Щом се появят, на хоризонта се стъмва. Големите танкери Mercedes GL и Range Rover са наистина внушителни. И най-вече адски мощните им дизелови V8 агрегати.

5 метра дължина, 2,7 тона тегло, 300 к.с. мощност, цена от 170 000 лева и 100 литра нафта в резервоара: имената на тези петролни босове са Mercedes GL и Range Rover. Естествено, изявите им не са от скромните. Range е аристократичен, горд като лорд, внушителен от всяка гледна точка, едно височество на колела.
Mercedes GL - Range RoverВъпреки колосалните си размери Mercedes не изглежда толкова огромен. Със своите 1,84 м той е малко по-нисък от Range Rover (1,86 м). Предното му стъкло е по-скосено, затова и усещането за пространство в Mercedes е различно. В автомобила със звездата ще седите по-ниско и по-защитено зад внушителното арматурно табло.

В Range седите все едно на трон - изправени и издигащи се над всичко останало, много над разположения в ниското кокпит. Толкова високо, че дори и водачите на тежкотоварните представители BMW X5 и VW Touareg ще трябва да повдигнат глави, за да видят шофьора на Range Rover-a. Естествено ще го направят с нескрито презрение.
Физиономията им би се сбръчкала още повече, ако можеха да знаят, колко аристократично е на борда на Range. Автомобилът представлява по-скоро една кралска лятна резиденция на колела, отколкото всъдеход. Дълга и просторна, с ухаеща кожа и фини дървени орнаменти. Безброй превключватели, лостове и бутони са разпръснати с цел забавление на височествата.{loadposition advert2)От просторния GL също извира лукс, но по малко по-различен начин: самородно, изчистено и логично. Направен чаровно и не без шик, Mercedes GL все пак не се доближава до аристократичната атмосфера на Range Rover. И двата тежкоатлета са задвижвани от мощни V8 агрегати. 4-литровият в GL е с 306 к.с, а 3,6-литровият в Range - с 272 к.с. Те обаче бълват свободно и нефилтрирано отработените си газове.
Тъй като първоначално Range Rover ще се появи в началото на настоящата година без филтър за твърди частици (сажди) - пълен абсурд. За сметка на това пък британците са насочили вниманието си към други неща. Така например при Range не е възможно по невнимание да налеете бензин. Приспособлението Fuel Guard разпознава още в гърлото на резервоара диаметъра на по-тънкия бензинов пистолет и го блокира. Едно изключително смислено изобретение. Въпреки теглото си от 2,7 тона GL и Range са всичко друго, но не и тромави в поведението си на пътя: GL достига за 8,2 секунди скорост от 100 км/ч, като максимумът му е 230 км/ч. На Range са му необходими 9,5 секунди за достигане на скорост 100 км/ч, максималната тук е 200 км/ч.
По отношение на числата Mercedes е с едни гърди напред -благодарение на силата на мощния си V8 агрегат. Въпреки това, именно поради изключителната си големина, този мотор се нуждае от време за реагиране след натискане на педала на газта, но след това става направо неудържим. Неговата 7-степенна автоматика ни е позната от уверените си прояви в други модели на Mercedes. При GL тя е малко бавна и по-често превключва на по-ниска предавка, отколкото е необходимо, сякаш няма доверие на внушителния въртящ момент на двигателя.
V8 в Rover работи значително по-меко и по-леко от този в Mercedes, неговата турбодупка е чувствително по-малка. Със своя топъл и звучен баритон той не е типичният дизелов агрегат за разлика от по-дрезгавия и тракащ GL. А автоматичната му предавателна кутия има само 6 степени, но ги сортира много по-меко, уверено и бързо.

По отношение на разхода няма големи разлики. GL си позволява 11,9 л, Range -11,7 л. Да, съгласен съм, не е малко. Но не е и много - поне с оглед на размерите и предлаганите динамични характеристики. Потенциалните собственици на автомобилите определено ще се справят финансово с този проблем. Учудващо е колко маневрени са двете чудовища. Няма клатещи се и люлеещи си амортисьори - GL и Range се носят уверено по пътя. Независимо дали преминават през напречни фуги, по лоши пътни настилки или през изнервения градски трафик.
Серийното въздушно окачване и при двата автомобила предлага комфорт на возене от класа на скъпите лимузини и осигуряват забележителни катерачески способности извън пътя.
Огромни както всичко останало са и цените: Mercedes GL 420 CDI струва 175 600 лв., Range Rover TDV8 SE - 169 923 лв. Оборудването и на двата автомобила - както може да се очаква - е повече от щедро. Тоест включва въздушно окачване, климатроник, задвижване на четирите колела, понижаващи предавки за офроуд, CD радио и т.н. Rover има на борда и кожени седалки (при GL те се доплащат - 3602 лв. High-End ayдиосистема (при GL -1531 лв.), както и някои екстри повече като серийно оборудване. Въпреки това обаче англичанинът не успя да спечели сравнителния тест. В много отношения Mercedes е просто превъзходен - дори и Range да е една идея по-голям.

Така оценява AUTOBILD
Честно оценяване - заслужени точки. Даваме до 200 точки в три раздела.
И двата автомобила имат много място, багажникът на GL обаче побира с 209 литра повече (максимално!). В тествания Range можете да си позволите 440 кг допълнителен товар. По отношение на седалките Rover е значително напред, в него отзад ще седите много по-удобно. Серийно английският автомобил е оборудван с въздушни възглавници за колената и активни облегалки за глава.
Изключително мощните дизелови агрегати дават възможност за разгръщане на отлични динамични характеристики, като при това работят много тихо. Извън пътя доминира Range, комфортът на возене е на много високо ниво и при двата всъдехода. Предавателната кутия на Mercedes показва леки проблеми, но спирачките му са превъзходни - в това отношение Range има лек фадинг.
Невероятно: Range се движи без филтър за твърди частици - приспособлението ще се появи през тази година. Той обаче получава плюс за защитата си от зареждане с погрешно гориво. Разходът и при двата автомобили е в рамките на приличното. Rover поема всички разходи по поддръжката за 3 години.
Победител в съотношение цена-качество
Mercedes печели два от разделите на теста, естествено финишира първи. Струващият 5600 лева по-малко Rover демонстрира значително количество чар.
Два впечатляващи автомобила: огромни, с великолепни дизелови агрегати, страхотни качества. Mercedes печели, тъй като освен удоволствието и лукса уверено се справя с практичните задачи: повече място, по-добри динамични характеристики и спирачки, по-голямо багажно отделение, повече прикачен товар. Ако заговорим за стила, там победител е Range Rover.