Mercedes Pullman• Първоначално по поръчков дизайн за федералното правителство и за Папата
• В най-скоро време снабдена с налична интегрираната специална защита при желание.
• 2008 г.: Mercedes-Benz S 600 Pullman Guard.

Втората световна война и нейните последици водят до разчупване на традиционната представа за лимузината Pullman . По време на икономическото възстановяване, настъпва и промяна в дизайна и технологията на леките автомобили: модерните коли вече били изградени върху самостоятелно носещи каросерии. Това направило различните варианти на дизайна на купето много по-трудно, отколкото в дните на независимите каросерийни фирми, и по този начин вариантите били намалени само до няколко вида. Това е и случаят с модел 300, първата луксозна лимузина, произведена от Mercedes-Benz след края на Втората световна война – въпреки, че и при нея продължава да се наблюдава традиционната концепция за шаситата и отделното тяло.
Всъщност, това елегантно превозно средство, което започва да се произвежда през 1951 г. и бързо печели името "Adenauer-Mercedes ", никога не е било на разположение като Pullman лимузина.

Но след като през 1956 г. излиза по-дългата специална версия на модела трета серия 300 С (W 186), появила се през есента на 1955 г. по искане на Западно германския канцлер Konrad Adenauer. Този вариант е снабден с отварящ се покрив и отделяща стена, а междуосието било по-дълго с десет сантиметра - това щяло да се превърне в знак на модерната Pullman лимузина, използвана от държавните официални лица за служебни ангажименти. Но това не било официално обявено от Pullman, дори и когато специалната версия била включена в редовните продажби през юни 1956 година.
Модели на Pullman се произвеждали по поръчки за Папата и Федералното Германското правителство.
В Mercedes-Benz лимузината Pullman се появява с характеристиките, познати и днес през 1960 г. като трио от 300 d (W 189) специална продукция . Произлязла от четвърта серия на " Adenauer-Mercedes ", този вариант ( Лимузина и два landaulet) имал 3600-милиметрово междуосие вместо стандартните 3150 милиметра. А повдигнатият покрив подчертавал изключителният характер на отделните превозни средства.
Една лимузина Pullman и един Pullman landaulet остават за Mercedes-Benz, а другия landaulet е доставен на Ватикана като ново превозно средство - Лимузина за Папата. Другите две Щутгартски лимузини били наемани от германското правителство или други заинтересовани страни за специални поводи.

Типичната лимузина Pullman: Мерцедес-Бенц модел 600

Първата нова стилна лимузина Pullman в производствена версия, предоставена от Mercedes-Benz е модела 600. С този автомобил немския производител на коли, определя стандарта за престижни държавни лимузини, чийто дизайн е издържан и до днес: извършените в Mercedes-Benz 600 (W100) отличителни технически нововъведения, елегантни линии и висока изключителност. Това е много вярно за версията на лимузината Pullman и landaulet, които имали вече 3900-милиметрово междуосие, вместо 3200 милиметра. 250 к.с. (184KW), V8 100 M двигател осигурявал на Pullman варианта да се радва на респектиращата скорост от 200 kм/ч.
Появата на Pullman вариант 600 е свързано с изискванията за повишена сигурност, необходима за политиците и бизнес лидерите. Допълнително се предлагал вариант с нормално междуосие на лимузината Pullman, както и бронирана версия. През 1965 и 1980 г. две копия на един много специален брониран вариант на Pullman лимузина са били построени, харектеризиращи се с малко по-висок покрив. Тези две коли станали част от парка за наем и били на разположение за наемане при подходящи поводи.
Интегрирана защита от производителя, само при поискване от собственика.
Няколко години от Mercedes-Benz систематизирали своите по-задълбочени познания за интегрирана специална защита, за да развият технологията на защита за държавните лимузини. Неуспеха им бил огромното тегло на превозните средства: Pullman версията на модел 600 тежал почти два тона повече от производствената версия. По-рано допълнителното тегло било още по-голямо. Mercedes-Benz предлага Pullman версия на модел 600 като лимузина с четири или шест врати, както и landaulet с четири или шест врати. В зависимост от разположението на седалките, дизайна на автомобила предлагал достатъчно място за седем или осем пътници. Стандартната версия е с четири врати била със задни седалки, които се обръщали. През 1965 г. landaulet с такова разположение екстензивно се преврърнал в новия папамобил. Освен допълнителните задни седалки, неговите особености включвали повдигнат покрив, удължени задни врати, които били изравнени с предните врати, повдигнати в задната част да се избегнат смущения в предавателния тунел.

