Индекс на статията

AMG започна новия сезон на моторните спортове с нова динамика: скоро след представянето на новата Е-класа, тунинг студиото показва и версията E 63 AMG. Динамичният спортен седан е подходящ за шофиране в ежедневието и впечатява със забележително поведение и технология, пренесена от върховия роудстер SL 63 AMG.

Моделът E 63 AMG се отличава от стандартната Е-класа с изцяло новоразработено спортно окачване AMG RIDE CONTROL – електронно регулирано и с нова предна ос, както и собствен външен и вътрешен дизайн. Същевременно Mercedes-AMG постига намалена консумация на гориво с почти дванадесет процента в новата E 63 AMG, благодарение на многото мерки за ефективност. С уникланата комбинация от първокласни помощни системи E 63 AMG допълнително затвърждава световното лидерство на марката по отношение на сигурността.

AMG 6.3-литровият V8-двигател постига мощност от 386 kW/525 к.с. и въртящ момент от 630 нютон метра, което съответства на впечатляващите цифри, познати от SL 63 AMG. Освен мощността, върховият роудстър дарява на новия модел и седемстепенната спортна трансмисия AMG SPEEDSHIFT MCT. Тази скоростна кутия е лишена от конвенционалния конвертер в полза на компактен мокър съединител. Трансмисията предлага четири режима на работа, освен тях на разположение са функциите междинна газ и RACE START, осигуряващи чрез директната връзка с двигателя истински емоционално и силно динамично преживяване при шофирането.

Двигателят е уникален за автомобил в този сегмент и осигурява завидно спортните постижения на модела: E 63 AMG ускорява от място до100 км/ч само за 4.5 секунди, а максималната скорост е електронно ограничена на 250 km/ч. Бързо ускоряващият мотор, с вместимост от 6208 куб. см, впечатлява с пъргавата си реакция и огромната си мощ. Звукът на новия AMG V8 е вълнуващ и същевременно гладката работа на двигателя гарантира типичния за Mercedes комфорт при шофиране на дълги разстояния. Новият дизайн на охладителната система осигурява максимална издръжливост, дори при огромното динамично натоварване на пистата.

Освен допълнителните 8 kW/11 к.с. в сравнение с предходния модел, консумацията на гориво на новата E 63 AMG е значително занижена: на 12.6 литра вискокачествен бензин на 100 километра (комбиниран разход според NEDC, прогнозни цифри), което е с почти двандадесет процента по-малко от преди. Това усъвършенстване е постигнато благодарение на пакет от мерки за ефективност, който включва контролирано подаване на гориво и интелигентно управление на генератора, който превръща спирачната енергия в електрическа, като и двете системи са стандартни за новата E 63 AMG. Триенето в мотора също е намалено благодарение на екслузивна AMG технология /AMG twin-wire arc spray coating process/, която нанася специален слой в цилиндъра.

Седемстепенната спортна трансмисия AMG SPEEDSHIFT MCT също има значителна заслуга за икономията на гориво: мокрият съединител работи в маслена вана и заменя досегашния преобразувател на въртящия момент. Скоростната кутия реагира изключително бързо и динамично, без загубите, характерни за скоростни кутии с преобразувател на въртящ момент. Кутията има четири режима на работа: "C" (Controlled Efficiency /контролирана ефективност), "S" (Sport / спорт), "S+" (Sport plus / спорт плюс) и "M" (Manual / ръчен). При смяна на предавка при пълно натоварване, частичното изключване на цилиндри чрез прекъсване на запалването и впръскването на гориво, води до намаляване на времето за преминаване на следваща предавка. В режим M спортната трансмисия AMG SPEEDSHIFT MCT позволява промяна на скоростите за 100 милисекунди.

Дори в най-икономичния режим на работа Controlled Efficiency, скоростната кутия превключва плавно и е програмирана да сменя предавките по-рано, за да поддържа възможно най-ниски обороти на двигателя. В същото време, седем степенната спортната скоростна трансмисия отговаря и на най-високи изисквания по отношение на динамиката на шофиране: бързото и прецизно понижаване на предавки, в комбинация с функциите междинна газ и RACE START, осигуряват първокласна пъргавина и шофьорът на E 63 AMG автоматично изважда максималното възможно ускорение от автомобила.