Mercedes G class

Този модел, признат за най-добрият в офроуд сектора, носи краткото "G" в допълнение към звездата на Mercedes , побеждавал в рали Париж-Дакар, приспособен за Папата, е придобил статут на автомобилна икона. И това не е всичко – с производство в продължение на 30 години, G класата е най-дълго произвежданият автомобил в историята на Mercedes-Benz. Различните технически допълнения към серията – постоянно задвижване на четирите колела, електронно контролираната тракшън контрол система 4ETS, ESP®, „бавни” скорости и три различно избираеми блокировки на диференциала правят модела конкурентен на всички офроуд състезания, както и гарантират сигурност на пътя, очаквано от всеки Мерцедес.

 

Dr. Dieter Zetsche, Председател на борда на директорите на Daimler AG: "Ние сме продали 200 000 броя от "G" до днешна дата. Автомобилът сега е по-успешен отколкото никога преди и клиентите са по-ентусиазирани. Може би ще празнуваме още едно голямо събитие след 10 години.”

Безкрайната история започва през 1972 година

Разработката на офроуд автомобила започва през 1972 година със сътрудническо споразумение между Daimler-Benz и Steyr-Daimler-Puch в Graz, Австрия. През 1975 решение за започване на производството е взето и се построява фабрика в Грац, където G класата се сглобява ръчно и до днес. При премиерата през пролетта на 1979 година са били представени и 4 двигателя от 53 kW/72 к.с. до 110 kW/150 к.с. като „комби” с дълга или къса база и с подвижен покрив. След няколко преработка и фейслифт по време на първите 10 години, голяма стъпка за развитието на модела се предприема през 1989 година, когато и G класата получава отскок. Като допълнение към преработката на оригиналния модел с обозначение 460, се появява модела от серия 463.

С ново, постоянно задвижване на четирите колела и блокировка на диференциала за преден и заден мост се маркира пристигането на нови технически решения. ABS се предлага като опция, а преработеният интериор прави впечатление с нови комфортни детайли като нови седалки, панели, централна конзола, ново инструментално табло и екзотични дървени украшения.
От септември 2001 година, G класата е с блестяща стабилност, тракшън и спирачно контролирани системи ESP®, 4ETS и Brake Assist.

Днешната G класа: в пълна гама

Сегашната G класа е достъпна в 3 различни каросерийни варианта (къса база „комби”, дълга база „комби” и с подвижен покрив), които могат да се комбинират с всеки двигател: от 6 цилиндровия икономичен CDI двигател от 165 kW/224 к.с. и 540 NM или мощния 5.5-литров V8 бензинов с 285 kW/ 388 к.с. и 530 NM. Топ моделът G 55 AMG, който се предлага само с дълга база е оборудван с компресорен V8-двигател с мощност от 373 kW/507 к.с. и невероятния момент от 700 NM. Резултатът е разбиващи качества, комбинирани с несравним звук, характезирайки спортната версия. Друг важен модел е G-Guard, базиран на дългата версия на G 500 – напълно брониран, със специална защита и сертифициран за защитен клас B6 или B7 срещу атаки от ръчни гранати, карабини и експлозиви.

G-Class EDITION30 and G-Class EDITION30.PUR: Специални модели за годишнината

Фактът, че G класата е била създадена за операции в най-трудно достъпните терени още от началото на производството се подчертава със специалния EDITION30. PUR модел, базиран на G 280 CDI от серия 461. Този дълга база модел, даваща почит към първата генерация G модел, е оптимизирана специфично за най-трудните задачи извън утъпканите пътища и затова е бъдещия автомобил мечта за любителите на пътувания по света, лидери на експедиции, фенове на модела и клиенти, търсещи безкомпромисна надежност и възможност да отидат навсякъде.С двата пакета, предлагани като опция "Off-road 1” и "Off-road 2”, G EDITION30.PUR може да бъде оборудван с гуми за всякакъв терен 265/75 R 16 на алуминиевите джанти, вежди на калниците, защитни решетки на фарове и стопове, стълба за по-лесен достъп до допълнително монтирания багажник на покрива, механизъм за изтегляне отпред и задна врата разделена на две крила. В интериорно отношение има 4 индивидуални седалки, тапицирани със здрав плат или ръчно обработена кожа, гумени подови стелки, защитени със спрей контролни уреди и дренажни отвори. Багажното помещение е с дървен под, стандартни въжета и релси за товарене и допълнително отопление и ръчно контролирана климатична инсталация.

Със специалното издание на модела EDITION30, базиран на G 463, Мерцедес отново демонстрира възможностите на G класата с респект към комфорт и престиж. Външно този дълга база G 500 е забележим със своите платинено черна боя, алуминиеви джанти със специален дизайн, и табела EDITION30 на калниците. Интериорът се отличава с дизайнерска кожа с цвят „chablis” и дървен трим от антрацит.

Двата специални модела се предлагат от средата на февруари 2009, като цената им е от 59 381 евро за "EDITION30.PUR" 461 серия и от 97 461 евро за G 500 "EDITION30" с включено ДДС в Германия.
Вижте всички снимки на Mercedes G класа