Mercedes G classДоговорът между Daimler-Benz AG в Stuttgart-Untertürkheim и Steyr-Daimler-Puch AG базиран в Graz, Austria, подписан през 1973 е за съвместно развитие на лек, със задвижване на всички колела офроудър за частно ползване. С този тип автомобил Щутгартската компания стъпва на предишно непроучен пазарен сегмент. Въпреки че продажните предвижвания са никак убедителни, двете компании решават да направят решителна крачка и да започнат работа върху новата G класа.

В края на краищата партньорите се съгласяват върху концепт, различен от всички останали офроудъри по това време. Насочвайки се срещу преобладаващата мода, екипът за разработка отхвърля и двете идеи – спартански, само за офроуд автомобил и 4х4 пътнически такъв за пътищата. Вместо това, след задълбочено обсъждане на различни и различаващи се концепти, партньорите, дизайнерите и инженерите се спират на автомобил, предлагащ невиждан спектър от възможности. От една страна те подготвят постигането на надежност, здравина и безграничност на офроуд уменията, дори през най-трудните терени, които ще позволят на автомобила да се справи с всекидневните предизвикателства, с които се сблъскват промишлеността, общините и военните. От друга страна се целят в производството на напълно оборудван, комфортен и най-вече сигурен модел за превоз на хора и товари по нормални пътища и такъв който ще се понрави на клиентите, търсещи еклузивно средство за разходки.

Това е трябвало да бъде автомобил за пресечена местност, който да оправдае името си и да устои своето дори в най-необещаващите условия, означавайки 100% блокиране на диференциала, за разлика от не толкова авансираните диференциали, вграждани в другите такива автомобили. Друга забележителност е напълно синхронизираната смяна на предаването дори и в движение. Така например предното предаване можа ръчно да се включи движейки се по пътя – значително предимство при сняг и лед. Шасито и каросерията са разделени, подтикнати от решението че G класата ще се предлага с различни каросерийни варианти. Поради тази причина шасито винаги е здраво във вид на стълба.

В концепцията за G модела, Mercedes-Benz също фокусират как автомобилът ще се държи в различни региони на света – от ледените състояния на Арктика до палещата жега на Африка, от Южна Америка до Източна Азия и Австралия. Това обяснява и защо конструкцията и шасито на новия 4х4 е обмислено да бъде релативно некомплексирано и функционално. По този начин, шасито може да бъде произведено и в страни, където няма най-модерната техника и се разчита на машини, които са остарели, като разходите ор ремонтна работа и сервиз се държат в лимитирани граници. В допълнение, където технически е възможно, инженерите използват серийно произвеждани компоненти и монтаж от собствения на Мерцедес асортимент от малки камиони.

Въпреки че точните цели са определени от дълго време и работата по разработката е била в напреднъл стадий, крайното решение за започване на производството на Мерцедес G класа не е било взето до 1975 година. Второ проучване помага да се вземе решение за производството, като дава оптимистични прогнози за популярността на бъдещия автомобил – особено за цивилно ползване като главната пазарна ниша, на която се фокусират бъдещите планове.Както се обръщат нещата обаче, точно военната област е тази, в която G модела печели първите си успехи. През 1975 година например, шахът на Иран – голям акционер в Daimler-Benz – показва значителен интерес във военния 4х4 автомобил “made by Mercedes-Benz”, и прави поръчка за 20 000 бройки. Както и да е, договорът е прекратен от новото след-революционно правителство, преди влизане в производство. Районните полицейски сили в Германия и митническите власти поръчват 400 броя от новия автомобил, като последват нови запитвания от Аржентинските и Норвежките армии. По-късно Швейцарската армия се присъединява с още 4000 бройки. Разбира се, много повече цивилни Мерцедес Бенц G класа са произведени, отколкото военни.

Разработка, дизайн и тестове: духът на екипа ражда успех

Сътрудничеството между Daimler-Benz и австрийския специалист Steyr-Daimler-Puch, познат от техните екстремни оф роуд модели Haflinger” и “Pinzgauer”, носи след себе си невероятни знания и експертизи в областта на автомобил за всякакви терени.
Инженерите в Щутгарт, които са били отговорни за конструкцията и дизайна на новия автомобил, както и за по-голямата част от тестовете, са извикани от Hanomag Henschel Group, фирма създадена от Даймлер-Бенц няколко години преди това. Втори екип, намиращ се в Грац, е фокусиран на конструкцията и формата на шасито, разработката на кутията за разпределение ( блокировката на диференциалите) и офроуд тестове. Типа на рамката на шасито с два здрави закрепени моста са идеалната база за отлични офроуд характеристики. Сега ударението е преместено да осигури, че тази изключително здрава конструкция също ще предложи и впечатлително поведение по пътя – всичко друго, но неразрешим конфликт за много експерти по това време. Инженерите на G модела обаче им доказват, че това е грешно използвайки надлъжни рамена „лостове” и щанги да осигурят прецизно положение на акселите и премахвайки листовите пружини, използвани в повечето автомобили от този тип за сметка на спирални пружини и стабилизатор на предния мост. Интензивно донастройване на окачването и успокоителните системи на G класата също помагат за осигуряването на безопастно и комфортно пътуване по пътищата, без да намаля чудесните оф роуд качества на автомобила.

