Мерцедес Е63 Най-мощното и най-слабото комби на Mercedes Е-класа, Mercedes Е 63 AMG и Mercedes Е 200 CDI  премериха сили на разстояние почти 1000 км от Фленсбург до Фюсен - с изумяващ резултат.
Горе, високо на север, може да се чувствате много самотни. На паркинга до границата между Дания и Германия има само два камиона. Магистрала А7 е зимна и самотна. Един шофьор на камион бързо притичва през снега до своя MAN. Да се махаме оттук.
Това важи и за двата заредени догоре с гориво Mercedes Т-модела, които са се приготвили за една шантава надпревара - прекосяване на Федералната република по дължина от Фленсбург до Фюсен, съревнование между най-мощния и най-слабия Т-модел на Е-класата.
Новият Mercedes Е63 AMG срещу масовия модел Е 200 CDI, 525 к.с. срещу 136 к.с, 6,2 литра срещу 2,1 литра, максимални обороти срещу разумен икономичен дизел.
Струва ли си високата мощност? Колегите кимат: „AMG ще пристигне до целта един до два часа по-рано от CDI, смятат те, въпреки че ще трябва по-често да спира за зареждане с гориво." Както при Формула 1: бързото каране и честото зареждане е по-бързо, отколкото спокойното каране. За да може нашата надпревара да не бъде прекратена още в самото начало от пътната полиция, ние ще спазваме едно правило: където ги има, ограниченията на скоростта трябва да се спазват, иначе се кара „колкото може". И в двата автомобила навигационната система изчислява разстояние до целта 968 км - и пристигане около полунощ.
Сега е 14:35 часа. Още при стартиране Е 63 изревава с дълбок глас на V8 срещу дизела. Което ще рече: ти си червей, ти нямаш никакъв шанс, аз съм кралят на всички комбита. Магистрала А7 между Фленсбург и Борберсхолм е пуста, ограниченията на скоростта са рядкост. Едно натискане на газта, и AMG-Mercedes тутакси се превръща в шефа на най-лявата лента. Или направо в господар?
Трябва да натрупвам преднина: 120, 160, 200, 220, 240 км/ч - бруталният V8 Benz фучи в посока Бавария. От 0 до 200 км/ч за 14,4 секунди, това е стойност от света на суперспортните автомобили. Но по магистралите много по-важна е еластичността. От 200 до 250 км/ч Е 63 се нуждае от около 10 секунди, след което със засилка се „блъска" в ограничителя на оборотите.
Mercedes E63 AMGПо свободните отсечки с три платна имате желание за още повече. Е 63 лежи на пътя толкова стабилно и сигурно, че срещу доплащане от 6490 лева Mercedes предлага премахване на ограничителя на максималната скорост. Срещу тази сума освен комби, развиващо 280 км/ч, ще получите и възможност за специално обучение по пилотиране на мощен автомобил, Но дали 250 км/ч или дори повече - в тунела под Елба в Хамбург това няма никакво значение. Тук скоростта е ограничена до 80 км. А за това са предостатъчни и 136-те к.с. на Е 200 CDI.
Четирицилиндровият дизел тихичко чука под предния капак. Ръчно превключване на предавките, индиректно кормилно управление - Е 200 CDI повече прилича на такси, отколкото на състезателно комби.
При ускорение категорично звучи като дизел - и не е особено тих. Въпреки серийните си 16-цолови колела това икономично комби не е нежен автомобил, напречните фуги по пътното платно отчетливо достигат до пътниците. Въпреки това оборудваният с окачване Direct Control (1009 лева) тестов автомобил вози много по-меко по дълги вълни в сравнение с Е 63. Той е настроен особено стегнато и „сухо", като благодарение на електронното регулиране на амортисьорите AMG Ride Control возията може да бъде „втвърдена" с още две степени.

