Mercedes W211Mercedes W211 - Проблеми с електрониката, ядове със спирачната система, принудителни посещения в сервиза. Моделът със заводско означение W211 създава неочаквано много проблеми.
След никакво колебание и двоумене за друга марка при покупката и след две години зад волана на новия Mercedes Е270 CDI, Кристиан Ебел е доста изтерзан. „Това бяха две изпълнени със стрес и ядове години, въздиша хамбургският търговец на туристически каравани. Колата има толкова много дефекти, че не ми се ще дори да я продавам." 56-годишният Ебел е типичен собственик на Е-класа - търговец със собствен бизнес, който пътува често и много. Освен това е дългогодишен и верен клиент на Mercedes, който използва автомобила си като средство за производство и поради това е принуден да разчита на неговата надеждност.
Ако навигационната система във вашия Mercedes откаже,можете отново да я стартирате посредством изваждане и повторно включване на даден предпазител.
Веднъж месечно в сервиза - най-малко...
До момента автомобилът е успял да навърти 91 000 км пробег. За този период по груба преценка на собственика Е класата е посетила сервиза извънпланово между 25 и 30 пъти, като причината най-често е била свързана с дефекти в електрониката. В един случай автоматичната трансмисия преминала в авариен режим на работа, друг път на арматурното табло се появили всевъзможни абсурдни предупредителни символи и съобщения, трети път едновременно отказали навигационната система и телефонът. Естествено всичко това се случвало тъкмо по пътя за летището или когато Кристиан Ебел се готвел за среща с важен клиент...
Междувременно изтормозеният собственик на Е класата е посещавал представителството на Mercedes толкова често, че се е сближил с човека на портала. Последният протокол от диагностичния уред в сервиза носи дата от 6 октомври 2004 г., дълъг е почти 1,5 м и съдържа тайнствени съобщения като „грешка при преноса на сигнала по CAN шината от модул N47-5, управляващо устройство на ESP, NPL и BAS."
Ясно е, че лаици трудно биха се справили с подобни криптограми, но изглежда в този случай и експертите изпадат в затруднения. Доста често единственото нещо, което механиците могат да направят, за да накарат автомобила да тръгне, е да изтрият грешките от електронната памет...
Един по-отракан механик дори споделил с Ебел хитър номер, с който стачкуващата навигационна система може да бъде приведена отново в действие - изключва се запалването, отстранява се част от облицовката в лявата част на арматурното табло, разположеният отдолу жълт предпазител се изважда и отново се вкарва в гнездото. И готово! Според Ебел обаче подобни „хитрини" звучат като доста дебелашка шега за автомобил, за който той лично е броил 48 000 евро.
Още по-малко хумор има в обстоятелството, че гаранционният срок на злощастния Е270 CDI вече е изтекъл, а служителят от Отдела за обслужване на клиентите в представителството на Mercedes вече е уведомил Ебел, че ще трябва да поеме разходите по евентуалните следващи ремонти. При това този случай съвсем не е изолиран. И макар щутгартският концерн да твърди, че междувременно грешките вече са отстранени, недоволството в кръговете на разглезената клиентела на Mercedes вече е огромно.
Все по-често случаите, в които сервизните специалисти вдигат ръце, биват поемани от юридически специалисти. Именно такъв е случая с берлинския адвокат Андреас Бьом, който по неволя се е превърнал в нещо като сборен пункт за жалбите на пострадали собственици на W211, сред които има и такива, чиито извънредни посещения в сервиза са надхвърлили числото 40. „В съда се повдигат искове за рекламации и обезщетения, пояснява моментната ситуация Бьом. Първоначално Mercedes отхвърляха всички обвинения, но междувременно станаха доста по-отстъпчиви."
Ядосани клиенти, рекламации и претоварени сервизи - щетите, нанесени от W211 върху имиджа на марката са огромни. Специалисти в бранша дори не си спомнят друг модел, който да е довел до подобна по размер поразия.
Сред най-неприятните за разрешаване проблеми са тези със спирачната система. След подадения през пролетта на 2004 г. от Auto Bild сигнал за възможния отказ на „спирачките чудо" SBC (Sensotronic Brake Control), Mercedes привика за преглед и корекции в сервизните центрове по целия свят 680 000 автомобила от гамата на Е класата и SL.
