Оригиналът на този текст за Мерцедес се намира в сайта Мерцедес България

Prof. Dr. Hans ScherenbergНоември 1969: Daimler-Benz полага основите на изследователския център
- добре основани отговори на въпросите за бъдещето на разработване на автомобила
- трудният строителен период завършва успешно
- Изследователската група прави важни открития от основаването й до днес

През ноември 1969 година Hans Scherenberg (28.10.1910 - 17.11.2000) зелена светлина за основаване на изследователски център на Daimler-Benz, който полага основите на на много важни разработки в автомобилното инженерство, като например системата ABS (система непозволяваща блокировка на колелата при внезапно спиране), въздушната възглавница (еърбег - airbag) и навигационнатс система. Днес, отговорен както за изследователската група, така и за разработката на автомобилите Мерцедес е члена на борда на директорите Thomas Weber. mercedes-bulgaria.com ©

Изследователският елемент формално не е създаден от Управителния съвет чак до 1971 година, но подготовката започва веднага след като Scherenberg (тогава пълноправен член на борда на директорите и отговорен за разработките) дава на своя сътрудник Hans-Joachim Förster инструкции за създаването на отдела. Scherenberg обяснява необходимостта за тази стъпка от многото притискащи проблеми - интуицията му за двигатели с по-ниско ниво на вредни емисии например и повишаване сигурността на автомобилите. Притежателят на докторска титла в инженерството осъзнава че компанията се нуждае от добре формулирани отговори, ако иска да продължава да бъде на предни позиции в автомобилното инженерство и да поставя все по-високи стандарти.
Преди края на ноември 1969, Förster представя обширен план на организацията. Той има много изчистени идеи за начина по който изследванията на Мерцедес може да допринесе до важни откритияза производството на автомобили. Първите изследователски области са "Бъдеще - Околна среда - Транспорт", "Автомобили", "Двигателни системи" и "Техническа физика". Тяхната сфера на съдържа всички въпроси за периода, например, двигатели с ниско ниво на вредни газове, електрически автомобили, постоянно променящи се трансмисии, сензори, помощни системи, технология на окачването, спирането и осветлението. Погледнато от сегашната действителност, с днешните разбирания, всеки би казал че това е достатъчно логично да се формулира така, но в края на 1960те години, много области на изследователската работа са били извънредно илюзорни и не са били разбирани във всичките им детайли от всеки. Като резултат, създаването на изследователската група никак не е било лесно.

Построяването на частта е било трудно начинание през първите години, но в крайна сметка успешно. Не на последно място Петролната криза от 1973 година показва важността на знанията, които биха могли да дадат отговор за бъдещето. Само няколко години по-късно, никой вече не се е съмнявал в значението на Изследователската група. Снимки на Prof. Dr. Hans Scherenberg.