Mercedes GL 420 CDIПредлаганите всъдеходи с 8-цилиндрови турбодизелови двигатели се увеличиха, откакто Toyota пуснаха новия Land Cruiser V8 4.5 D-4D. В класа до 180 000 лева негови конкуренти са Audi Q7, Mercedes GL и Range Rover
Един такъв 8-цилиндров турбодизелов двигател е изключително вълнуващо преживяване. Той обединява спокойното разгръщане на мощността на един бензинов мотор с икономичността на дизеловия агрегат. Една концепция за двигател, създадена за удоволствие от мощността без горчиви сълзи при зареждане на бензиностанцията. Кой откри 8-цилиндровия турбодизелов мотор във всъдехода? Не, не са швейцарците, нито германците, а американците. През 1994 г. Chevrolet ни смая с един чудовищен 6,5-литров 8-цилиндров турбодизелов двигател в големия Blazer и неговия 9-местен събрат Suburban. Успокояващите 190 к.с. от 6,5 литра работен обем - навремето производителите не бяха толкова смели, колкото днес. Междувременно Mercedes „извлича" от почти 4 литра обем цели 300 к.с. Преди въртящият момент е бил 521 Нм, а сега е 700.
Саундът е останал същият: един разтърсващ и мощен двигателен звук, който при V8 се дължи на неравномерната последователност на запалване. Сонорната звукова гама е характерна за всичките четирима кандидати от този сравнителен тест. Една истинска наслада от мощ и лукс. Въртящите моменти между 640 Нм (Range Rover) и 760 Нм (Audi) обещават безкрайни резерви, а разходът на гориво между 10,2 литра (Toyota) и 11,8 литра (Mercedes) -съвсем прилични суми за гориво при зареждане на бензиностанцията. Истината при 4-те модела: около 12 л/100 км при ежедневна употреба.
Audi Q7Audi Q7 4.2 TDI е най-мощният от всички кандидати. 326 к.с. и 760 Нм въртящ мо¬мент се обединяват в една опустошителна комбинация по отношение на ускорението. Във всеки един диапазон на скоростта сравнително лекото Audi (2535 кг) демонстрира изключително впечатляваща сила след минимална турбодупка. Във всички дисциплини, свързани с динамичните характеристики на автомобила, Q7 се откъсва значително пред своите трима конкуренти. За тази цел му помага не само ниското тегло, а и по-ниската в сравнение с конкуренцията с 10 см каросерия. Там, където останалите се борят с насрещния вятър, Audi се снишава. По-ниско разположената линия обаче има и своите недостатъци по отношение на пространството. Товарната височина на багажното отделение е ограничена, а на Q7 малко му липсва онова щедро усещане за пространството на останалите конкуренти тип всъдеход. Audi далеч не иска да изглежда като
типичен SUV, a желае да бъде спортистът в своя клас. За един 2,5-тонен автомобил това отначало изглежда малко смешно, но все пак и тежкоатлетите в категория 140 кг са спортисти, нали? Едва ли бихте отрекли, че е такъв -поне не и в негово присъствие. Така че се отнасяме с уважение към малко обемистото Audi.
Всичко е относително. Така Audi показва най-голям талант по отношение на богатите на завои междуградски пътища. Разбира се, един обикновен Golf GTI ще може да прави кръгчета в граничната зона около едно такова туловище, но въпреки това хората от Инголщат са направили така, че Q7 с V8 дизелов мотор да не изглежда тромав.
Единствено, ако очаквате висок комфорт от подобен автомобил, ще бъдете малко разочаровани. Тъй като въпреки серийното въздушно окачване и настройващите се амортисьори, Audi не успява да филтрира добре кратките неравности на пътя, също не и в режим на ръчна настройка „comfort". Тук по-стегнатата, по-активна основна настройка си отмъщава посредством твърдите седалки.
Почитателите на комфорта ще останат най-доволни от Mercedes. GL също е със серийно въздушно окачване заедно с регулиране на амортисьорите. За разлика от Audi,
Mercedes се осмелява да предложи удобно возещ автомобил на търсещите комфорт, въпреки модерната диктатура на спортните SUV-ове. А този удобно возещ автомобил се нарича GL 420 CDI. Нито един друг всъдеход не вози толкова комфортно, колкото Mercedes. A освен това е и доста тих.
