Търсите SUV c двойно задвижване, не твърде голям, от германски премиум производител, дизел, с мощност около 170 к.с? Моля, заповядайте. Имате избор между Audi, BMW, Mercedes и VW.

BMW показа как се прави, VW последваха примера им - а днес двете марки имат страхотен успех със своите SUV-ове от среден клас. VW Tiguan и BMW ХЗ са любимите високопроходими автомобили на германците и неотлъчно заемат първото и второто място в класацията за най-продавани 4x4 автомобили в Германия. Не е сигурно обаче дали ще заемат тези места и догодина (статията е от 2008 година). Защото на пазара вече се появяват конкурентите Audi Q5 и Mercedes GLK , които също са достойни да заемат някое от първите места. Това е достатъчно основателна причина да разгледаме внимателно, под лупа, този успешен автомобилен квартет.
От гледна точка на маркетинговите стратези VW Tiguan няма място в това сравнение. Той е с 20 см по-къс и 18 000 лева по-евтин от своя брат по концерн Audi Q5, тоест е автомобил от друг клас. Но какво ни интересува мнението на стратезите по маркетинг? На практика VW е истинска алтернатива на Audi.
TDI двигателят на Audi Q5 и VW Tiguan е един и същи.
VW TiguanКакто се вижда от таблицата с техническите данни, Tiguan до голяма степен компенсира по-късата си каросерия с по-ефективно разположения си напречен двигател - обемът на багажника и на двата автомобила е почти идентичен. Ако поръчате Tiguan c TDI двигател с мощност 170 к.с, разликите при динамичните характеристики и разходът на гориво също са незначителни - все пак това е абсолютно същият двигател, който работи и под предния капак на Audi Q5. При Tiguan това е най-големият, a Audi Q5 - най-малкият (и гарантирано най-популярен) двигател от двете предлагани дизелови модификации. BMW и Mercedes също се оборудват със сравними двигатели. При „бавареца" това е 2-литров дизел с мощност 177 к.с, а при Mercedes - 2,2-литров дизел с мощност 170 к.с. И за двата автомобила, а също и за Audi, се предлага един по-мощен и значително по-скъп за поддръжка шестцилиндров дизел с работен обем 3 литра. Но този двигател не е особено популярен при ХЗ, същото вероятно ще важи и за Audi и Mercedes.
По отношение на външните размери BMW ХЗ и Mercedes GLK са по средата между Audi и VW, a мястото, което предлагат за пътниците и багажа им и при четиримата кандидати е до голяма степен идентично. На практика усещането за уют е много по-важно от няколкото сантиметра тук или там.
Audi Q5При Audi и VW трябва сам да превключвате скоростите, a nри BMW и Mercedes-не. А това до голяма степен зависи от субективни критерии - като качеството на повърхността на използваните материали, дизайна на арматурното табло, подреждането и броя на бутоните и превключвателите, управлението на аудио-, навигационната- и климатичните системи или пък наклона на предното и страничните стъкла. И докато Audi, BMW и VW остават верни на типичния за марките дизайн и не предлагат изненади на клиентите си, то Mercedes се опитва да бъде различен. Стръмното му предно стъкло и своеобрато и грубовато арматурно табло - и двете би следвало да ни напомнят класическия G-модел - може и да не се харесат на голяма част от клиентите на Mercedes.
Разликите между четирите автомобила по отношение на динамичните характеристики и разхода на гориво са малки, поне според данните на производителите. И четирите модела развиват малко над 200 км/ч, ускоряват се за около 9 секунди до 100 км/ч, а средният им разход на гориво според нормите ЕСЕ е между 6,5 и 7 л/ 100 км. На практика обаче тези средни разходи са реалистични само при положение, че не се движите с повече от 120 км/ч. Най-икономичният от този квартет, BMW ХЗ 2.0d c механична трансмисия и разход според производителя 6,5 л/ 100 км при нашия тест показа разход от 7,8 л/100 км. Ще ви съобщим тестовите разходи на гориво и динамичните характеристики на останалите три модела, след като направим съответните тестове. Но засега няма причини да подозираме, че някой от тези автомобили е много по-добър от останалите, защото теглото, размерите и двигателите са много сходни.
Има обаче една разлика, която за мнозина е най-важната причина за купуването на съответния автомобил"- трансмисията. Който държи на автоматична скоростна кутия, може направо да задраска Audi и VW от своя списък - или поне с тези двигатели. Audi Q5 2.0 TDI и VW Tiguan 2.0 TDI се предлагат само с шестстепенна механична предавателна кутия. Който предпочита автоматичните трансмисии, при Q5 има избор между 2-литровия бензинов турбодвигател с 211 к.с. и 3.0 TDI с мощност 240 к.с, като и двата модела се предлагат само със седемстепенната DSG автоматична скоростна кутия. Който би искал неговият Tiguan да превключва скоростите автоматично, може да избира между 2.0 TDI c мощност 140 к.с. или 2.0 TSI със 170 или 200 к.с. - при тези три двигателя срещу доплащане се предлага шестстепенна автоматична предавателна кутия с хидротрансформатор.
BMW X3Mercedes е непреклонен - който предпочита сам да сменя предавките, нека направо забрави за GLK. 220 CDI се предлага само със седемстепенната автоматична трансмисия. Трите останали двигателя на GLK. 280 бензин (231 к.с), 350 бензин (272 к.с.) и 320 CDI (224 к.с.) също задължително вървят в комплект със същата автоматична скоростна кутия.
При BMW е по-добре - при ХЗ 2.0d купувачът може да избира между шестстепенна механична и шестстепенна автоматична трансмисия, същото е положението и при 3.0d (218 к.с), 2.5si (218 к.с.) и 3.0si (272 к.с). 2.0i може да бъде поръчан само с шестстепенна механична, a 3.0sd (286 к.с.) само с шестстепенна автоматична скоростна кутия.
Дали заради по-ниската си с 18 000 лева цена VW Tiguan предлага и по-бедно оборудване от Audi и BMW? He, в сравнение с BMW положението е сходно, защото с най-мощния TDI (170 к.с.) Tiguan може да бъде поръчан само във версиите Track&Field или Sport&Style. При тях освен алуминиевите джанти има още някои серийни екстри - нивото на оборудване е същото като при BMW ХЗ - ръчна климатична инсталация, четири електрически стъклоповдигача, централно заключване с дистанционно управление, CD радио, алуминиеви джанти. Всяка друга опция се доплаща, като при BMW цените са по-високи от тези на VW - предните и задни парктроници при BMW струват 1420 лева, а при VW - 666 лева.

