През 1886 година Карл Бенц построил първия в света автомобил с бензинов двигател. Автомобилът бил триколесен. В същата година Готлиб Даймлер създал автомобил на четири колела. След смъртта на Даймлер през 1900 г, неговата компания преминала в ръцете на двамата му синове.
Търсейки емблема, която да привлича вниманието, братята си спомнят за една пощенска картичка, която баща им изпратил до майка им, и на нея той бил нарисувал звездата, която се надявал да види над завода "Даймлер" като звезда, носеща победа.
През 1909 година като търговска марка били регистрирани две изображения на звезда - с три и четири лъча, но започнали да използват трилъчевата, чиито три лъча трябвало да символизират превъзходството на компанията в три среди - на земята, във водата и във въздуха.
Преди сто години, в началото на ХХ век първият автомобил Мерцедес бил купен от Емил Елинек, бизнесмен, по това време австро-унгарски консул в Ница.

Този ентусиазиран автолюбител купил своя първи автомобил от Даймлер през 1897 година. С него той участвал в различни състезания и през април 1900 година поръчал на главния инженер Вилхелм Майбах да направи автомобил, който да е по-лек, с по-безопасна конструкция и по-бърз. Още тогава помолил ръководството на "Даймлер" новата кола да носи името на неговата десетгодишна дъщеря Мерседес. Скоро след това договаря правото да продава новата кола на "Даймлер" в Австрия и Франция под името Мерцедес, т.е. станал нейния първи дилър. Наименованието станало толкова популярно, че компанията започнала да го присвоява и на всички следващи модели, а Елинек толкова много харесвал своя псевдоним, че през 1903 година официално приема фамилията Елинек-Мерседес.
Компанията на Бенц използвала като символ волан. Този знак бил регистриран през 1903 година като търговска марка. През 1909 година символът бил сменен с лавров венец. След сливането на двете компании през 1926 година техните емблеми (трилъчевата звезда и лавровия венец) били обединени, като символ на сливането.
В съвременния си вид емблемата на компанията, трилъчева звезда в кръг, се използва от 1937 година. А от края на 2007 г. и началото на 2008 г. новият корпоративен имидж на компанията налага трилъчевата звезда като необемно изображение.

Днес по пътищата в целия свят пътуват повече от 10 милиона автомобили с марката Мерцедес. Техните собственици са хора, които не само искат да пътуват, но виждат в своя автомобил въплъщението на легендата Мерцедес.