Монументалният GL има същите размери като Audi, no натура обаче изглежда значително по-внушителен. Линиите му не могат да скрият неподправената големина на този гигант. Mercedes не се крие зад дизайнерски костюм, а навлича тениската и заявява: „Това съм аз!" Естествено широкоплещият юнак може да бъде натоварен с доста багаж, като при това автомобилът няма да откаже и голям брой пасажери. Ще пътувате на по-висока позиция на седене и следователно с по-добра видимост от тази в по-ниското Audi. Най-късно след 3 дни ще сте свикнали със странната автоматика на волана. А след една седмица ще има да се чудите и маете, как така сте се оправяли досега с по-малък автомобил. Спокойствието и комфортът на Mercedes почти автоматично възпитават водача към един приятелски и съобразяващ се с околните стил на шофиране.
Шофирането с Mercedes GL се превръща в спокойствие
Бихте изглеждали доста смешно, ако се опитвате нервно да въртите волана и да маневрирате със сравнително мудния GL. Така че по-добре оставете нещата такива, каквито са и благородно давайте предимство на по-малки автомобили в трафика.
Това, че Mercedes го раздава тежко личи и от двигателя. 4,0-литровият V8 турбодизе лов мотор с 306 к.с. себеласкаещо се обозначава като 420, вместо коректните 400. Но какво пък - едва ли можете да обвините колоса от Алабама в липса на мощ. Когато двете турбини се развихрят, GL излита внушително напред. За съжаление обаче само тогава, иначе огромният GL демонстрира осезаема турбодупка след подаване на газ, която при скорости под 80 км/ч кара двигателя да изглежда разочароващо нехармоничен: под тази стойност липсва мощност, над нея пък е прекалена. Двигателят на Audi прави впечатление на по-хармоничен и по-спонтанен.
Range Rover TDV8Подобен е и агрегатът на Range Rover. C обем от 3,6 литра и 272 к.с. той е най-малкият в теста, но най-култивираният. Нито един дизелов мотор от четворката не работи толкова тихо и спокойно. И нито един друг дизелов двигател не подхожда толкова добре на иконата Range Rover.
Този символ на британската луксозна SUV флотилия и до ден днешен впечатлява еднакво тези, които го управляват и тези, които го съзерцават. Естествено динамичните характеристики са малко по-лоши в сравнение с конкуренцията. Но подобни статистики бързо биват забравени зад волана на Range Rover. Возите се в кралски трон, седейки над останалите, дори по-високо от Mercedes. C удоволствие вдишвате от мириса на британската кожа. И с лека усмивка посрещате чара на перфектния интериор. Някак от само себе си започвате да наричате съпругата си „дарлинг". А тя дори не се учудва.
Автоматично придобивате дори по-сдържан стил на шофиране от този в Mercedes. Range Rover като задминаващ цяла колона автомобил? Или като изпреварващ отдясно вместо отляво? Шокиращо, не, не си го представяме. Спокойствието обаче буди високи очаквания по отношение на комфорта. А с оглед на актуалната си настройка Range Rover може да им отговори подобаващо само с двигателя си, но не и с окачването. Автомобилът се справя чудесно с дълги неравности, но капаците на каналите и напречните дупки затрудняват „британеца", усещайки се доста отчетливо в купето.
Mercedes и Toyota возят по-меко от Range Rover
Неприятно ми е да го призная, но Mercedes и Toyota се справят определено по-добре. Тук Land Rover e жертвал комфортното возене за доброто поведение в завои. Жалко, тъй като така творението Range Rover изглежда се нуждае от подобрения.
По отношение на предлаганото място „британецът" не оставя никакви съмнения за своето благородство. Отзад също ще се чувствате удобно като кралска особа, при това традиционалистът е с 14 см по-къс от германските представители. Най-новото предложение при V8 дизеловите SUV-ове идва от Toyota.
Toyota Land CruiserПроизвежданият в продължение на 18 години 4,2-литров 6 цилиндров агрегат вече е минало, сега японците поставят под капака на също така новоразработения Land Cruiser Station — петото поколение от 1966 г. насам - един изцяло нов 4,5-литров V8 мотор. Въпреки най-големия обем на двигателя в сравнението, по традиция Toyota са предпазливи при избора на мощност. Дори и предлаганите 286 к.с. придвижват представителния „петврат" автомобил уверено напред. Въпреки стряскащото собствено тегло от 2862 кг дебелият Land Cruiser не изглежда с недостатъчно мощен двигател. Дори и с по-голяма маса той успява да задмине Range Rover по отношение на ускорението. Изненадващо „японецът" и „британецът" имат много общи черти. И двамата имат почти до сантиметър еднакви размери, и двамата залагат на хоризонтално разделения заден капак, който затруднява достъпа на ниски хора, но затова пък е удобен за пикник. Това несъмнено показва стил и е един положителен и различаващ се белег в сравнение с баналното комби. Приличащите на комби задни капаци на германските SUV-ове обаче впечатляват с електрическата си техника за лесно отваряне (серийна при Audi, c доплащане при Mercedes). Във всеки случай водачът забелязва, че Toyota е тежка. Land Cruiser освен това и се усеща р:ато автомобил с голямо тегло. „Японецът" не го прикрива с прекалено директно управление, нито със стегнато окачване. Toyota успокоява със своята лекота. Зад волана ще се чувствате не като водач, а като капитан. Огромният дизелов агрегат си мърка под носа, като надига глас само когато 6-степенната автоматична предавателна кутия го принуждава да се изявява като спортист. При това оборотите при Toyota не са кой знае колко големи. Автоматичната трансмисия обаче е безмилостна.