Лимузини Pullman серия 109 и серия 126

В допълнение към еталония модел 600 Pullman, редица специални производствени модели били създени от Mercedes-Benz, въз основа на премиум класата 109 и 126 серия. Първо, през 1967 г. две лимузини Pullman били построени за Ватикана 300 SEL базирани на серия 109 с междуосие удължено до 650 милиметра. Тези коли са основно предназначени за ескорт на изтъкнати гости, по-малко се използвали за представителни случаи както традиционните папски коли с единична задна седалка.
През 1983 г. и 1985 още две Pullman лимузини са построени - този път за основа е ползван модела 500 SEL на серия 126 . Тук междуосието е удължено с 200 милиметра и височината на покрива повдигнатиа с 30 милиметра. Първата от тях, която била завършена през януари 1983 г., добавя още една луксозна лимузина във фирмения автомобилен парк. Втората кола била построена за специфичните нужди на Светия Отец от Ватикана, и била представена на папа Йоан Павел II през август 1985 година. И двете Pullman лимузини били произведени като бронирани версии.

Завръщане към производството: Версия Pullman S-Класа серия 140

През септември 1995 Mercedes-Benz отново произвежда Pullman лимузина. S 600 Pullman била първоначално разработена като държавна лимузина със специална технология за защита. Междуосието на това превозно средство са впечатляващите 4140 милиметра, точно един метър по-дълго от стандартната S 600 с дълго междуосие. В съответствие с принципа на лимузините Pullman, допълнителната дължина е единствено в полза на задните пътници, които седяли удобно и вече можело да се изолира задното купе от зоната на шофъора с помощта на плъзгаща се преграда .
Като има предвид, че специалната защитна версия на нормалните превозни средства била на базата на стандартните дизайни, традиционните открити нововъведения били включени главно във версията на Pullman серия W 140. Тук инженерите разделят небронираните S 500 Pullman лимузина и S 600 Pullman лимузина, от тези със специална защита . И двата модела са показани през лятото на 1996 година. Всичките три варианта на Pullman лимузината на основата на S-Класа серия 140 били построени до 2000 година.
Теглото на автомобила дава представа за обхвата на специалните мерки за защита, монтирани в S 600 Pullman: като се има в предвид, че бронираните превозни средства, представени през 1995 г. са с огромното тегло от 4,4 тона, стандартната версия на 6,2-метровата лимузина било само 2,7 тона. При разработването на това изключително средство, инженерите обърнали специално внимание на шасито. Това позволило много по-висока максимална скорост - докато при бронираната лимузина Pullman тя била 160 kм/ч, обикновената имала максимална скорост от 210 km / h.

Държавната лимузина за новото хилядолетие: S-Класа W220

Pullman варианта на серия W220 е представен през есента на 2001 година. В сравнение с дългата версия на S класата, междуосие му е удължено с един метър до 4085 милиметра. Допълнителното пространство радва пътниците в задната част, където местата са в зависимост от желанието. Pullman е на разположение с пет литров, осем цилиндров двигател (225 kW/306 к.с.), или с шест литров V12 двигател (270 kW/367 к.с.).
Основното в превозното средство е подсиленото тяло и модифицираното шаси. S 600 Pullman лимузина с B6/B7 специална защита, се нарежда в топ класацията на Mercedes-Benz за луксозната серия през 2004 г., също е приела концепцията за типична специална защита , тъй като най-добрия и най-ефективният начин е интегрирането на защитните елементи в превозното средство, ако това се извършва по време на производството на тялото .

В истинска Mercedes-Benz традиция: S 600 Pullman Guard

Новата държавна лимузина от Mercedes-Benz, която е представена през есента на 2008 г., е комбинация на традицията на марката Pullman с нововъведенията в текущата S-Класа серия W221. S 600, текущият флагмански модел на Mercedes-Benz, с дванадесет цилиндъра, двойно турбо двигател, е техническа база за новия Pullman лимузина. Инженерите разработват първокачествено ново шаси и тяло, за да се гарантират постоянната цялостна стабилност на екстра-дългото междуосие. След всичко това се стига до извода че комбинацията от специална технология за защита и дълго междуосие ще означава, че превозно средство, ще бъде изключително тежко.
Специалните характеристики на S 600 Pullman Guard включват: задният вход е с повишена височина, параван разделящ задното купе от шофьора и удобно място за четирима пътници. Последната държавна лимузина от най-старият производител на коли в света, продължава горсата традиция на легендарния Mercedes-Benz 600. Още снимки на Mercedes Pullman
. превод: Ани Асенова