Mercedes G-Wagon LAPV 6XС новия Mercedes-Benz G-Wagon 6.X CONCEPT, Mercedes-Benz поставя нов стандарт при бронираните автомобили. Mercedes G-Wagon LAPV 6.X беше показан наскоро на EUROSATORY 2010 в Париж.

Представеният автомобил има редица подобрения в сравнение с предходния LAPV 5.4. Новият Mercedes-Benz LAPV 6.X Concept предлага по-голяма здравина, по-висока степен на защита и по-голям полезен обем. Теглото е намалено, но без да се прави компромис със здравината и безопасността.

Колата е с дизелов двигател тип common rail, който позволява бронираната тежка машина да развива максимална скорост от 152 км/час и може да транспортира товари с тежест около 1.5 тона. Монообемната каросерия е изцяло от усилена стомана.
Относително малката дължина прави автомобила много подходящ за преодоляване на различни стръмни терени, като може да изкачва до 50 градуса и да слиза по наклон от до 45 градуса. Бронята на каросерията е модулна, което позволява отделни части (плочки) от нея да се заменят бързо при нужда. Подът на автомобила е устойчив и при взрив на мина.

Mercedes G-Wagon LAPV 6XПредните и задни амортисьори и шокови абсорбери могат да се регулират по време на движение, като позволяват на LAPV 6.X да се вдигне на около 45 см от пътя. В комбинация с хидравлична спирачна система и четири вентилирани спирачни дискове, колата има изключителни off-road способности.
Бронираният автомобил разполага и със система за контрол и регулиране на налягането на въздуха в гумите, която може да различи настилката върху която се движи автомобила и да регулира налягането в гумите съобразно обстановката.

Mercedes-Benz съвместно с EADS, един от най-големите доставчици на военна технология, дава високотехнологични системи на LAPV 6.X.
Това включва:
- EADS записваща система за документиране на позиция, линк и състояние на автомобила.
Mercedes G-Wagon LAPV 6X- EADS интегрира комуникация между UHF или VHF включителна мобилна Tetrapol базова станция за радио покритие извън наличните мрежи.
- EADS интегрирани мобилни команди, контролни и информацияонни системи през различни нива.
С Мерцедес G_Wagon LAPV 6.X Concept, Mercedes-Benz са създали ултимативния офроуд.

Засега не е известно кога и дали в този си вид автомобилът ще бъде произвеждан серийно.