{include_content_item 2218}Тази седмица имах възможността да направя един двудневен тест-драйв на GLK350 '10 (ползвах джипчето докато моята беше в 'бокса' за service B). Винаги съм ги заглеждал по улиците и отдавна исках да пробвам един такъв, защото ми се струваше перфектното джипче за градски условия. Сега вече мога да потвърдя от личен опит - наистина смятам, че е така!

По-надолу ще си кажа впечатленията от GLK, в сравнение с Ц-класата W204, но искам да отбележа, за тези на които едно такова сравнение между кола и джип им се струва налудничаво, че все пак двете са на една база и имат много общи черти (и компоненти). А и за мене представлява интерес, тъй като един ден може да се окаже потенциален заместител на Ц-ката.

Очакванията ми за GLK бяха, че ще е сравнително тромав и бавен, с безчуствено управление, и не особено сигурно усещане по завоите. Също така очаквах доста по-лош разход, както и по-твърдо и некомфортно возене, в сравнение с W204. Също така очаквах да има повече място както в купето, така и в багажника. Като цяло, бях много приятно изненадан от GLK, най-вече от усещането при шофиране - не мога да кажа, че се кара като кола, но страшно много се доближава. Ускорението му е изненадващо добро, и управлението му е много близко до това на Ц-класата. В завоите също бях приятно изненадан, но все пак не е състезателна кола.

Комфорта беше другата черта, която най-много ми хареса - возията беше по-мека от моята (все пак съм със спортен пакет и се убедих, че това дава голямо отражение на комфорта, дори сравнено с джипче като GLK). GLK също вози стегнато, но неравности, малки дупки, шахти и други подобни неравности не ги усеща особено, за разлика от W204 Sport.

След като карах 2 дена GLK, след това Ц-ката ми стори пъргава като лагерна количка, с много по-директно управление, по-стегната, и по-пъргава, което все пак си е номално за лек автомобил. Нещата, които ми харесаха в GLK са по-голямото чувство за сигурност, по-просторния интериор (или поне усещането за по-голяма просторност, въпреки че размерите не се различават особено от Ц-класата), по-комфортното возене, както и динамични характеристики доста близки до тези на лек автомобил. С една дума, GLK би бил по-практичният избор за младо семейство или млади шофьори, на които им харесват типичните черти на джип: 4х4, да не е прекалено голям, но с достатъчно просторен интериор и товароподемност, без да пренебрегват удоволствието от по-динамично шофиране. Благодарим на автора. Ето и оригиналният му текст за Сравнение между Mercedes GLK и Mercedes C класа.
{gallery}gallery/GLK-C-class{/gallery}