Водачът на CDI може само да се учудва на тези неща. Или да се подсмихва. Защото въпреки по-ниската с 389 к.с. мощност дизеловото
комби се движи учудващо пъргаво. При 160 км/ч се чувства особено добре и мощно доускорява на 6-а предавка. С малко повече заешка стрелката на километража достига до отметката 210 км/ч. Най-слабият дизел се движи изненадващо добре, почти не изниква желание за по-мощните модификации 220 или 250CDI.
А как изглеждат нещата от суперкомбито на AMG? В 17:57 часа Е 63 трябва да спре за зареждане в Гьотинген. Изминал е 422 км. Средната скорост е 124 км/ч, разходът на гориво е 17,2 л/100 км, и докато AMG се нуждае от скъпия бензин А98Н, дизеловото комби с 80-литровия си резервоар (срещу доплащане от 119 евро) продължава пътя си.
Удивително: неговият борден компютър показва среден разход от само 8,2 л/100 км. Ако нещата продължават в същия дух, Е 63 няма да има никакъв шанс. И те продължават така. Водачът на AMG се изнервя най-вече от „мечтателите" в лявата лента. Точно е ускорил до 240 км/ч, и някое Audi А6 или 5-а серия на BMW се престроява в най-лявата лента. Те явно не смятат, че някаква си Е-класа ще се движи с повече от 230 км/ч.
Което означава - „скачане" на спирачките, сваляне на скоростта до 120 км/ч, след това отново пълна газ - високотехнологичната спортна автоматична трансмисия трескаво превключва надолу-нагоре (МСТ: това ще рече автоматична скоростна кутия без преобразувател на въртящия момент, а с автоматизиран многодисков съединител в маслена баня).
Освен това всеки път V8 двигателят реве гневно и нетърпеливо. Този автомобил е конструиран за каране с много висока скорост, затова и десният крак постоянно се мести от педала на газта върху спирачката. Стряскащо е колко много програми за превключване предлага това „чудо": С, S, S+, М, RS, Sport-ESP, бутон AMG. Чакайте малко, това автомобил ли е или компютър с колела?
Във всеки случай спокойното шофиране не изглежда по този начин. CDI е по-подходящ за разпускащо, продължително шофиране. Автомобилът не е никак припрян, от 120 км/ч двигателят практически не се чува, долавя се само тихото свистене на вятъра. Както и AMG, така и дизелът възпитава водача си към предвидливо шофиране. Но вместо сърцато да натисне до дъно десния педал, водачът на CDI прилага друга техника: когато някой „охлюв" ви препречи лявото платно, просто отпускате за малко газта, и после го изпреварвате със засилка.
Mercedes E63 AMGФункционира перфектно.
Дори повече от перфектно, затова и дизелът спира за презареждане едва около 19 часа при Утрихсхаузен. Със средната си скорост от 125 км/ч засега дизеловото комби не изостава от AMG. Защото той зарежда вече за втори път. С последните капки гориво и ярко светеща предупредителна лампа в 20:05 часа Е 63 спира на бензиностанцията при Елванген.
Минал е 760 км. Стандартният резервоар на Е 63 е с вместимост 66 литра, но нашият тестов автомобил е оборудван с 80-литров, който се монтира по желание (без доплащане). Пистолетът на бензиновата колонка изключва при 79,78 литра. Сметката е 177,11 лева. Касиерката е радостна. И така, готови сме за финалния спринт. Той започва малко след Улм, и е спринт в буквалния смисъл на думата - без ограничения на скоростта, пътят пред нас е свободен.
Бегачката на AMG най-сетне се чувства като у дома си. Стрелката на километража рядко пада под отметката 200 км/ч, най-често се движи около 230 км/ч. Когато пътят пред нас е толкова пуст, 525 к.с. наистина имат смисъл и доставят удоволствие. Mercedes се носи като куршум в тъмнината към своята цел.
Колко жалко, че наоколо няма нито едно Porsche или някоя 12-цилиндрова лимузина. В 21:35 часа абсолютно мръсният AMG пристига на бензиностанцията във Фюсен. Време за пътуването: 6 часа и 45 минути, тоест 2 часа и половина по-бързо, отколкото го пресметна навигационната система. Това е добре, но най-важният въпрос е: с колко е успял да изпревари CDI?
Отговорът идва изненадващо бързо: дизелът пристига до целта на пътуването в 21:48 часа, тоест само 13 минути по-късно. Освен това е похарчил за гориво 255,41 лева по-малко от своя конкурент. Не, в този случай мощността определено няма смисъл. Не и при това движение.
Във Фюсен вече е нощ, слабо осветената бензиностанция е някак призрачна. Февруарска меланхолия на австрийската граница. Дори и толкова на юг може да се чувствате много самотни.
Алекс Корс/Йорг Малцан

Mercedes E-класаЙорг Малцан в Mercedes Е 63 AMG
Моят извод Този свръх-Benz определено не е разумен. Това ми е ясно. Но никога не бих си помислил, че е чак толкова неразумен: 13 минути преднина за 1000 километра - това е просто смехотворно. И въпреки това: звукът, тягата, управляемостта карат кожата ви да настръхва. И по-добре да не мислите за разходите.

Алекс Корс в Mercedes Е 200 CDI
Моят извод Аз съм неблагодарен: пътувах спокойно и разпускащо с дизеловото комби, дори съм морален победител - и въпреки това не мога да откъсна погледа си от Е 63 AMG на Йорг. Може би нямаше да е така, ако CDI се беше оказал толкова комфортен, колкото очаквам от един Mercedes. Ho той не е.

Алекс в Е 200 CDI при Шлезвиг
„Йорг току-що профуча покрай мен. От въздушното течение дизеловото ми комби потреперва. Това е вече брутално. "
Алекс в Е 200 CDI след Бад Кисинген
„Пулсът ми е 70удара в минута. Определено се чувствам по-спокоен, когато шофирам по-бавен автомобил - но да се надяваме, че няма да ми се доспи.
Йорг в Е 63 AMG при Риденер Валд
"Секунда уплаха. Водачът пред мен внезапно натиска спирачките, принуждава ме да предприема аварийно спиране. Задейства се системата Pre-Safe, която натяга предпазните колани и дори настройва седалката до мен в най-подходяща позиция. Всичко това става за милисекунди - невероятно."

Равносметката
Mercedes E63 AMG Т-модел Mercedes Е200 CDI Т-модел
6 часа и 45 минути 6 часа и 58 минути
198,77 литра бензин А98Н 92,93 литра дизелово гориво
965 километра 965 километра
Среден разход 20,6 л/100 км Среден разход 9,6 л/100 км
441,27 лева разходи за гориво 185,86 лева разходи за гориво
1184,03 лева общи разходи* 455,85 лева общи разходи*
13 минути по-бързо 983,59 лева по-евтино