Mercedes-Benz Popemobil

Официалните автомобилите на Ватикана от Mercedes-Benz - Папамобил.
Mercedes-Benz доставя автомобили на Папата от 1930 година. През лятото на тази година Папа Pius XI получава Mercedes-Benz Nürburg 460 като подарък от Daimler-Benz AG. През следващите десетилетия, Mercedes-Benz доставя на Ватикана няколко конвертирани лимузини, ландолети и офроудъри за официални коли на Папата.
Mercedes-Benz PopemobilПри получаване на автомобила Mercedes-Benz Nürburg 460, Папа Pius XI прави едночасова разходка с него из градините на Ватикана и възкликва – Това е майсторско изделие на съвременното инженерство. Mercedes-Benz Nürburg 460 е елегантна Pullman версия с трилъчева звезда на капака на двигателя и е връчена лично от делегация от Daimler-Benz. Този Мерцедес, връчен преди 80 години на Папа Pius XI е началото на тясна връзка между Ватикана и Щутгартската компания.
През последните 30 години, телевизии и вестници правят Папамобилите базирани на Mercedes G-класа и Mercedes M-класа добре познати, а лимузините и ландолетите базирани на Mercedes S-класа са част от публичното появяване на Папата.
Mercedes-Benz Nürburg и сегашния Папамобил, Mercedes M-класа със специална каросерия обвиват историята на маркатра от Щутгарт със специално произведени автомобили за Папата.Първият модерен модел след Втората Световна война е Mercedes-Benz 300 d “Adenauer-Mercedes” – връчен на Папа John XXIII от представителите от Untertürkheim през 1960 година, 30 години след пробното пътуване на Папа Pius XI с Mercedes Nürburg. Mercedes-Benz 300d е конвертиран в ландолет с удължена междуколесна база – с мек покрив в задната част и твърд над предните седалки.
През 1965 година, делегация от Щутгарт предава ландолет версия на Mercedes-Benz 600 на Папа Paul VI в лятната резиденция на Папата. През следващите две години цели три автомобила на Mercedes 300SEL от серията W109 са подарени. За посещението на Папа John Paul II (Йоан Павел II) в Германия през 1980 година, Mercedes-Benz разработват първият Папамобил с прозрачна структура, базиран на офроудъра Mercedes G-класа, и го подаряват на Ватикана през 1982 година. През 1985 година автомобилния парк на Ватикана се допълва със специална версия на Mercedes-Benz 500 SEL (W 126), следван през 1997 година от дългата база ландолет на версията Mercedes S500 (W140). През лятото на 2002 година, DaimlerChrysler представя на Папата екземпляр базиран на ML 430 от Mercedes M-класа.

Mercedes ML430 PopemobilИстория
За много векове, Папите използват карети за своите публични изяви и придвижвания. Специална роля играе Sedia Gestatoria – столът на Папата. Този стол е носен от 12 “palafrenieri” с червени униформи по време на събития. Начинът е идентичен със съвременния Папамобил – столът да е издигнат така, че Папата да може да бъде видян от дистанция при многобройните гости и поклонници. След изобретяването на автомобила през 1886 година, отнема повече от няколко десетилетия преди Ватикана да използват моторизирано средство. Причината за това не е резервираност към модерното инженерство, а италианските политици. Папската държава е разпусната след създаване на Италианската нация през 1870 година. Крал Vittorio Emanuele II предлага на Папа Pius IX ограничена независимост, която по-късно е отхвърлена и през следващите шест десетилетия Папите не са напускали града на Ватикана в знак на протест.
Тази ситуация не се променя до 1929 година с подписване на Пакт от държавния секретар на Ватикана Pietro Cardinal Gasparri и министър-председателя на Кралство Италия Benito Mussolini. В тези договори Ватикана признава Рим като столица на Италианската нация и обратно – Кралството признава Ватиканската териториална независимост и Папската лятна резиденция Castel Gandolfo.Подписването на този пакт – Lateran, през 1929 година не само дава на Папата нова тежест на международната политическа сцена, но и слага край на затворничеството на град Ватикана, продължило почти 60 години.

Mercedes G-class PopemobilMercedes-Benz за Папата
За своите излети до лятната резиденция, Castel Gandolfo, както и други пътувания Папата вече може да използва автомобила по-често. Луксозни превозни средства са представяни на Ватикана още от 1909 година. През първата четвърт на 20ти век, флотилията от автомобили на Ватикана се състои от марките Fiat, Bianchi, Graham-Paige, Itala, Citroën и други. Но Папата не е желал да бъде возен в автомобил – той дори не се нуждае от такъв, след като е можел да обиколи града за 1 час пеша, площта на който е сами 44 хектара. Като допълнение нито Папа Pius X (1903 – 1914), нито наследникът му Benedict XV (1914 – 1922) са заинтересовани от модерното инженерство, което предлагат моторните средства.
Защо пък Светия Баща няма да предприеме своите пътувания в Mercedes-Benz? Това е въпрос, който поставя през пролетта на 1929 година от Robert Katzenstein, отговорник за рекламата на Mercedes-Benz във Frankfurt/Main в Германия. От този въпрос еволюира и идеята за лимузина, индивидуално конвертирана за Папата като подарък от Mercedes-Benz за Ватикана. Как би реагирала Ватикана на този подарък от Германия?
Katzenstein познава Dr. Diego von Bergen, Германския посланик във Ватикана и представя идеята на него. Von Bergen запитва правилните хора как би реагирал съвета за подаръка от Мерцедес за официален автомобил. Отговорът е обнадеждаващ и Katzenstein представя идеята си на ръководството без никакво забавяне. Проектът за Mercedes-Benz Папамобил също среща съгласие от Щутгарт и планирането започва в началото на лятото на 1929 година.
Вижте всички снимки на автомобилите на Папата от Mercedes-Benz.