"А коя е вълшебната думичка?" Родителите, които искат да принудят своите деца да кажат думичката „моля", трябва да помислят сериозно. Тъй като вълшебната думичка не е нито „моля", нито „благодаря", нито друг символ на възпитанието. Думата, при чието произнасяне днес очите светват и се отронват въздишки е „повече" -повече свободно време, повече пари, повече „повече" - кой не го иска!
Една мода, от която естествено възнамерява да спечели и автомобилната индустрия. Мотото е: „По-голям автомобил, по-голяма печалба." Като ярки представители на тази стратегия се явяват Audi Q7 и Mercedes GL. И за да не доведе тази мания за „повече" до XXL-дупка в семейния бюджет и двата ав-томобила са оборудвани с икономични 3-литрови дизелови агрегати.Mercedes GL320 CDI

При Mercedes GL 320 CDI Common-Rail задвижващият механизъм е мобилизирал 224 к.с, които се усещат, но не звучат агресивно. Това се дължи на допълнителната порция шумоизолационен материал на дизеловия двигател - затова почти няма да го чувате. Може би само в извънредни ситуации ухото на водача ще долови леко ръмжене.
233-те к.с. на Audi не оставят никакво съмнение, че навремето дизеловият двигател е бил шумен. Естествено, не бива да си мислите, че в Q7 3.0 TDI е много шумно - например при ускоряване или след сутрешното стартиране на двигателя.
Като обезщетение получавате динамични характеристики, които не са типични за този 2,4-тонен, 5-метров кораб: пъргавият, мощен и страстен Common-Rail двигател задвижва 18-цоловите колела и с лекота придвижва Q7 пред GL. Той оставя след себе си GL не само по отношение на спринта, а и на ускорение, еластичност и максимална скорост.

Значи 320 CDI в GL се излага? В никакъв случай, само е по-спокоен и въздържан от амбициозния TDI. GL 320 CDI е твърде равномерен
CDI го дава по-спокойно -без да демонстрира слабости разгръща достатъчно силата си във всички диапазони на оборотите и осигурява мощно движение. Точно 11 секунди са необходими за достигане на скорост от 100 км/ч -съвсем прилично постижение за тежащ 2,7 тона автомобил; да не говорим за максималната скорост от 210 км/ч. Да, пътят до максималната скорост е дълъг - но пък кой ще се прави на състезател с този внушителен всъдеход? Нека по-скоро се наслаждаваме на седмата скорост, която намалява оборотите и разхода на гориво, както и на спонтанните реакции на автоматичната предавателна кутия при кикдаун. Тук Audi, чиято 6-степенна автоматична трансмисия също е почти перфектна, може да научи нещо. Предавателната кутия на GL щеше да заслужи „Оскар", ако не бяха леките тласъци в режим Stop-and-Go. Превъзходното усещане за комфорт обаче не е засенчено от горепосочения факт. Върху серийните въздушни възглавници GL се придвижва толкова спокойно и уютно, все едно думите „дупка" и „неравност" са чуждици. Никакво друсане, никакви сериозни разтърсвания - седящите в удобните седалки пътници не усещат нищо. С това луксозно окачване GL преминава спокойно през всякакви препятствия.

Проф. Отмар Викенхайзер - Професор по дизайн В Мюнхен

GL е успешен синтез от „култовото кубче" - G - класата и лайфстайл обекта М-класа. Ръбестият му силует е подходящ за извън пътя, клинообразните „рамене" на динамиката на асфалта - идеален като кросоувър модел за двата свята. Легалните заемки от S- и SL-моделите са характерни за муцуната. Този меланхолик от стилове обаче не е оправдан за високите претенции на марката. Така Audi използва пролуката и повтаря някогашния дизайн на Mercedes c голяма решетка. Низходящата линия на купето и възходящата линия на праговете придават лека форма на капка. Каросерията изглежда много по-тясна. С изключение на калниците феминистичния език на формите напомня на аеро-световния шампион и представя елегантния дизайн на Q7 като фалшива офроуд-опаковка. Красив дизайн, но нека си спестим темата „офроуд".

Ханс-Улрих фон Менде - Архитект и дизайн-експерт

Мощта се среща с елегантността. GL иска да се засели в Щатите. Дизайнът му повтаря някогашните фарове на S-класата, а отстрани личат заемки от W 140. Звездата е пазена от хромирани лайстни, решетката на Mercedes има телена мрежа. Отзад GL изглежда като Opel Zafira. Q7, създаден, за да се хареса в цял свят, се доближава до дизайна на Audi. Той е взел праговете от А6, четирите пръстена са разположени на подходящото място, както при всички Audi-тa. Задната му врата придава завършен вид на Q7. Дизайнът на GL е красив там, където не се вижда: отвътре. Q7 също се представя добре с интериора си, но защо са тези капкообразни уреди като при А6? GL се справя с офроуда като с детска игра, a Q7 си играе извън пътя. Q7 е 100 % Audi; GL е хубав, но ми се струва, че по-пригоденият за извън пътя G-модел ще издържи по-дълго. автобилд