Mercedes G280 CDI - Edition PurMERCEDES G 280 CDI EDITION PUR - Мъжката G-точка
Този център на удоволствието може да бъде открит много лесно - чист G-Power за мачото във всеки мъж, вече при вашия дилър на Mercedes. Новият G 280 CDI Edition Pur събужда стари добродетели. И първични страсти.
Погледнете само ключа - инструмент, точно както преди. Масивна назъбена метална пластина с дръжка от черна пластмаса. А не някаква си хромирана елипсовидна играчка с мънички бутончета, безброй функции и релефно лого на производителя.
Не, този Mercedes се отключва с истински ключ. А при отваряне централното заключване „стреля" като 9-милиметров пистолет. Вратите се затварят така, сякаш са дебели като на трезор.
Сега вече можем да ви издадем тайната. Ние я търсихме, издирвахме и накрая наистина я намерихме. G-точката. Само че при мъжете. Тя е този автомобил. Mercedes G 280 CDI Edition Pur. За 30-ия рожден ден на G-класата, базов модел, който изглежда като едно време. Той директно ни влиза под кожата, завладява сърцата ни. Голям. Черен. Мощен. Първичен звяр, мъжага като гардероб, без украшения, ръбест, суров. С разширените си калници, огромните странични огледала, матово лакирания преден капак, по който може да се стъпва (много удобно при товарене на багажника на покрива) – и с тези предпазни решетки пред фаровете този автомобил не само изглежда подготвен за най-тежките предизвикателства в живота. Той е такъв.
Качването е колкото качване, толкова и катерене. Кокпитът е толкова строг, сякаш е конструиран от някой фелдфебел. И без това военните винаги са проявявали страхотен интерес към този автомобил. Mercedes обаче твърдят, че от началото на серийното производство през 1977 г. досега са произведени много повече „цивилни", отколкото военни Mercedes G.
mercedes g classНе ни се вярва в G-класата да прокапе при дъжд, но превключвателите по арматурното табло са водоустойчиви, голата ламарина по пода е покрита с гумени стелки, а около краката има дренажни отвори за оттичане на вода.
И без това цялата конструкция е предназначена за най-тежка употреба. Рама от стоманени профили, твърди мостове - макар и със спирални пружини - освен това преден и заден диференциал с ръчно блокиране, централният диференциал също има блокаж. Всичко е стабилно и масивно като в камион.
Двигателят е приятелски ръмжащият трилитров V6 дизел на Mercedes c мощност 184 к.с. Мощен и спокоен, с много приятна тяга -изобщо не можем да си представим, че през 1979 г. 240 GD се движеше по пътищата с мощност 72 к.с. Рядко се случва динамичните характеристики до такава степен да не са важни като при този автомобил, и тук е мястото да споменем, че G се чувства най-добре при скорост от 120 км/ч. Той може да вдигне и повече, но това не му се нрави, пък и става много шумен. Вятърът свири в каросерията като ураган. Нещо по-важно - резервоарът с обем 96 литра е достатъчен за отсечката от Бамако до Тимбукту (Мали), или около 700 км.
мерцедес ключБихме могли да стигнем и дотам, ако пожелаем. Но не се налага, G-класата успя да ни докара до оргазъм дори и в дъждовното лято в Германия. Докато стоически се движи из града, забравяш всякаква припряност и неотложни задачи. Чувстваш се спокоен, сигурен и добре защитен. Това успокоява мъжете. И ги прелъстява. За всички тестови автомобили на AUTO BILD се водят пътни дневници. В този на G 280 CDI някой (името му е известно на редакцията) е нарисувал сърце. Нищо повече, само едно сърце.
КАРОСЕРИЯ
Голяма колкото физкултурен салон и със същата настилка - отпред гумени стелки, а в багажното отделение с обем от 480 до 2250 литра - дървен под. Оборудването е ограничено до най-важното (прозорците се свалят с манивели), изключително солидна изработка. Подчертано груби материали, водоустойчиви, масивни и неразрушими.
ЗАДВИЖВАНЕ
Мощен, еластичен 3-литров V6 дизел, дружелюбен колкото дресирана мечка гризли. Добра 5-степенна автоматична трансмисия. Двойно задвижване с понижаващи предавки и три блокажа на диференциалите за най-тежките етапи в Хималаите.
КОМФОРТ
Има. Но не бива да очаквате твърде много - при конструирането удобствата за пътниците почти не са вълнували инженерите. Обаче седалките са удобни и могат да се мият с маркуч, поради дългите ходове на спиралните пружини окачването се справя добре с неравностите, вентилацията функционира, а тестовият автомобил имаше дори климатична инсталация.
ПОВЕДЕНИЕ НА ПЪТЯ
Върви горе-долу натам, накъдето го насочите. В завоите се люлее като пиян моряк. За спирачния път по-добре да замълчим. Няма ESP. Но всичко това няма значение - с този автомобил автоматично започвате да шофирате бавно и предпазливо.
РАЗХОДИ
Базовият Pur се продава за безумните 59 381 евро. Но това е нищо на фона на серийните модели - най-евтиният обикновен G-модел с 5 врати 350 CDI и мощност 224 к.с. струва фантастичните 76 696 евро. Цените са просто болезнени, но пък и употребяваните G-класи са много скъпи.
ИЗВОД
Боже, какъв автомобил само! Първобитен, неразрушим, непобедим. С него можете като на шега да прекосите Сахара. Чисто теоретически. От друга страна, е доста „редуциран". Без комфортни „глезотии", дистанционно управление, електрически стъклоловдигачи или електрически седалки. За сметка на това събужда страхотни чувства - рядко сме изпитвали такова удоволствие и страст при шофиране. С романтичния си чар на ловец на едър дивеч Mercedes G 280 Pur може да завладее всяко сърце.
За съжаление е абсурдно скъп. а нивото на сигурност е като от каменната ера. Но за сметка на това още отсега може да се предвиди, че ще има висока колекционерска стойност.
G 280 Pur изглежда като едно време, което много ни харесва, но на практика не е толкова старомоден. Техниката за двойно задвижване е напълно съвременна - перманентно 4x4 задвижване с понижаващи предавки и блокажи на предния, задния и централния диференциали. Изразено в числа - възможност за изкачване на наклони до 80%, стабилност до 54% страничен наклон, клиренс 21 сантиметра. Той ще стигне там, накъдето се е запътил.