Жалко, тъй като това малко смущава спокойното усещане при Land Cruiser. Ако изпитвате симпатии към модела, по-добре си поръчайте струващия 16 030 лева пакет на ниво на оборудване Executive, който освен хидропневматично окачване включва и регулиращи се амортисьори. Който се осмели, ще завърти превключвателя наляво - на най-мекия режим. Тогава ще се почувствате като капитан на моторна яхта, която се носи по лекото вълнение на Средиземно море и със сонорен звук от машинното се грижи за успокояващата атмосфера на борда.
Но стоп - изгодната Toyota има и своите слаби страни. Освен усещането за шофиране на нещо колосално, едно от тях е и доста малките възможности за регулиране на седалката на водача, слабите спирачки и смешния допълнителен товар (483 кг), който не съответства на огромния багажник.
Това, че Toyota е подчертано офроуд автомобил, си личи от многобройните характерни белези. Единствено японците имат цял мост на задното окачване. Той намалява клиренса, но допринася за здравината. Окачването демонстрира чудесен индекс на отклонение на мостовете. Така Land Cruiser се изкатерва с неповторима лекота през всякакъв терен. Колелата се придвижват в калниците така, сякаш всеки момент осите ще се счупят. Също така безпроблемно се справя и Range Rover. В типичния си английски стил автомобилът иска да подпомогне водача извън пътя чрез обслужването си Terrain-Response: настройвате превключвателя на актуалния терен и потегляте. На дълбок сняг обаче системата си пречи сама. Mercedes пък опитва да превземе със сила всички терени и настилки. Поради недостатъчния си ход на амортисьор-ите той опира малко непохватно и спънато, затова пък впечатлява с големия си клиренс. Audi пък изобщо не иска да участва в подобни надпревари. Напуска борбата рано с разкървавен нос -просто аеродинамичната му муцуна е прекалено ниска. Той по-скоро предпочита да определя темпото на пътя.

Mercedes GL 420 CDI – 1во място
+ много комфортно окачване, много ниско ниво на шум, просторно вътрешно пространство и гами багажник, много добра офроуд прнгоденост
- доста дълбока турбодупка, висока цена, скъпа застраховка „Пълно каскo", необходимо много голямо място за паркиране. 607 точки
Range Rover 3.6 TDV8 – 2ро място
+ щедро серийно оборудване, сравнително тихо работещ дизелов двигател, сравнително евтина застраховка, много добра офроуд пригоденост
- малък допълнителен товар, прогнозирана голяма загуба на стойност, регулирана максимална скорост, не се предлага трети ред седалки
602 точки
Toyota Land Cruiser V8 – 3то място
+ приемливи цени, комфортно окачване, просторно вътрешно пространство и голям багажник, много добра офроуд пригоденост
- малък допълнителен товар, огромен диаметър на завиване, слаби спирачки, скъпа застраховка. 581 точки
Audi Q7 4.2 TDI – 4то място
+ приемлива базова цена, прилично място и допълнителен товар, най-добрите динамични характеристики в теста, изненадващо пъргаво управление
- сравнително твърдо окачване, ниско багажно отделение, необходимо много голямо място за паркиране,извън пътя забива рано ниската си муцуна. 575 точки

ИЗВОД
Хубава е, че в Европа има такива автомобили, въпреки че тези колоси се търсят най-вече от араби и руснаци. Трудно е да вземете решение: Mercedes е царят на комфорта, Range Rover - господарят на тишината, Toyota - майсторът на бройката, a Audi - властелинът на скоростта. В някои гаражи в Дубай вероятно ще откриете и четирите модела - подредени един до друг.
от: автобилд 2008