Mercedes GLK срещa AUDI Q5 и BMW X3

Ето такива железни нерви е добре да има човек. Още през 1980 г. Audi монтираха перманентно двойно задвижване в сериен автомобил, първото quattro, но след това им трябваха 26 години, за да представят първия си SUV -Q7. И ето че сега, след по-малко от две години, с Q5 те се намесват в борбата при компактните SUV-ове.
BMW X3Наистина, Mercedes бяха малко по-бързи с GLK, но с ХЗ BMW е лидер в този клас още от 2003 г., тоест Audi разполагаха с достатъчно време. Успели ли са конструкторите и инженерите да се възползват от него?
Дизайнерите определено не са си губили времето. Q5 е по-хармоничен и елегантен от големия си брат Q7. Все така масивен и самоуверен, но не толкова агресивен.
В интериора не само ще ви се стори много просторно - наистина има много място. Никой обаче не бива да очаква твърде много от един SUV от компактния клас, някои комбита от средния клас предлагат не по-малко място. Но даже и на задната седалка на Q5 пътниците с ръст 1,90 м ще могат да се разположат удобно. Срещу доплащане от 436 лева ще получите и надлъжно регулируема задна седалка. Прави впечатление и това, че и отпред, и отзад Q5 е чувствително по-широк от ХЗ и GLK. А в последно време кокпитите на Audi демонстрират истинска любов към детайлите...

При BMW обаче ще си помислите: Боже, колко бързо върви времето. От последната рестилизация е минала една година, и това си личи. Архитектурата на интериора изглежда леко „прашасала". Въпреки това предлагането на място в ХЗ все още е напълно приемливо, даже и ако според измерванията ни интериорът е най-малък. Няма значение, на задната седалка има достатъчно място даже и за източили се тийнейджъри.
За разлика от меките линии на ХЗ GLK е по-скоро ръбест. Арматурното табло също изглежда грубо, и материалите не са толкова висококачествени, колкото бихме очаквали от един Mercedes. И отпред, и отзад в GLK има една идея повече място, отколкото при ХЗ, а на задната седалка е просторно, колкото в Q5.

Задвижване

AUDI Q5Audi Q5 се задвижва от V6 TDI. Този трилитров дизел има звучен глас и само при високи обороти ръмжи по-дрезгаво, заема се със задачите си жизнено и пламенно, като със своите 240 к.с. е не само най-мощният агрегат в теста, а е и най-бърз в спринта. В момента се предлага само със седемстепенна скоростна кутия с два съединителя - и тази комбинация е чудесна. В автоматичен режим S Tronic превключва пъргаво и (почти) без тласъци, но ръчното избиране на предавките - с елегантните лостчета на волана (329 лева) - доставя още по-голямо удоволствие.

ОПИСАНИЕ НА ТЕХНИКАТА S Tronic - Седемстепенната трансмисия с два съединителя при Audi се нарича S Tronic. Скоростната кутия работи автоматично, с две програми, но превключването на предавките може да се извършва и ръчно. Трикът - винаги са включени едновременно две предавки, но само единият съединител е зацепен. При превключване двете предавки сменят функциите си. Това става много бързо.

