Mercedes GLK 320 CDI - X204В БЪЛГАРИЯ Е ВСЕИЗВЕСТНО, ЧЕ ИМА много специалисти по всякакви области. Футбол, политика, автомобили... Често чувам как по кафенетата бистрят някоя компютьрно генерирана снимка с тежкото изказване "ето го новото...". Българите разбират и от дизайн на автомобили. Бате Герги, основно зает с разпространението на пълнители за ароматизатори, авторитетно дава мнението си как група дизайнери, похабили десетки години от живота си да си вадят очите с рисунки, не трябва да правят линията на предницата точно по този начин. Герги е прав! Те бьркат.
Преди години стигнах до извода, че преди да си отворя устата за личното ми мнение за даден автомобил, трябва да са се случили три основни показателя: да сьм го видял на снимка, после на живо и да съм го карал! В противен случай мога да изглеждам глупаво. Като Герги.
На официалните снимки новият Mercedes GLK изглежда потресаващо зле. Нали знаете за онази приказка как да превърнеш дефекта в ефект?! Е, тук си бе останал... дефект. Така пьрвият критерий бе отметнат с твърд минус.
Месеци по-късно забелязах гордо паркиран GLK от местния дилър на Mercedes-Benz в родния ми град. В черно. Оказа се, че за разлика от белия цвят, използван в рекламните и пиар материали, GLK определено не изглежда толкова зле на живо. Дори мога да кажа, че е симпатичен. Ето как вторият показател клонеше no-скоро към плюс, отколкото към минус.
И понеже моите колеги от Top Gear активно игнорират гордата титла "тест пилот", която самите те ми лепнаха, редовно забравят да ме канят на различни пробни шофирания. Не съм тесногръд и комбинацията от познанства и контакти ми осигурява доста прилични преживявания, та в случая поканата дойде от русенския дилър.
Тестовият автомобил бе Mercedes GLK 320CDI с доста високо ниво на оборудване. Mercedes е много тачена марка в нашата страна. Българиньт мечтае да има Mercedes, а колкото по-голям и колкото по-стар -толкова по-добре. Съмненията ми, че GLK ще има проблеми с прохождането на родния пазар, може би все пак ще бьдат надвити от имиджа на звездата от предния капак. Трябва да призная, че след като седнах зад волана на Иван Грозни или в случая на Ханс Грозни, нещата придобиха полудраматичен обрат. Позиция на водача -почти перфектна за този клас. Качество на материалите - доста добро. Игнорирах визуално пластмасовите елементи в долната част на купето, които първо се появиха в новия C-class и ме караха дьлго да чегъртам с нокти, за да вадя все по-груб и крив звук от тях. При GLK уредите, които докосваш са с високо качество, или с други думи, няма значение дали под задната седалка всичко е навързано с медна тел, ако ти не го виждаш. Всички компании в днешно време го правят. Факт Излишно е да спирам вниманието си на глезотиите, които има в един модерен автомобил от висок клас.
Най-интересният показател в един автомобил за мен е усещането, което ти дава, докато го караш. И най-съвършеният мове да ме разочарова, ако е безхарактерен на пътя, и обратното, да ме накара да се влюбя в него, ако е страхотен за шофиране. И тук е мястото да кажа, че GLK е пълноправен член на семейството на Mercedes, Може да изглежда противоречив отвън, може да са спестили някой лев в интериора, но на пътя спазва духа и поведението на всички останали в гамата. Има характер, а това в днешната пазарна ситуация означава много. Повярвайте ми.
Комбинацията от страхотния дизелов двигател и брилянтната скоростна кутия - 7G-TRONIC, е наистина впечатляваща. Ускорението, съпроводено с почти неусетната смяна на предавки, ви кара наистина да харесате GLK 320CDI, Вози приятно, не прекалено стегнато, не и твърде "разлято". Влезете ли с по-висока скорост в завои, се усеща едно олекване, но това го има при всички представители на марката. Помните ли какво ви казах - характер! Следват семейните корени.
Забележка имам единствено към управлението, което е точно и приятно, но според мен воланът трябва да е две идеи по-тежък при по-високи скорости. В противен случай рискувате да влезете в завой с достоверно притеснение дали всъщност е закачен от другата страна и ще има ли ефект от въртенето му. Предполагам е въпрос на навик.
Ето как един тотално отречен на пръв поглед автомобил, след като наистина го опознаете, може да обърне представите ви в противоположна посока. Истината за мен е, че Mercedes-Benz GLK 320CDI е доста добра кола. Не си е повярвала, че ще превзема пазарния сегмент, не стъпва тежко и не се мъчи да прилича на някой друг. Точно затова смятам, че ще намери много приятели. Трябва обаче да го покарат преди това. Щях да ви разкажа и как се държи извън пътя, но пак забравиха да ме извикат.
Споделих мнението си с чисто научен експеримент пред познати, за които светът на автомобилите се определя от твърдението "Mercedes и всички останали". Познайте какво извади усмивка под мустак на лицето ми: "Е, Все пак е Mercedes!"

Mercedes GLK 32OCDI - X 204
Ние казваме: Ханс Грозни всъщност е добър по душа. Смятаме, че с времето ще допадне на все повече хора. Брилянтен двигател и скоростна кутия. Цена: 93 840 лв. с ДДС Динамика: 0-100 км/ч за 7,5 сек, макс. скорост 220 км/ч. среден разход - 7,9 л/100 км Техника: 2987 куб. см, V6 дизел, 4MATIC, 224 к.с, 540 Нм, 1880 кг, 245 г/км CO.,
източник: от TopGear