Audi Q5 Mercedes GLK

СРАВНИТЕЛЕН ТЕСТ AUDI Q5 2.0 TFSI СРЕЩУ MERCEDES GLK 300

Ние германците сме странен народ. Всеки собственик на малка къща с голяма колкото носна кърпа ливада си купува тракторче за косене на трева, при всяко споменаване по телевизията за отрицателни температури вадим от гардероба полярното снаряжение, за покрития с чакъл път до ловната хижа може да отидем само със SUV c двойно задвижване. Това методичност ли е или мания за величие?
Както и да е, все пак на подобни особености на характера се дължи и съществуването на модни SUV-ове като Audi Q5 и Mercedes GLK. Два компактни автомобила с двойно задвижване, които имат общо с рустикалните високопроходими точно толкова, колкото и песента „Зайченцето бяло" с хард рока, но пък се представят чудесно по асфалтовите пътища. Особено ако са оборудвани с бензинови двигатели с мощност над 200 к.с. В същото време интерпретацията на темата SUV едва ли можеше да е по-различна. От една страна, елегантно оформеният Q5, който черпи силата си от четирицилиндров двигател с турбокомпресор и я предава към колелата чрез скоростна кутия с два съединителя (S tronic). От друга - издяланият с брадва Mercedes GLK, под чийто преден капак работи V6-двигател и автоматична трансмисия с хидротрансформатор.
Audi Q5 КАКВО ПРЕДЛАГАТ
Ако ръбестият дизайн на GLK ви кара да очаквате по-добро предлагане на място, то сядането в интериора ще ви убеди в обратното. По-дългият с 10 сантиметра Q5 ви глези с доста повече пространство за коленете и раменете - не е много, но се усеща. За сметка на това по-високият с 5 сантиметра GLK демонстрира на всички места усет към класическата мода - мъжете и жените с шапки ще пътуват в Mercedes c гордо изправена глава. При стягането на багажа за дълго пътуване обаче трябва да бъдете по-старателни. Вместимостта на багажника на
Mercedes е 450 литра, в Audi (540 литра) има място за още един куфар. Но пък дори и при пълно натоварване Audi глези пътниците си с петзвездна атмосфера. Елегантният кокпит е не само функционален, но и е абсолютен връх по отношение на качеството на изработката. Материалите галят сетивата, изработката буди доверие, седалките са перфектни. Mercedes GLK се справя с всичко това не по-зле, но навсякъде липсва половин звездичка, за да постигне нивото на Q5. Ръбестият кокпит на Mercedes изглежда по-обикновен и не толкова изискан, без това да ни кара да се съмняваме в солидността му. А и позицията на седене не ви позволява толкова добре да се слеете с автомобила. Все пак швабският „тухлен" дизайн осигурява чудесен обзор и това облекчава паркирането в тесни пространство, освен това (по-скъпият) GLK ви глези с по-добро оборудване.
Mercedes GLKКАК СЕ УПРАВЛЯВАТ
Mercedes вози по-нежно и спокойно от Audi. Въпреки спортния пакет с нископрофилни 19-цолови гуми и снижена с 20 мм каросерия Benz посреща актуалните дупки, образували се след края на зимата, със снизхождение - но все пак се усеща определена твърдост при обработката на неравностите по пътното платно.
Q5 е доста по-неотстъпчив в борбата с напречните фуга и капаци на шахти. На елегантните си 18-цолови джанти Audi се „препъва" по неравностите, както дама с високи токове по заледени тротоари. Големите повреди по пътната настилка предизвикват силни тласъци и удари в каросерията, пътниците могат с точност да опишат вида и размера на дупката. И въпреки че управляемостта на Q5 доказва спортни амбиции и „буцата" с тегло 1856 кг доста пъргаво се стрелка по завоите - това окачване е просто прекалено твърдо.
Доста повече радост доставя двигателят. Двулитровият турбоагрегат развива 211 к.с, които успяват да задвижат съвсем немалкия Q5 подчертано пъргаво. Под 8 секунди до 100 км/ч и максимална скорост 222 км/ч - едва ли е оправдан въпросът, дали 2.0 TFSI е достатъчно мощен за този автомобил. Достатъчен е, и още как! А в комбинация с чудесната S tronic трансмисия си е направо превъзходен.
Mercedes е тръгнал по друг път. Неговият 3-литров V6 е по-мощен с 20 к.с, ускорява за няколко десети от секундата по-бързо и въпреки това прави впечатление на по-„уютен" двигател. Това се дължи на нежната като коприна, но не толкова пъргава при превключването автоматична трансмисия и аеродинамиката на гардероб. Аеродинамичното съпротивление ограничава скоростта на GLK до 210 км/ч.
КОЛКО СТРУВАТ
Още по-проблемна обаче е цената на Mercedes GLK 300. Швабите искат поне 86 675 лева, тоест над 5000 лева повече, отколкото струва Audi Q5 TFSI S tronic (81 558 лева). Може би и затова през 2009 г. бяха продадени около 10 000 екземпляра Q5 повече от GLK - защото когато стане дума за пари, германците изобщо не се шегуват. Колкото и странно да ви се струва.


ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ

AUDI

MERCEDES            I

Двигател вид, цилиндри разположение

4-цилиндров,турбо, отпр. надл.

V6, отпр. надл.

Клапани/разпр. валове

4 на цилиндър/2

4 на цилиндър/4

Задвижване на разпр. вал

верига
верига
Работен обем
1984 см^
2996см3

кВт (к.с.) при об./мин

15512111/4300
170(2311/6000
Нм при об./мин
350/1500
300/2500

Максимална скорост

222 км/ч
210 км/ч

Предавателна кутия

7-степ, автомат.

7-степ. автомат.

Задвижване
4x4
4x4

Спирачки предни/задни

дискови/дискови
дискови/дискови

Гуми на теств. автомобил

235/60 R 18 W
235/50-255/45 R 19W

Размер на джантите

8x18"
7,5-8,5x19"
Емисии СОг
197 г/км
246 г/км

Разход на гориво

10,4/7,3/8,5 л
14,1/8,4/10,5 л

Обем на резервоара/гориво

75л/А95Н
66 л/А95Н

Шум при преминаване

73 дБ (А)
71 дБ (А)

Прикачен товар с/безспир.

2000/750 кг
2000/750 кг

Обем на багажника

540-1560л
450-1550л

ЕКСПЛ. РАЗХОДИ/ГАРАНЦИИ

AUDI
MERCEDES

Норма за вредни емисии

Euro 5
Euro 5
Годишен данък
534 лв.
585 лв.

Интервал на серв. обсл.

по показание/2 год.

25 000 км/1 год.

Застраховки ГО/Каско

300/4220 лв.
300/4520 лв.

Пълна/огр. гаранция

пълна
пълна

Гаранция за техника/пробег

2 год./няма
2 год./няма

Гар. срещу ръждясване

12 год.
30 год.

Гаранция за мобилност

неограничена
30 год.

 

Audi Q5Audi Q5 342 точки
Въпреки че моделът от Инголщат има доста твърдо отношение към комфорта, той все пак е победител. Приятната управляемост и изгодната цена му осигуряват победата.
Mercedes GLK 325 точки
Швабският SUV c формата на кутия се представя добре и категорично предлага по-висок комфорт. Като теглим чертата, Mercedes все пак е прекалено тромавичък и по-скъп.
ФАКТОР УДОВОЛСТВИЕ Тук става дума за вкус - оценките и точките не се влияят
Както Audi, така и Mercedes с мощните си бензинови двигатели са истински „лакомства" в класа на компактните SUV-ове. По отношение на дизайна изисканият и динамичен Q5 е по-скоро елегантен, докато ръбесто строгият GLK повече залага на рустикалното излъчване. Но и това си има своя чар. По отношение на двигателите двата конкурента са поели по коренно различни пътища, но на финала демонстрират много приятна потентност.
Малко по-див е двулитровият турбодвигател на Audi, докато V6 на Mercedes е по-спокоен и с по-равномерна тяга от ниски обороти. Като управляемост Audi категорично доминира на Mercedes - Q5 е по-пъргаво и по-спортно в завоите. За сметка на това GLK компенсира с по-добрия (макар и не истински добрия) комфорт на возене. Като имидж и двата автомобила са относително равностойни.
Mercedes GLKИЗВОД
Нека изясним нещо още от сега: двата изискани SUV-а са сред най-доброто, което може да се шофира в класа на компактните високопроходими автомобили. Те предлагат достатъчно място, темпераментни двигатели и (почти) всички възможни екстри. Това, което ни дразни и при двата автомобила, е твърде високичт разход на гориво и внушителната цена. На финала ечели по-изгодният и по-динамичен Q5- но който предпочита комфорта и ръбестите форми, трябва да избере Mercedes GLK. Гералд Чайка - автобилд