Audi-то се движи много пъргаво, но и BMW се справя с тези задачи почти толкова добре. Неговият жизнен редови шестцилиндров двигател с мощност 218 к.с. работи по-меко, развърта се още по-леко и в комбинация с ненадминато бързата 6-степенна автоматична трансмисия на ZF е една дуо-мечта, която трудно може да бъде победена. Все пак двигателят работи по-грубо, което не е неприятно, но присъствието му винаги се усеща.
Както винаги, приятелски бръмчащият 320 CDI на Мерцедес се справя със задачите си перфектно -мощният трилитров V6 винаги се държи Mercedes GLKневъзмутимо и разгръща мощността си приятно, равномерно и без напрягане. Той ускорява GLK плавно, но и много енергично. Не толкова убедителна обаче е 7-степенната автоматична трансмисия, която понякога реагира прекалено нервно и превключва низходящо две предавки, когато и една би била достатъчна. От друга страна, понякога се „мотае" прекалено дълго. Тестовото Q5 беше оборудвано с познаните ни от А4 регулируеми амортисьори (2400 лева доплащане) и с Drive Select (654 лева). Системите имат своя чар, работят перфектно - и въпреки това окачването на Q5 работи учудващо твърдо. Най-вече къси, последователни удари водят до трополене. Честно казано, при толкова модерни технологии ние бихме очаквали по приятелско отношение към пътниците. Въпреки това комфортът возене е доста висок, защото Audi вози много тихо и има изклюгелно удобни седалки.
Нещата при BMW са малко по¬сурови, и тук се разполагате приятно на стегнати седалки. Особено при лошо състояние на пътната стилка постоянното трополене в окачването може доста да ви нерви. В това сравнение най-висок комфорт предлага Мерцедес - въпреки широките си 19-цолови гуми. Наистина, и GLK не е особено нежен, но като цяло окачването му е най-хармонично и най-вече при ниска скорост вози по-меко в сравнение с ХЗ и Q5, а удобните му седалки са подходящи и за много дълги пътувания.

Динамика на пътя

Доскоро майсторът на динамиката на пътя сред компактните SUV-ове се казваше ХЗ, който дължи това на прецизното и информативното си кормилно управление. С Q5 обаче ХЗ се сдоби с един много сериозен конкурент, който е не по-малко пъргав и динамичен. Наистина, това се дължи и на опционалните системи като регулируемите амортисьори и Drive Select. A също и на динамичното кормилно управление за 2181 лева - от една страна, свръхпрецизно, а от друга -не и прекалено нервно. Впечатление при Audi ни направиха и изключително мощните спирачки. A GLK? Той изобщо не се вълнува от съревнованието по преминаване по завои. GLK се управлява безпроблемно и пъргаво, но не с толкова „лек крак", колкото конкурентите си. При екстремни ситуации той недозавива по-силно от Audi и BMW, не толкова информативното кормилно управление не прави впечатление, но ESP-то се намесва твърде рано и енергично.

Разходи
В момента GLK се предлага само с пакета Styling Offroad, в комбинация с 19-цолови джанти и струва 97 716 лева - и ние искаме да отбележим този ден на календара. Невероятно, но факт - в това сравнение Мерцедес е най-изгодният автомобил. Все пак трябва да се има предвид, че сервизните интервали на GLK са най-къси.
BMW ХЗ xDrive 3Od c автоматична трансмисия и 18-цолови джанти струва 98 412 лева - и с това печели съревнованието по разходи. Изгодни застрахователни премии, дълги сервизни интервали и най-изгодните предложения за лизинг. И ако вместо 5 години гаранцията за мобилност беше по-дълга, неговото предимство щеше да е още по-голямо.
Цената на Audi Q5 3.0 TD1 е 97 822 лева - поради общата надценка от 5235 лева заради системите по окачването на тестовия автомобил, които са включени в цената. Без тях с цената си от 92 587 лева Q5 можеше да бъде най-изгодният автомобил в теста. Но няма значение - той въпреки всичко печели това сравнение.

ФАКТОР УДОВОЛСТВИЕ Тук става дума за вкус - оценките и точките не се влияят
И трите автомобила ви обгръщат с уют и ви дават усещане за сигурност и надмощие, което е типично за SUV-овете с мощни двигатели. Всеки по свой начин. Audi се отличава с най-изпипания дизайн и забележително финия и много уютен интериор. Един автомобил за хора, които търсят перфектността и са готови да се примирят с известна еднообразност. Мерцедес е всичко друго, но не и скучен - той прави впечатление с неконвенционалния си дизайн, но разочарова със своя учудващо скучноват интериор. Въпреки това той демонстрира типичното за един Мерцедес превъзходство. Тоест - автомобил за консервативните, които този път искат нещо по-различно. Без рискове. А ХЗ е типично BMW - най-до-брото задвижване, недостижимо динамично и леко екстровертно. Неговият дизайн все още е актуален, но в бъдеще няма да му бъде лесно. януари 2009 AUTO BILD