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ MERCEDES G 280 CDI EDITION PUR
Двигател Вид, цилиндри,разположение V6, турбо
Клапани/разпр. валове 4 на цилиндър/2
Задвижване на разпр. вал верига
Работен обем 2987см3
КВт (к.с.) при об./мин 13511841/3800
Нм при об./мин 400/1600
Максимална скорост 160 км/ч
Оредавателна кутия 5-степ. автоматична
Задвижване 4x4
Спирачки предни/задни дискови/барабанни
Гуми на теств. автомобил 265/75 R 16 S
Размер на гумите 7,5x16"
Емисии СO2 354 г/км
Разход на гориво* 16.2/11.3/13.5 л
Обем на резервоара/гориво 96 л/дизел
Прикачен товар 3200/750 кг
Обем на багажника 480-2250л
*градски/извънградски/среден на 100 км

ЕКСПЛ. РАЗХОДИ/ГАРАНЦИИ Mercedes G280 CDI Edition Pur
Норма за вредни емисии Euro 4
Годишен данък 600 лв.
Интервал на серв. обсл. 25000 км/1 год.
Гаранция за техника/пробег 2 год./няма
Гаранция срещу ръждясване 30 год.
Гаранция за мобилност 30 год.
Цена от 120 000 лв.
' Моделът се предлага в България само по специална заявка.

Mercedes G class jackКокпитът е комбинация от старо (средната конзола) и ново (воланът). С антично управление на климатичната инсталация. Без DVD навигационна система, но с мъничко радио.
Подът на багажника е покритс дърво. Красиво е.но е толкова безсмислено, колкото и персийски килим в ловджийска колиба. Халки и релси за закрепване на товари, страничните стени са от гола ламарина.
Трилитровият V6 дизел с мощност 184 к.с. идеално подхожда на G с ръмжащия си, дружелюбен характер. При представянето на модела през 1979 г. най-мощният двигател бе 6-цилиндровият бензинов агрегат при 280 G-150 к.с.
Това ни харесва: Излъчването, техниката., както и усещането, че нищо и никой не може да ви спре.
Това ни липсва: Една по-изгодна цена.
Това ни изненадва: Че G-класа в този си вид не се появи много по-рано.

За всеки случай - ако малко се надцените при преминаване през водно препятствие и в интериора на Mercedes проникне вода - просто я източете, предвидени са дренажни отвори по пода. Естествено, че как иначе.
Offroad пакет 1 (8330 евро) включва и гъвкава лампа за четене. И още - 16-цолови алуминиеви джанти, усилен преден капак, решетки пред фаровете и централно заключване.
Ключът за щастие изглежда като ключ. Задният регистрационен номер е горе на покрива. По желание може да се поръча и двукрила задна врата (904 евро).
Отзад е много просторно и има две напълно подходящи за дълги пътувания отделни седалки, тапицирани с изкуствена кожа.
Предният регистрационен номер е на панти, под него се крие масивната скоба за теглене.
Прилича на сандък за боеприпаси, но всъщност е кутията за крика.

Конкуренти:
JEEP WRANGLER - Прадядото на всички високопроходими автомобили в първоначалния си вид се произвежда от 1942 г, а от 2006 г. се предлага дори и с 5 врати. С твърд или мек покрив. Все така уникален дизайн и като Rubicon c екстремно висока проходимост.
LAND ROVER DEFENDER - Оригиналът се произвежда от 1948 г, като постоянно се обновява. Много силен извън пътя, но на шосето е трагедия. Невъзможна позиция на седене и средновековно ниво на активна и пасивна сигурност. Поне двигателят е модерен 2.4-литров дизел на Ford.
NISSAN PATROL - Patrol също е от най-коравите типове. Служи храбро при ООН и другите мироопазващи организации и надеждно транспортира лекари през джунглата. С рама и могъщ трилитров четирицилиндров дизелов двигател. Дирк Бранке