{include_content_item 2218}Тестдрайв на W212 Е350 или субективната ми оценка и сравнение с W204 C350.

Днес реших да отида и да пробвам новата Е-класа (W212), да знам има ли смисъл да пестя от закуски Базата ми за сравнение е Ц-класата която карам (W204). Оценката ми от тестдрайва е абсолютно субективна и рефлектира единствено сравнението ми между това което очаквах без никога да съм се возил в нея, и това което реално изпитах след карането.

Ще започна направо със заключението до което стигнах - чудесна кола, но не ме грабна така както очаквах. Нито искам да засегна някой колега с този модел, нито пък се опитвам да изкарам Ц-класата едва ли не по-добрата кола - безспорно Е-класата е по-добра от Ц-ката и с удоволствие бих се качил в нея, но малко учудващо за мене разликата в това което видях и усетих, не беше равно на разликата в цените.

И двата модела (Е350 и Ц350) имат един и същи 268кс 6-цилиндров двигател със 7-степенна автоматична скоростна кутия, за това едва ли е учудващо, че Е-класата е по-бавна и по характеристики, и по реално усещане. Е-класата е по-тежка кола, и се усеща като такава докато се кара. Също така е по-добре обезшумена и ауспуха не ръмжи така, както на Ц-класата, което от една страна е по-приятно за тези, които обичат по-лежерния комфорт, но от друга, допълнително приспива усещането за скорост. В никакъв случай не бих казал, че колата е бавна, просто сравнена с Ц350 изглежда малко по-тромава (както и МЛ350 между другото, за такива големи и тежки коли 8 цилиндровият двигател е може би по-подходящ).

Окачването беше спортно (спорт пакет - авангард), но за мене лично усещането беше като на нещо средно между елеганс и авангард - хем стегнато от една страна, хем имаше леко поклащане отзад след минаване през неравности. Моето лично очакване беше за твърдо окачване, но с една-две идеи по-меко (и по-добро) от на Ц-класата. Все още не мога да преценя дали беше по-добро, но определено беше различно, но не точно това което очаквах. Абсолютно субективната ми оценка е за някакво полусредно-спортно положение, което обаче не е компромис между спорт и лукс, а по-скоро ненастроеност (на мене лично така ми се стори). Джантите бяха 18" (в сравнение със 17" на Ц-класата), но не мисля, че усетих някаква разлика от това.

Кормилното управление беше 'активно' - супер леко завиване на паркинг при ниски скорости (в пъти по-леко от на Ц-класата), и 'втвърдяване' при по-висока скорост. Нямах възможност да изпробвам колата по завои, но на магистралата се държи супер стабилно (както се очаква от голяма и тежка лодка). Мерника отпред също допринася за тежкото усещане, тъй като дава реална представа за габаритите на колата по всяко време - колата е доста по-дълга и по-широка, и по-голяма като цяло от Ц-класата.

Интериорът е по-добър от на Ц-класата, но има доста сходни идеи. Също така според мене голямо значение има цвета на дървото - тази, която пробвах беше със тъмното дърво (Ash) което малко се сливаше с пластмасите и не създаваше кой знае какво усещане за лукс. Иначе стои добре отблизо, но просто не се откроява достатъчно на черния фон. Инструментариума и конзолата са разкрасени с хромирани (сребристи) елементи, но като цяло идеята е пренесена от Ц-класата, с някои подобрения. Дисплеят е същия размер (за моделите с навигация) но е вграден в таблото, а не отварящ се нагоре като при Ц-ката. Копчето за КОМАНДа е сходно, както и самите опиции на КОМАНДА. Най-голямата разлика в централната конзола (за добро или лошо) е, че скоростния лост е преместен на волана и се е освободило място между пътниците.

Няма да сравнявам опциите в колите, само ще отбележа, че иконката с кафето, която почва да мига когато колата 'усети', че водача задрямва, според мене е една от най-излишните и глупави опции, които съм виждал. Поне не струва допълнително, а е включена в цената за всичките модификации, но (без да съм я пробвал конкретно), не мисля, че е от някаква конкретна полза. Виж, опцията за известяване на кола в сляпата зона или писукането при напускането на платното са доста по-полезни, но пък те са част от допълнителен пакет (Driver Assistance).

В заключение отново бих повторил, ако от ревюто ми съм оставил погрешно впечатление, че новата Е-класа не ми харесва - напротив. Усещането за голяма, тежка, и сигурна кола е неповторимо. Просто може би колата трябва да е с малко по-голям и по-мощен двигател, за да се усеща малко по-пъргава и по-динамична. Интериора също е добър, но дървото задължително трябва да е в класическия кафяв цвят, с черна или бежова кожа, и в никакъв случай със сива, която я прави да изглежда като евтин рент-а-кар. Най-добрите цветове, които и отиват според мене са черно и сребристо, като за бялото имам противоречиви чувства - бяла на живо не изглежда толкова зле, но определено и придава малко женствен вид.

Перфектната Е-класа за мене е черна с черна кожа, кафяво дърво, спортен пакет, 18" АМГ джанти (6 спици), Premium 1 пакет (подгрев на седалките, гласова навигация, блутуут, Хармон Кардон аудио, iPod кабел, задна щора, камера за задно виждане, шибидах, сателитно и HD радио). За съжаление истинската кожа е допълнителна екстра, а би-ксенона е част от по-скъпия Premium 2 пакет.