Всички знаем какво означава табелата AMG, поставена на задния капак на Мерцедес. Малкият гараж с четирима работници на Ханс Вернер Ауфрехт и Ерхард Мелхер е вече огромна индустрия. Постиженията на AMG в спорта са много, а можете да се запознаете и с по-важните успехи в развитието им в статията История на Мерцедес и AMG.
Тук ще ви запознаем с някои от съвременните двигатели на AMG, а видео "Сглобяване на AMG двигатели" се намира във видео раздела на сайта.

5.5-литровият V8 AMG двигател
Богатият опит на AMG в автомобилните състезания си личи и от този двигател. Цилиндрите са с бутала от лят алуминий и се охлаждат чрез специални дюзи за пръскане на масло. В резултат на това се поддържа оптимална температура на буталата дори и при най-големи натоварвания. Разпределителните валове от композитен материал, смукателната система с двойна тръба за входящия въздух и независимият променлив смукателен колектор също допринасят за перфектното пълнене на цилиндрите. При максимален въртящ момент от 510 Nm, нивото от 400 Nm се достига още при 2000 оборота в минута. Достатъчно е леко натискане на педала за газта, за да се мобилизира невероятната теглителна мощ на този атмосферен двигател с впечатляващ работен обем. Мощен, но въпреки това лек: с тегло само от 172 kg, този 8-цилиндров двигател осигурява най-добри условия за оптимално разпределение на теглото в автомобила – необходимо условие за ефективно управление.

5.5-литровият V8 KOMPRESSOR AMG двигател
С двигателя V8-KOMPRESSOR Mercedes-AMG поставя нови стандарти. Впечатляващи са не само неговите характеристики. Генерираната от него мощност осигурява изключителна динамика, а освен това впечатляват и възможностите на внушителните 8 цилиндъра. Има и технически нововъведения: например, механичният турбогенератор, който е разположен между двата блока на цилиндрите. Два алуминиеви вала, един от които е с тефлоново покритие, осигуряват въздушен поток до 1850 кг на час в горивните камери при максимални обороти на двигателя 23000 об./мин. Същевременно задвижваният чрез ремък компресор не работи през цялото време, а се активира чрез електромагнитен съединител в зависимост от оборотите на двигателя и необходимостта от нагнетяване на въздуха. Всичко това се контролира за части от секундата, така че реакцията при натискане на педала на газта е почти мигновена. Компактният нагнетателен модул съдържа интегриран охладител на нагнетявания въздух, който ефективно го охлажда преди постъпването му в горивните камери. Чрез нискотемпературния охладителен блок, мощния засмукващ вентилатор към радиатора на двигателя и отделния маслоохладител се осигурява оптимален температурен режим на работа на компресорния двигател при всякакви експлоатационни условия.

6.3-литровият V8 AMG двигател
Създаването на такъв тип двигател изисква дългогодишен опит в автомобилните състезания. Определено заслужава да отбележим значението на нашите високотехнологични стендове за динамични изпитания на двигателите. Но не трябва да забравяме и нашите специални “инструменти”: ръцете на нашите опитни инженери. За да се осигури оптимален въздушен поток към горивните камери са необходими канали с голямо напречно сечение и оптимизиране на всички елементи от системата за отвеждане на въздуха към цилиндрите. Това се постига чрез изключително ефективни входни канали и клапани, управлявани чрез цилиндрични повдигачи. Смукателен колектор с двойна дължина, изработен от магнезий и съдържащ два вътрешни дроселни клапана, осигурява оптимизиран въздушен поток към цилиндрите. Тази патентована технология се предлага само от Mercedes-AMG. В допълнение към това има и още един, последен детайл, който досега се използваше само при състезателните автомобили: затвореното долно отделение на картера, с цел осигуряване на по-стабилна основа и намаляване на загубите вследствие на пулсации. Резултатът от всичките усилия: този AMG двигател е най-мощният атмосферен V8 двигател в света.

6.0-литровият V12 битурбо AMG двигател
AMG двигателите са известни с високия си въртящ момент, но AMG двигателят V12 битурбо бие рекордите в това отношение. Той достига въртящ момент 1200 Nm още при 2000 об./мин., като електронно той се ограничава до внушителните 1000 Nm. Възможностите на двигателя обаче са практически неограничени. Това е постигнато чрез ново проектиране по отношение на размерите и материалите на почти всички съществени компоненти на двигателя. Заслужават да бъдат посочени по-специално промените в два аспекта: въздушния поток в цилиндрите и охлаждането на двигателя. Големите размери на корпуса на компресора и турбината и на лопатките и на двата компресора осигуряват огромен поток от въздух към цилиндрите, при оптимално налягане от 1.5 bar на нагнетявания въздух. Разпределителните валове с голям ход и идеална синхронизация също осигуряват по-дълги периоди на отваряне на смукателните клапани. Всеки цилиндър има по една дюза за охлаждане на буталото, в която постъпва масло от помпа, осигуряваща изключително висок дебит. Маслоохладителят и радиаторът в големия нискотемпературен охладителен блок позволяват на двигателя да генерира висока мощност във всеки един момент, дори и при екстремни експлоатационни условия.