Екстериорни линии: заострени ъгли, практични и вечни

Екстериорният дизайн е друга област, където Мерцедес Бенц отказва да бъде отклонен от принципните изисквания за оф роуд автомобил. Указанието е било да се създаде каросерия, наред с другите неща, която да дава на водача добра видимост и да е стройна за преодоляване на горските пътища. И това да въплъщава силният и отличителен характер на автомобила. Резултатът е чиста, забележителна и удивителна форма, която прави оф роудъра на Мерцедес непогрешима гледка на и извън пътя до днес.

Много скици, рисунки и дискусии вероятно са били предявени за крайната форма, докато през април 1973 дизайнерите представят дървен модел в мащаб 1:1 за бъдещият оф роуд. Година по-късно първият готов за движение прототип излиза от фабриката в Грац и този автомобил е, поне по външен вид, точно копие на бъдещите серийни автомобили. Същото се отнася и за предпродукционните модели, създадени между 1975 и началото на производството през 1979 и използвани за тестове на различни детайли.
Отначало дизайнерите решават да направят интериора симпъл, но функционален и изработват всичко ръчно – боядисани метални повърхности, символични трим елементи и по този начин водачът гледа през волана ( с 2 „спици”) на непретенциозно инструментално табло с километраж и индикаторни светлини. Бутон за натискане е централно разположен на лесен достъп, както и контролата за отопление и вентилация. Като цяло дизайнерите винаги са имали на ум изчистен интериор, включително няколко „подплатени” елементи върху металните повърхности. Въпреки практичното, функционалното и семпло оборудване G класата е естетически издържана, с хармонични форми и се издига величествено над преминаващите тенденции, защищавайки своя собствен път към успеха – нещо, което прави вече 30 години.

Практичните проби: доказване на характера си в пустинята, планината и калта

Един от централните елементи в развитието на G класата е екстензивната тестова програма още по време на фаза разработка. Наистина, инженерите са имали възможност да „видят” ограниченията на своята конструкция преди дори прототипа да бъде готов, благодарение на компютърно базирани анализи и математически симулации. Това им позволява да повишат силата на автомобила в някои стресови условия още в началната фаза. След това двигатели и трансмисии преминават изтощителни стендови тестове в Щутгарт. Тук, дори пода на цеха се преобразува във възможно най-тежките възможни условия и всеки възможен вид на климатични условия.
За практическите тестове на и извън пътя, инженерите от Steyr-Daimler-Puch и Mercedes-Benz избират различни писти, които биха накарали G модела да демоснтрира целия си капацитет от възможности. Един от тестовите райони, които можели да посрещнат тези критерии е в изоставените минни полета между Cologne и Aachen. Там, върху огромните камъни и пясък, във вода и кал, на мека почва, хлъзгави, стръмни, наклонени и рисковани скалисти спускания автомобилът за пресечена местност е трябвало да докаже че може да носи звездата на Мерцедес.

По същото време, много мотивираниия тестов екип се настанява в Алпийския терен извън Грац. Това е собствената тестова зона Schöckl на Steyr-Daimler-Puch на която G класата преминава хиляди километри в първите дни на разработката й. Маршрутът на новия Мерцедес минава през далечните пустинни райони на Северна Африка, макадамите в планините Atlas, знаменитото солено езеро “Chottel Djerid” в Сахара, където са проведени тестове за корозия и екстремните зимни студове зад Арктическия кръг.
Самостоятелна програма за тестове се провежда и по пътищата, включваща прототипи, със записващо оборудване за ускорение, спиране, окачване и успокояващите за комфорта стойности. Тези тестове се провеждат с опитни тестови инженери според същите стриктни за Мерцедес стандарти.

Начало на продукцията и поява на пазара: новата класа на сцената

Според договора, който двамата партньори са подписали през 1973 година, трябва да се построи нова производствена линия в района на Steyr-Daimler-Puch AG в Graz. Решението за началото на серийното производство на G модела през 1975 година е сигнал за началото на строежа на 40 000 м2 фабрика в Австрия. И до днес всички компоненти на автомобила са ръчно произведени от специалистите в нея. На 10 февруари 1979 година всичко е било готово и производството на G класата можело да започне. Същият месец новият модел е представен на света чрез пресата в южна Франция, срещайки много положителни оценки от иначе известни с трудно за угаждане журналисти.
Когато производството е започнало, клиентите са можели да избират между 4 двигателя под капака на къса база с отворен покрив (Convertible ) или „комби”, или пикап с къса или дълга база. Серията също включва и отворени с 3 и 5 врати военна версия с дълга база и брезентов покрив:

- Mercedes-Benz 240 GD 4 цилиндров дизелов с 53 kW/72 к.с.
- Mercedes-Benz 300 GD 5 цилиндров дизелов с 65 kW/88 к.с.
- Mercedes-Benz 230 G 4 цилиндров бензинов с 75 kW/100 к.с. или 66 kW/90 к.с.
- Mercedes-Benz 280 G 6 цилиндров бензинов с 110 kW/150 к.с.

В началото G класата се пуска с 2 различни обозначения. В Австрия, Швейцария и страните от СИВ (Съвета за Икономическа Взаимопомощ, съществувал в периода 1949–1991 година и включващ повечето страни от бившия комунистически блок) се продава под знака на “Puch” , докато в останалите страни под звездата на Мерцедес. Ситуацията остава същата дори и след реконструкцията от 1981 година, когато G класата се произвежда според договора Grazunder, когато Мерцедес поема пълната отговорност за развитието на модела. Чак от 2000 година G класата се предлага под името Мерцедес в целия свят.
Вижте всички снимки на Mercedes G класа