Mercedes SimplexОгромната сграда-музей на Мерцедес е сред десетте най-значими архитектурни творения в Европа. Всяка година над един милион посетители плащат по 8 евро, за да му се насладят.
Набиращият все по-голяма популярност музей на Мерцедес в Щутгарт отвори врати за първи път на 20 май 2006 г. Германците бързаха да го открият в навечерието на Световното първенство по футбол. Огромната сграда може да поеме около 1500 експоната, от които 160 задължително са на домакина Мерцедес. Някои от екземплярите са плътно свързани с историята и създателите Карл Бенц и Готлиб Даймлер. Сред интересните автомобили могат да се открият „папамобилът" на покойния Папа Йоан Павел II, личният Мерцедес на английската принцеса Даяна и др. Според статистиката малко над 1 млн. годишно са посетителите на музея. Той е построен в спираловидна сграда, архитектите са се повлияли от подобни сгради в Ню Йорк и Москва - Маяковския музей.

Архитектурното творение е в Топ 10 на класацията Европейски проекти. Новата сграда на Мерцедес е дело на датчанина Бен ван Бъркли, който е един от най-актуалните и модни специалисти по дизайн и архитектура и който работи за холандската компания „UN Студио". Посетителите имат възможността да разгледат 9-те изложбени зали, които са разположени върху 53 000 кв. м. Дори и тези, които са видели много невероятни неща по света, се впечатляват от първата изложба, която е подредена в подземния гараж. След това футуристичен асансьор отвежда гостите директно на 9-ия етаж, откъдето стартира музейната изложба. Именно от там започва историята на любимата на толкова много хора марка - от първообраза на „трилъчевата звезда" та до съвременните болиди. Групите са предвождани от гид, чиито разкази са на няколко езика - немски, английски, френски, руски, испански, италиански и др. Всеки посетител плаща входен билет от 8 евро.

В Щутгарт всеки фен на автомобилите и в частност компанията Daimler има с какво да бъде приятно изненадан от фирма със 120-годишна история. Тук е и първата в света патентована кола на Карл Бенц. Заради новия музей старата фабрика в Унтертюркхайм е преместена малко, но пък тя вече е прикрепена към новите музейни сгради. Сред всичките 1500 експоната най-много впечатляват 80 леки автомобила, 40 товарни - камиони и такива със специално предназначение, както и 40 спортни модела. Зад всеки един екземпляр стои някаква история. Но най-голямото признание е, че през 1886 г. Карл Бенц и Готлиб Даймлер за първи път предлагат на човечеството да слезе от коня и да се качи на самостоятелно придвижващата се машина. За тях това е било много трудна задача - да убеждават, защото 5 хиляди години преди това хомосапиенс се е качвал единствено на кон и го е ползвал активно за транспорт. На 29 януари 1886 г. Карл Бенц получава патент под номер 37435 за създаването на своята триколесна каляска, монтирана на велосипедни колела, без ресьори и придвижваща се самостоятелно. Следващата успешна стъпка на създателите на първите автомобили е тоталното сливане между Даймлер и Бенц през 1926 г. Още през 1885 г. Готлиб Даймлер смятал, че е по-добре да се даде приоритет в работата на изобретяването на мотоциклети. Едва по-късно той си признава, че не си е поставил за цел да създаде именно автомобил. За него, казва доведеният му син Вилхелм Майбах, главното кредо е било дефинирано така - моторизация в три сфери: създаване на превозни средства за движение по земя, по вода и във въздуха.
Именно затова в емблемата на Мерцедес има три лъча, затворени в кръг, които определят насоката на тогавашната техническа революция, подготвена от Готлиб Даймлер. Една звезда актуална и до днес.

