Оригиналът на този текст за Мерцедес се намира в сайта Мерцедес България

Benz Velo - 1895Патента на Benz за кола, задвижвана с мотор - първият автомобил (1885 - 1886)
Първият стационарен бензинов двигател, разработен от Карл Бенц е бил едноцилиндрова двутактова единица, пусната в производство за първи път в навечерието на Новата 1879 година. С този двигател Бенц е реализирал огромен търговски успех, който му дал възможност да отделят повече време на мечтата си за създаване на автомобил с ниско тегло, задвижван от бензинов двигател, в който на шасито и двигателя, формира едно цяло.
Основните характеристики на двуместното превозно средство, което било завършено през 1885 г., са компактен високоскоростен едноцилиндров четиритактов двигател, хоризонтално позиционирон в задната част на колата, тръбна стоманена рамка, диференциал и три колела със спици.

Мощността на двигателя е била 0,75 к.с. (0.55 кВт). Детайлите включват автоматични всмукателни клапани, контролирани изпускателни клапани, повишаваща високоволтова електрическа бубина и запалителни свещи и термостат, подобряващ охлаждането.
На 29 януари, 1886, Benz прилага патента за своето "превозно средство, задвижвано от бензинов двигател”. Патентyt, вписан под номер 37435, може да се разглежда като свидетелство за раждане на автомобила. През юли 1886 г. вестниците съобщават за първата публична екскурзия на патентованата триколесна лека кола на Benz - модел номер 1.Междуградското пътешествие на Берта Бенц (1888)
Използвайки усъвършенствана версия на автомобила и без знанието на своя съпруг, един ден през август 1888 г., Берта – съпругата на Бенц и двамата им сина Ойген (15) и Ричард (14) се впускат в първото в автомобилната история междуградско пътешествие. Маршрутът им включвал няколко обиколки, започвайки от Манхайм до Пфорцхайм – родното място на Берта Бенц. С това пътешествие, изминавайки 180 км - включително и връщането, Берта Бенц показва на света практичността на моторното превозно средство. Без нейната смелост - и тази на синовете й -и решаващият стимул, който тя дава, последващото развитие на Benz & Cie. в Манхайм, утвърдило ги като най-големия производител на автомобили в света за това време би било немислимо.
Двуосно кормилно управление, „обърнат” двигател, „планетна” скоростна кутия (1891 - 1897)
Карл Бенц е този, който получава двуосна кормилна система за управление патентована през 1893 г. и по този начин решава един от най-неотложните проблеми при автомобилите. Първоначално с тази системата за управление, през 1893 г. Benz създава модела Виктория с мощност от три к.с. (2.2-кВт) , на базата на който постепенно са разработени многобройни автомобили с различни варианти на купетата. Първият сериен автомобил в света с около 1200 произведени единици, е бил моделе на Benz - Velo /1894 г./ - лек, издръжлив и евтин компактен автомобил. Снимки на автомобили на Benz.
През 1897г. се наблюдава развитието на боксерния двигател, съставен от два цилиндъра успоредно разположени, колкото и това разположение да се е доказало като незадоволително. Веднага след това този двигател бил последван от по-добрия дизайн на "обърнатия” двигател, в който цилиндрите са подредени един срещу друг. Това било рождената дата на хоризонтално разположения двигател със срещуположни бутала. Винаги инсталирано в задната част на автомобила от Бенц до 1900, това устройство, генерирало до 16 к.с. (12 кВт) в различните версии.