Мерцедес GLMercedes GL 420 CDI

Добре дошли на края на света! В местност като от праисторическо време. Безкрайни каменни пустини, застинали реки от лава, пусти скалисти плата. Намираме се на 64 градуса, 31 минути северна ширина и 20 градуса, 36 минути западна дължина, височина - 600 метра, приблизително.
Навън измерената температура е +6 градуса, но ни се струва, че е -2. А е 21 юни. Добре дошли в Исландия! Суровият остров е най-подходящото място, за да тестваме новия Mercedes GL. Американската версия вече бе представена в бр. 2/06 на AUTO
БИЛД, като се разясни въпроса, какво точно представлява GL: произведен в Щатите, притежаващ същата техника като М - и R-класата, но е по-голям от ML и по-проходим от R-класата. И най-важното: той не е наследник на G - ръбатата легенда ще продължи да бъде произвеждана (поне) до 2010 г. Но тук сега ще стане дума за настроената специално за Европа GL-класа. „Разликите са по-големи, отколкото си мисли човек, обяснява Томас Меркер, шеф-конструктор на ML и GL. Американците отдават значение преди всичко на пространството и комфорта, а европейците - на динамиката на автомобила и на офроуд качествата". С други думи, GL е с по-стегнато окачване, а доплащащият се в ML офроуд пакет тук се предлага серийно. Към оборудването ще добавим блокировки на средния и задния диференциал, както
и понижаващи предавки. Но GL така и така е подготвен за сериозните изпитания в живота: задвижването е 4x4, има и помощ за спускане по наклон DSR, адаптивна система за амортисьори ADS и въздушно окачване с регулиращ се клиренс. Последният може да се настройва на четири степени между 19,7 и 30,7 см.
Като прибавим и тихото ръмжене на изключително мощния 4-литров дизелов двигател с 306 к.с, Исландия изобщо не може да ни изплаши - нито пък Сибир. Тежащият 2,5 тона гигант с V8 агрегат се справя прекрасно и с лекота с високопланинските плата и изгасналите вулкани.
Въздушното окачване реагира съвсем спокойно на безкрайните неравности по пътя в планината - ударите нямат шанс, GL се движи с превъзходна лекота по трудните терени. А на добре асфалтираните пътища около столицата Рейкявик се налагаше от време на време да поглеждам в огледалото, за да си припомня, че след мен се движи още 4 метра автомобил. Но аз го управлявам изключително умело през пътния трафик. С 5,09 м дължина и 1,92 м широчина GL е нещо много голямо за нашите представи и пътища. Така GL е с 31 см по-дълъг от симпатичната М-класа (4,78/1,91 м). Дизайнът се отличава видимо по „по-бойната" предница, по-скосеното предно стъкло и по-ръбестата задница.

Кокпитът и вътрешното пространство са много по-благородни от М-класата по отношение на голям брой детайли. В GL 420 CDI за луксозната атмосфера допринасят ореховото дърво и имитацията на кожа с името Artico, която изглежда съвсем истински. Към серийното оборудване спадат и многозоновият автоматичен климатик, електрически регулиращите се предни седалки и панорамният стъклен люк отзад.
В първата и втората редица има достатъчно място, доста удобни седалки и много свободно пространство над главата. Седалката на втората редица има регулираща се по наклон облегалка, но не може да се мести, но все пак облегалките се сгъват отделно.
Малко тесничко става обаче в третата редица. За двете единични седалки там се доплаща 2640 лева, като чрез натискане на бутон те могат да заемат хоризонтално положение (в Щатите се предлагат серийно). Така ще разполагате с равен, но малко високо разположен под на багажното отделение. Липсва обаче резервна гума, за сметка на това разполагате с компресор и комплект Tirefit.

Гордо можем да заявим, че нашият GL 420 CDI струва 155 410 лева -чували ли сте за противниците сред луксозните офроуд-болиди? С V8 дизелов двигател нещата стават доста сериозни, за утеха ни остава значително по-изгодната М-класа (ML 420 CDI за 128 820 лева), Range Rover (от есента с нов 3,6-литров V8 дизелов двигател с 272 к.с.) и Audi Q7 (3,0-литров TDI c 233 к.с. за 111 362 лева).
В Щатите GL вече е хит; за 2 месеца са продадени 5000 автомобила. У нас вече се продава и може да се види в шоурума на вносителя „Балкан Стар". Сигурно е само, че 70 % от всички GL ще останат в Щатите. С тази техника, с това почти перфектно задвижване и успешната настройка на окачването GL може да се справи, със сигурност, и на 53 градуса, 30 минути и 3 секунди северна ширина и 9 градуса, 50 минути и 9 секунди източна дължина. Там се намира Хамбург. Приблизително.

Технически данни

V8 - дизелов двигател; два турбокомпресора;
4 клапана на цилиндър;
работен обем на двигателя 3996 см3;
мощност 225 кВт (306 к.с.) при 3600/мин.;
макс. въртящ момент 700 Нм при 2200/ мин.;
задвижване 4x4;
7-степенна автоматична предавателна кутия;
независимо въздушно окачване на колелата;
багажно отделение 300/2300 л;
резервоар 100 л;
дължина/широчина/височина: 5088/1920/1840 мм;
гуми отпред -275/55 R19;
собствено тегло 2475 кг;
максимална скорост 230 км/ч;
0-100 км/ч за 7,6 сек.;
разход на гориво 11,8 л дизел/100 км.
Ценз: 129 672 лева без мито, акциз и ДДС.