-скъпата кола произвеждана в света през тези дни.

Mercedes-Benz 600 landaulet за Ватикана

През 1965 Mercedes-Benz представя на Ватикана, друг landaulet, базиран на W 100 Pullman. Производството на колата било съвместен проект между тестовия и производствения отдел в Sindelfingen. Четиривратия landaulet е представен на Папа Paul VI в неговата лятна резиденция в Castel Gandolfo от Hermann Josef Abs, председател на Надзорния съвет на Daimler-Benz AG, Генерален директор Walter Hitzinger, и членове на управителния съвет - Fritz Nallinger и Arnold Wychodil, заедно с Кarl Wilfert и трима служители от завода на Daimler-Benz в Sindelfingen.

Оборудването на тази landaulet се различава от серийната версия в няколко подробности: задните врати са били 25,6 см по-широки, и стигали точно до разделението. В задните врати били включени нови командни бутони, проектирани да бъдат лесно достъпни от Папската седалка, която е позиционирана централно в задната част на пътническото отделение. Дизайнерите на Sindelfingen прави покрива седем сантиметра по-висок, за да предоставят достатъчно място над главата – тази промяна се налага заради плоския таван в задната част на W 100, и за да се прикрие въздушния вентилационен тунел в пода. Специалното оборудване включва - климатична инсталация, интерком за комуникация с водача, както и способността да се трансформира седалката на един - единствен фотьойл в задната част в няколко различни посоки.
Върховният архиерей бил удовлетворен от усъвършенствана технология в неговата W 100.
"Името на Мерцедес станало пословично по целия свят, за немското старание и умение - което прави този подарък най-скъп от всички", заяви Paul VI в неговите думи на благодарност за автомобилните инженерни постижения на екипа в Щутгарт през 1965 година. Mercedes-Benz 600 Pullman landaulet с легендарни регистрационни номера SCV 1 (съкращението за "Stato Città дел Vaticano") вече е изложен в музея Mercedes-Benz в Щутгарт.

W 109 и V 140 автомобили-кабриолет построени у дома

Специалистите в Mercedes-Benz направили още два автомобила-кабриолет за Ватикана в годините след 1965, като и двата са на основа на стандартни лимузини. Първият от тези папски коли, е построен още през 1966 с една задна седалка - той е бил автомобил-кабриолет на базата на Mercedes-Benz 300 SEL Лимузина (W 109 серия) със стандартно междуосие (2,85 м). Седалката можела да се премести надясно, ако е необходимо да се създаде пространство за пътниците или да се монтират допълнителни седалки отзад. Тази кола остава в употреба в продължение на много години, успоредно с W 100 landaulet. 300 SEL не е бил снабден с много от нещата и не е бил на същото ниво на лукс като Mercedes-Benz 600 - например не е имало климатична инсталация в по-късото превозно средство. Колата все пак е бронирана през 1981г.
Това е последвано през 1997 г. от landaulet на базата на Mercedes-Benz S 500 с дълго междуосие (V 140). Подобно на своите предшественици, той е "без икономии" един проект, който комбинира традиционни ценности със съвременни технологии. Колата разполага с много функции и специално оборудване. Електро-хидравлично управляемия покрив, при затворено положение е с пет сантиметра по-висок, отколкото на лимузината, за да предостави повече пространство за главата над папската седалка. При приемането на превозното средство през 1997, лично на папа Йоан Павел II е даден брифинг за технически характеристики на автомобила, а той хвали дизайна.
Наследник на велика традиция

Модела 600 е единственият Mercedes-Benz произведен като заводски landaulet през последните 60 години. Въпреки това, марката неколкократно прави добри автомобили използвайки този тип каросерия със специално проектирана надстройки за папски автомобили. Усещането за уникална култура на шофиране, която е олицетворение в landaulet е толкова силно днес, както някога в Щутгарт. И тя е тази която дава знания и жизнено наследство от миналото, за да осигури основата за Майбах landaulet през 2007. Вижте всички снимки на Maybach Landaulet