Mercedes GL450Mercedes и задвижване 4x4 - това е тема, по която няма достатъчно яснота. От 1979 (и поне до 2009 г.) съществува само грубоватата G-класа. Дотук всичко е ясно. От осем години освен нея по пътищата се движи и М-класата, тъй като не всеки желае да кара истински джип. Добре. Но след появата на R-класата (през януари) ще се съмнявам дали на пазара има ниша за този автомобил. А когато през септември по пътищата се появи и новата GL-класа, хаосът ще бъде тотален. За мен това бе основателна причина да замина за Щатите и да разгледам отблизо новия Mercedes-SUV. Какво представлява този автомобил и за кого е предназначен?
Първо при новата GL става дума за също така просторен и проходим противник на елегантния Range Rover или на тежкарския Cadillac Escalade (който в Европа се очаква едва от есента на 2006 г.). По-голям от М- и G-класата. по-подходящ за офроуд oт R-класата и изцяло подчинен на лукса. Всъщност нещо като XXL-вариант на М-класата.
Първото пробно сядане ме изненадва приятно. От една страна GL ми се струва познат. Това се дължи на факта, че познавам елементите за управление и арматурното табло на М-класата.

Много превключватели, както и лостът за управление на предавателната кутия на кормилната колона са взети от малкия брат. Нищо чудно, и двата заедно с R-класата се произвеждат в американския завод в Тускалуза, имат идентично 4x4 задвижване, оси, както и многобройни елементи от електрониката.
При GL-класата всичко е една идея по-благородно. Цялото арматурно табло е покрито с фина кожа. За приятните температури се грижи автоматичен кли-матик. Предните седалки се регулират електрически. За осигуряването на достатъчно светлина се грижи панорамен стъклен люк - всичко това серийно...
Предлаганото от 5,09-метровия гигант място отговаря на очакванията ми: достатъчно и без да се налага човек да се сгъва. В удобните кресла отпред всеки с височина между 1,50 и 2 м ще се чувства удобно в седнало положение, като дори не се налага да се намалява мястото на задния ред. Благодарение на междуосието от 3,08 м, колената ви са свободни, когато седите на втория ред. Височината от 1,84 м осигурява пространство над главата, а широчина от 1,92 м позволява удобно пътуване на трима души един до друг. Но средното място трябва да е за най-дребния пътник - вдлъбната част в средата на покрива значително ограничава свободното движение на главата.

Най-отзад също не е тясно, но естествено не чак толкова просторно. Лично аз (висок съм 1,97 см) не бих могъл да пътувам там на дълго разстояние. Най-приятната изненада в третия ред е електрическия механизъм за сгъване. При натискане на бутона седалките се сгъват или отново се разгъват. Ако се откажете от шеста и седма седалка, може те да натоварите багаж от порядъка на 1240 л. Ако желаете да се изявявате като любител-превозвач, можете да сгънете и втория ред. Седалката и облегалката могат да се сгъват в съотношение 2:1, при което багажното отделение нараства на цели 2300 л, а товарната дължина от 2,13 м ще бъде достатъчна за всеки каубой.

Всичките двигатели са куплирани със 7-степенна автоматична трансмисия и ще зарадват американците - с изключение на 6-цилиндровия дизел в GL 320 CDI. Неговите 224 к. с. може и да са достатъчни на европееца, но в САЩ този двигател ще играе само второстепенна роля.
Щом ще е дизелов, тогава да е с 8 цилиндъра. GL 420 CDI с 306 к. с. е добре дошъл за спестовните американци. За всички останали са предвидени два V8-бензинови двигателя. В палитрата на моторите под мощния GL 500 с неговите 388 к. с. е поставен новият GL 450. От своите 4,6 л той извлича повече от до-статъчните 340 к. с. и освен това издава раздразнителен звук така, че въобще не ми се мисли за следващия GL 63 AMG.

Този GL 450 може да се движи абсолютно без никакви рискове и през пресечени терени. За разлика от своя събрат от R-класата в същността си той е създаден и за сериозна офроуд-употреба. Тук в Щатите обаче той е по-скоро в по-нежен вариант. За употреба извън нормалните пътища системата за спускане по наклон и превключването за офроуд би следвало да са достатъчни. Предлаганото серийно въздушно окачване (включително адаптивно регулиране на амортисьорите) с клиренс от 307 мм върши много полезна работа. Единствено голямото междуосие пречи на проходимостта.
За Германия и за преодоляване на по тежък терен GL-класата ще бъде допълнително оборудвана. Там ще има подсилване за офроуд и блокажи на средния и задния диференциал. И всичко това серийно, без допълнително заплащане. Това би трябвало да е достатъчно, защото който е тествал катераческите умения на М-класата, няма да храни съмнения относно по-големите възможности в това отношение на GL-класата. Повечето клиенти обаче едва ли ще се изкушат да ползват своя GL другаде, освен по чакълената алея пред гаража си или по някоя кална полянка. Естествено Mercedes още мълчи за цените. Но едва ли големият брат на М-класата ще бъде много евтин. Според нас, цените на GL-класата ще за-почват от 56 000 евро, тоест между М- и G-класата. Дали между двете обаче има достатъчно място? За безкрайните ширини на Щатите със сигурност, но в Европа...Технически данни за Мерцедес GL.

