- Mercedes-Benz 240 D 3,0: Първия пет цилиндров дизелов двигател за лек автомобил в широкомащабно производство
- Висока мощност, гладка работа и икономичност
- Родоначалника на успеха на днешните модерни дизели

През юли 1974, в потвърждение на водещата роля на Mercedes-Benz: компанията представи първият в света пътнически автомобил в серийно производство с пет цилиндров дизелов двигател (OM 617), модел 240 D 3.0. Утвърдената серия W 115, популярно известна като „Щрих 8” е била оборудвана към този момент с три-литров дизелов двигател, който генерира 80 к.с. (59 кВт) при 4000/min и въртящ момент от 17,5 mkg при 2400/min. 240 D 3,0 бе най-динамичния и бърз дизелов автомобил в света. Между октомври 1974 и ноември 1976, общо 53 690 броя са били построени, како първоначалната цена беше DM 18 815.
Обратно в 1974, пет цилиндровите дизеловите двигатели са нищо ново - те са били използвани при камионите и стационарните установки. Тяхното въвеждане в пътнически автомобили, обаче, взривява пресата. С този двигател, Mercedes-Benz преодолява границата на възможностите достигнати с четири цилиндровите дизелови двигатели за пътнически автомобили: ограниченото двигателно пространство не позволява да се извадят повече конски сили чрез увеличаване на обема.

А шест цилиндровите двигатели (тествани от Mercedes-Benz) идваха прекалено големи, много тежки и прекалено скъпи поради което пет цилиндровите двигатели изглежда ще бъдат най-добрия компромис. И това е точно така, инженерите разработи OM 617 пет цилиндров редови двигател на базата на надеждния и проверен 2,4 литров агрегат. Доказаните възможности на 2,4 литровия агрегат се запазват, но с във вариант с пет цилиндъра и с нова инжекционна помпа Bosch която е свързана с маслените магистрали на двигателя, като по този начин тя не се нуждае от поддръжка. Механичния регулатор на ниските обороти се заменя от пневматичен такъв, обичайно използван в по-малките дизелови модели. Това повишило комфорта: в 240 D 3,0 с ръчна трансмисия, превключването и промяната на оборотите бяха едва забележими, а при автоматична трансмисия, превключването между предавките е било много по-гладко.

Използвания пневматичен регулатор вместо механичния монтиран на 2,4 литровия агрегат, позволява новият двигател да бъде загасен чрез стартерния ключ. Стартирането на двигателят на 240 D 3,0 също става само чрез завъртане на стартерния ключ, а не, както преди чрез дърпане на лост – това е друга придобивка повишаваща комфорта. Това което по онова време бе новост сега е обичайна част от начина на действие в модерните дизелови автомобили: завъртане на стартерния ключ в позиция на контакт, като така се инициира предварително зададен подгревен процес, како светва контролна лампа на панела с уредите. След като приключи подгревния процес и лампата изгасне, двигателят може да бъде стартиран с помощта на ключа.Новият двигател ускорява колата от място до 100 km/h за 19,9 секунди и развива максимална скорост от 148 km/h (във вариант с автоматична трансмисия: 20,8 секунди / 143 km/h). В момента на появата си на пазара 240 D 3,0 бе най-динамично ускоряващия се и с най-висока максимална скорост дизелов пътнически автомобил в света.
Пресата пророкува, че "изтънчеността, спокойната, гладка работа на двигателя и неговата икономичност (10,8 литра дизеловото гориво на 100 км) ще привлече нова, голяма група от потребители до най-новите дизелови Mercedes-и." Като последица от това, тази кола подготви почвата за успеха на които се радват модерните дизелови двигател днес. А ето и друго пророческо мнение от пресс съобщенията:
"Шофиране на дизелов автомобил е станало още по-привлекателно с 240 D 3.0."

Mercedes-Benz са използвали пет цилиндров дизелов двигател в други превозни средства, като например във ванове а от 1978 в S-класа (серия W 116) за 300 SD изцяло за износ за Америка; в тази кола, двигателят е снабден с турбокомпресор на отработените газове развива 111 к.с. (82 кВт) при 4200/min. Експериментална кола С 111-IID предизвиква сензация. За тестване на границите на възможностите на този дизелов двигатели, той е оборудван с турбокомпресор на изгорелите газове и интеркулер за охлаждане на входящия въздух и генерира 190 к.с. във версията инсталирана при тази спортна кола. На тестовата писта в Нардо (Nardo) Италия през юни 1976, C-111 IID постига убедителни резултати чрез достигането на грандиозни скорости. Четирима пилоти поставят общо 16 световни рекорда за 60 часа - 13 от тях са записани за автомобил задвижван от дизелов двигател и три за моторни превозни средства, като цяло, независимо от вида на двигателя. Средната скорост в този динамичен тест е 252 km/h – като Mercedes-Benz доказват, че дизелите също имат спринтьорски качества.

240 D 3,0 оценена от медиите

След тест на колата, "Auto Zeitung" (Ауто Цайтунг) пише: "В ежедневната употреба, допълнителната мощност ви кара да се чувствате много приятно ... накратко: 240 D 3.0 е първия дизелов автомобил, която е в състояние да подържа висока скорост на движение в трафика, без да спъва скоростта на другите. "
"Auto Motor und Sport" (Авто Мотор и спорт): "Най-очевидно подобрение на новия двигател е в неговата работа, разбира се. Въпреки по-дългите предавателни числа, допълнителните 15 к.с. в сравнение с 240 D дават на 3,0 една динамика, която също ще се стори привлекателна на водачите, които не са точно дизел фенове. "
"Suddeutsche Zeitung" (Зюдойче Цайтунг): "Ние стигаме до извода, че решението с пет цилиндъров двигатетел не оставя почти нищо повече да се желае. Неговата гладка работа е доста сравнима с тези на шест-цилиндровите машини.... Дългия период на тестване - двигателите са били тествани от Daimler-Benz от 1972 - за да гарантира, че това е напълно узряло техническо решение, така че купувачът няма нужда да се страхува, че ще се изправи пред неотстранени „детски болести” в началото. "