В новия музей на Мерцедес-Бенц няма врати. Няма прегради пред експонатите. Няма тайни за историята на марката, а за по-наблюдателните - и за нейното бъдеще...
Класическият автомобилен музей във вида, в който повечето от нас го познават, е готов за музея... Това ми беше пределно ясно още преди да видя на живо бляскавата футуристична грамада от стъкло и метал на фона на живописните пролетни хълмове на известния с минералните си извори Бад Канщат в предградията на Щутгарт. Да, именно този Бад Канщат, където в една оранжерия, преди 120 години, двама... Но тази история най-вероятно ви е известна. Мисълта ми е, че времената, в които някакви случайно подбрани автомобили бяха излагани в някакви мрачни сгради по някакъв недостъпен начин зад някакви дебели и прашни стъкла, вече са в историята. Или поне така изглеждат нещата от камбанарията на новия музей, в който всичко е подчинено на идеята за експониране на автомобилите като интегрална част от някаква по-висша линия, преминаваща като лайтмотив през историята на марката и продължаваща в настоящето и бъдещето й.
Тази линия може да се нарече и еволюция, разбира се. Особено на фона на завидната последователност в преследване на еволюционната идея, с която Мерцедес са създали своя нов исторически храм. Архитектите на сградата Бен ван Беркел и Каролине Бос от холандското бюро UN studio са се заровили дълбоко в дебрите на биологията, достигайки чак до двойната спираловидна структура на дезоксирибо-нуклеиновата киселина, която поне за момента се счита от науката за легитимен носител на наследствеността. След имплантирането на чудесната ДНК-идея върху хоризонталната проекция на сградата, наподобяваща безконечен контур с формата на трилистна детелина, се е получил конструктивен шедьовър от стоманобетон, за който едни от създателите му твърдят, че наподобява по-скоро струпани един върху друг шестлентови магистрални мостове, отколкото нормална сграда, а други посочват, че съвсем до неотдавна подобно нещо би било практически неизпълнимо.
Няма никакво съмнение, че сама по себе си музейната постройка е забележителна и заслужава особено внимание и възхищение в качеството си на най-модерната по рода си в глобален мащаб, но дваж по-важно в случая е отражението на вплетеното в нея послание върху експозицията. Въпросната е разположена на девет преплитащи се едно с друго нива с обща площ 16 500 квадратни метра, на които са изложени повече от 1500 експоната. Сред тях са и 160 автентични, брилянтно реставрирани и перфектни във функционално отношение модели на марката Мерцедес-Бенц, подредени по строго определена логика в две основни направления. Те съвпадат с двете основни възможности за обиколка на музея по двете различни спирали на ДНК-структурата във вътрешността на сградата.

Посетителите се качват до най-горния етаж с панорамни асансьори, движещи се по стените на огромния атриум, след което поемат пеша по избраната от тях спирала. Първото направление е хронологична разходка през седем т. нар. Mythos зони, в които автомобилите са изложени тематично и в контекста на историческите събития през съответния период. В тази обиколка посетителят получава възможност да добие обща ориентация за историята на Мерцедес в паралел с обществено-икономическото развитие на цивилизацията. Всичко това се осъществява както чрез пряк визуален контакт с уникалните експонати, така и с помощта на свръхмодерни стационарни и портативни аудиовизуални средства, голяма част от които разработени специално за тази цел. Зоните в това направление са следните: Mythos 1 обхваща пионерския период на автомобила в годините 1886-1900, Mythos 2 илюстрира раждането и първите крачки на марката Мерцедес в периода 1900-1914 година, Mythos 3 разказва за преломните технологични разработки на дизела и механичния компресор от 1914 до 1945 година, Mythos 4 ви запознава с периода на т. нар. „германско икономическо чудо", обхващащ времето от 1945 до 1960 година, Mythos 5 е изключително интересна експозиция на първите стъпки и авангардни разработки в областта на безопасността и екологията през годините 1960-1982, a Mythos 6 разкрива наченките на глобализацията и ролята на автомобила в нея. Mythos 7 е една особена, доста по-внушителна като брой на експонатите зона, в която човек може да прекара дни на съзерцание и възхищение... зоната на Сребърните стрели и въобще на автомобилите с марката на Мерцедес-Бенц, оставили следа в историята с рекорди и победи.
Второто направление е чисто тематично и обхваща пет колекции - „Пътешествия" (експонати, илюстриращи историята на автобусите и средствата за масов транспорт), „Товари" (в новия музей за първи път се излагат и товарни возила), „Помощници" (експозиция на специализирани автомобили - от първия Unimog до трактори и катафалки), „Големи имена" (невероятна колекция от превозни средства, принадлежали на известни личности) и галерия „Герои", в която са изложени автомобили Мерцедес, оставили ярка следа в човешката история. Особено място в този дял на експозицията заема разположената на първия етаж на сградата колекция от прототипи, студии и експериментални модели на марката, бележещи границата между миналото и бъдещето.
Нейното настояще може да се види в свързаната с музея посредством подземна галерия с ресторанти и магазини отделна сграда, която изпълнява скромната роля на флагман-сред продажбените центрове на Мерцедес-Бенц no света и съдържа цялата актуална производствена програма.
Официално обиколката на музея продължава минимум два часа, най-краткият път през експозицията е дълъг километър и половина, а най-дългата отсечка, която можете да изминете в сградата с вътрешен обем от 210 000 кубически метра възлиза на около пет километра. Аз лично бих ви препоръчал да си отделите поне половин ден...
Музеят беше открит на тържествена церемония на 19 май лично от германския канцлер Ангела Меркел и е отворен за посетители всеки ден без понеделник от 9 до 18 часа. Съоръжението е разположено на място с изключително добри комуникации и е леснодостъпно с автомобил и метро. Цената на един билет е осем евро.
Текст: Мирослав Николов