Върховият модел на DaimlerChrysler е S-класата. Няма спор: дълга точно 5,076 м, тя намери сериозни конкуренти в лицето на собствената си удължена версия и чисто новата R-класа. На хоризонта се задава борба за титлата „най-голям" Mercedes. C дължина от 5,088 и височина от 1,84 м от септември гордо ще се появи нова серия от известната ни палитра на Mercedes: името на големия брат на М-класата е GL и също се произвежда в САЩ.
Има ли смисъл от тази мания за величие? След първите тестове в Калифорния мога да заявя: Да! Трийсетте сантиметра повече дължина дават възможност за безкрайно голямо багажно отделение или монтиране на трета редица от седалки.
Е, добре, сега няма да мисля за местата за паркиране в Европа, както и за тесните завои на паркинг-сградите от 60-те години. Техните стени бързо ще се сдобият с графити от броните на GL. Все пак който може да си позволи такъв огромен SUV (Sport Utility Vehicle), със сигурност има и малка кола за градско шофиране.
Онова което ми доставя най-голямо удоволствие по магистралите е културата на движение на 4,6-литровия V8 двигател на GL 450. Учудвам се колко пъргаво той катапултира тежащия 2,4 тона автомобил в посока към хоризонта. Само след 7,6 сек той е достигнал 62 мили, пардон - 100 км/ч. И с това почти е достигнал ограничението от 65 мили/ ч. Ако полицаите по магистралите спяха, можеше да си спретнем истинска гонитба, достигайки максималната скорост на GL 450 от 235 км/ч естествено, ако не мисля за разхода на гориво в този случай, който според данни на производителя трябва да бъде 13,4 л.

Но и отсам, и оттатък океана цената от 126 542 лв. не е за спестовници. А може би греша?
Слава богу, че някой си на име Рудолф Дизел е патентовал преди повече от 109 години своя дизелов двигател. GL-класата на Mercedes ни предлага две версии от този модел двигатели: 320 и 420 CDI. С по-малкия двигател базовата цена пада на 120 290 лева, а като разход на гориво е посочена приемливата цифра от 9,9 л.
Естествено модерните дизелови двигатели са много далеч от шумните агрегати на Рудолф Дизел. Благодарение на фината електроника са възможни до 5 впръсквания за всеки работен такт, затова модерните дизелови двигатели шумолят приятно в ухото. За да бъде съвестта ви чиста, естествено има и филтър за твърди частици (сажди). Така американците вече нямат аргументи срещу пестеливия принцип на тези двигатели.

Но нека не се занимаваме с техните проблеми, а да видим какво ни предлага Mercedes за тази хубава сума пари. Най-отпред зад бронята има две кутии за сблъсък (crashbox), които могат да поемат удар до 15 км/ч, след което, разбира се, трябва да бъдат подменени. Зад двигателя серийно при всички модели има 7-степенна автоматична предавателна кутия, която превключва изключително меко и която може да бъде управлявана чрез бутони върху волана. Мощността се предава върху всичките 4 колела, офроуд-пакетът (серийно) предлага блокировка на междуосевия диференциал и този на задната ос. Електронната система за контрол на сцеплението ETS спира буксуващите колела при движение офроуд, а при спускане по наклон водачът може предварително да избере поддържане на постоянна скорост с помощта на DSR [регулиране скоростта при спускане]. Всичко това обещава един доста добър потенциал за „ровене" - такъв, какъвто го знаем от Land Rover.
Предполагам обаче, че само малцина притежатели на GL ще тръгнат да го карат офроуд. Повечето се интересуват от фино-нервното сервоуправление и настройващото се въздушно окачване, което в„комфортната" си позиция осигурява приятно пътуване в градски условия.
По традиция Mercedes означава и сигурност. Въздушните възглавници предпазват водача и пътника до него фронтално и странично, а въздушни възглавници на страничните стъкла има от предната до най-задната колона. Само страничните въздушни възглавници отпред учудващо струват 655 лева допълнително. Ще трябва да доплатите 293 лева и за полезните Neck-Pro-облегалки за глави [предотвратяват травми вследствие на камшичен удар] на двете предни седалки. автобилд