Mercedes GLK има най-богатото серийно оборудване

Mercedes GLKПри Mercedes серийният автоматичен климатик позволява разделно настройване на температурата за водача и пътника до него, освен това има темпомат, електрическо регулиране на седалките на водача и пътника до него по височина и наклон на облегалката - и автоматичната скоростна кутия, за която при BMW ще трябва да доплатите 4260 лева. Като се абстрахираме от допълнителното оборудване, BMW ХЗ 2.0d Automatic и Mercedes GLK 220 CDI са с практически еднаква цена. Audi Q5 2.0 TDI също ще се впише в тази картина. Отдавна отмина времето, когато автомобилите от Инголщат бяха чувствително по-евтини от тези от Щутгарт или Мюнхен. Който е склонен да отдели още няколко хилядарки или даже много повече при някой от тези изискани премиум-автомобили, може истински да се развихри. Има купища примамливо луксозно или технологично допълнително оборудване, а също и „разрушители" на комфорта като спортни окачвания или 20-цолови джанти. Списъкът с допълнителното оборудване при Tiguan не е толкова дълъг - и по това също може да се забележи, че всъщност той е позициониран един клас по-ниско.
Това обаче с нищо не променя факта, че погледнато обективно Volkswagen Tiguan предлага най-доброто съотношение цена-качество. И най-дългите срокове за доставка. Дали Audi Q5 и Mercedes GLK ще се окажат сериозни конкуренти за VW Tiguan, когато се появят на пазара? Опасяваме се, че да.
от: автобилд