SLS-C111-SLХанс Херман поглежда назад: Въодушевлението „крилати" врати
Моделите на Mercedes-Benz c „крилати" врати ни въодушевяват от близо 60 години. Със своите „разперени" врати те сякаш летят дори и в покой. И се състезават по пътищата, сякаш не срещат никакво съпротивление. През 1953 г. Mercedes представя уникалния 300 SL, натъпкан с най-високите технологии на онова време - първото впръскване на бензина при четиритактови автомобилни двигатели, първото задвижване Transaxle при Mercedes след Сребърните стрели от преди войната. Тъй като скоростната кутия е монтирана при задната ос, тя образува заедно с диференциала изравняваща противотежест за тежкия предно разположен двигател. Рудолф Уленхаут конструирал този автомобил, за да може през 1953 г. да се противопостави на силните Ferrari-та.

Състезателният пилот Ханс Херман, въпреки възрастта си - 81 години, и днес се въодушевява като хлапак, когато през 1953 г. е летял с Transaxle-SL no пистите. „По завоите беше много по-бърз и добродушен от стария SL от 1952 г., аз веднага забелязах това, но не можех да разбера на какво се дължи. Защото на нас, пилотите, не ни разясняваха какви са разликите спрямо стария модел. Аз трябваше само да карам бързо, и правех точно това. И тогава постигнах и неофициален рекорд." С победата на 24-те часа на Льо Ман през 1970 г. (с Porsche) Херман се разделя с активната състезателна дейност. Сребърен, масивен и мощен - и въпреки това нежен - „състезателното крило" на Ханс Херман все още създава такова впечатление и ние се досещаме какви са били възможностите му на времето. Това е единственият Transaxle-SL, който някога е бил произведен. Впръскването на бензина и леката конструкция са послужили за пример на Сребърните стрели от 1954 и 1955 г. Пет години по-късно впръскването на бензина се предлага като опция при 220 Ponton. Mercedes SL - Mercedes C111А Transaxle-задвижването? Вгледайте се внимателно в SLS от 2009 г.! 17 години след легендарния SL един златист модел с „крилати" врати започва да смущава съня на богатите и властните. Причината за това е развиващият 300 км/ч С111 с новаторски четирироторен ванкелов двигател. Синделфинген поставя каросерията за този Grand Turismo със средно разположен двигател върху широки алуминиеви джанти. Автомобилът може да конкурира по елегантност всяко Ferrari, Lamborghini или De Tomaso от онова време. Конструкторите от Унтертюркхайм наричат новото си бижу „изпитателна платформа". Моделът е представен през 1970 г. на Автосалона в Женева. С111 толкова много е изпреварил времето си, че даже и след 20 години продължава да въодушевява с комфорта на возене, качеството и звука си.Ханс Херман (81) е летял с „крилатия" модел - през 1953 г. състезателят за първи път се качил в кокпита на SL.
Но четиримоторният ванкелов двигател е пречка предвид бъдещите изисквания за отработените газове, даже и монтираният с опитна цел V8-двигател не успял да убеди председателя на управителния съвет в пригодността на С111 за серийно производство. За сметка на това с него се поставят световни рекорди на писта Нардо. изпробват се ABS и турбодизелов двигател. По този начин С111 наистина не остава уникат като Transaxle-SL-a от 1953 г., но се превръща в най-бързия автомобил с „крилати" врати, който никога не е достигнал до серийно производство. През 2009 г. продължилото десетилетия очакване на нов модел с „крилати" врати на Mercedes най-после приключи. Със SLS AMG успява да успешната концепция от миналото в днешния ден - включително Transaxle-задвижването и „крилатите" врати. И всички са много радостни. Тези, които наистина ще могат да си го позволят, както и тези, които просто ще му се възхищават. Както и преди 56 години...Г. Енгелен