Шокиращо преживяване на аутобана - SBC отказва независимо от подновения софтуер
В рамките на тази акция принадлежащият на Хендрик Ш. от германския град Пирна Е200 също е минал през сервиза и е получил обновена версия на софтуера. Очевидно без особена полза, защото през юли 2004 г, при скорост на движение 150 км/ч по магистралата, електрониката на спирачната система SBC внезапно отказва и системата автоматично преминава в авариен хидравличен режим на работа. В този режим спирачният педал може да бъде натиснат почти до пода, а спирачното усилие (без хидравличен усилвател и ABS!) се прилага само върху колелата на предния мост.
Ситуацията е наистина шокираща, но Хендрик Ш. все пак успява някак да доведе автомобила в състояние на покой. „Коленете ми трепереха и трябваше да се поразходя пет минути из полето, преди да се успокоя", споделя преживяното банковият служител. В този момент той вече има зад гърба си два отказа на системата SBC, настъпили още преди Mercedes да извика автомобила в сервиза. След третия път обаче потърпевшият отказва категорично да измине и един метър повече зад волана на служебния си Mercedes и след известно суетене щутгартската фирма приема да вземе обратно автомобила като рекламация и да върне парите.
Този казус също не е изолиран. В редакцията на Auto Bild са известни още три случая на отказала електроника на системата SBC след преглед и модернизация на автомобила в рамките на сервизната акция! Дали тази мярка не е била само хвърляне на прах в очите на клиентите?
Mercedes W211Ако питате Юмит Иоздемир, това е точно така. Живеещият в Щутгарт собственик на Е270 CDI преживява своя филм на ужасите през септември 2004 г. В момента, в който на централния дисплей светва яркочервеният предупредителен символ за проблеми с SBC, спирачният педал вече е пропаднал. „Децата ми бяха на задната седалка, спомня си Иоздемир. Истинско щастие бе, че на никой от автомобилите отпред не му се наложи да спре рязко."
След случилото се автомобилът е прибран в завода на Mercedes, където инженери от развойния отдел го изследват и поправят в продължение на почти три седмици. Никой не издава на Иоздемир писмен отчет за извършените сервизни работи и затова той и до днес не може да каже какво точно е било подменено. От Mercedes му казват само, че „сега всичко отново е наред"...
Матиас Мьоч, снимки Франк Щанге,Хаис-Йоахим May, Бернд Хаюелман,Харалд Алмонат

Има ли ефект от сервизната акция? Отговорът на Mercedes
Auto Bild: Какви мерки предприема Mercedes срещу многобройните смущения в електрониката?
Mercedes: Отзивите от страна на нашите клиенти се анализират и съответните промени се внедряват директно в серийното производство. Ние работим в още по-тясно сътрудничество с нашите системни партньори-поддоставчици, извършваме още по-интензивни тестове и повишаваме допълнително нашата собствена компетентност по отношение на електрониката. Така например с помощта на допълнителни измервания на конвейера елиминирахме възможността за постъпване на ток в електронните шини за пренос на данни на автомобилите. Задача на нашата сервизна организация е да осигури трайно и безплатно същото ниво на качество и при вече доставените на клиенти автомобили.
На какви безплатни сервизни услуги могат да разчитат засегнатите потребители?
Mercedes: Първите автомобили от моделната фамилия W211 са напуснали завода през март 2002 г„ което означава, че по-голямата част от
движещите се в момента Е класи все още се покриват от гаранционните условия. В рамките на безплатните сервизни дейности ние разглеждаме индивидуално всеки конкретен случай, концентрирайки се върху гъвкавото и ориентирано към клиента решение на проблема.
Във връзка с проблема SBC в сервизите бяха призовани 680 000 автомобила по целия свят.
Колко от тях вече минаха през процедурата?
Mercedes: В Германия 80 % от общо 225 000 клиенти с отношение по случая.
Какво точно се извършва при тази сервизна акция?
Mercedes: Спирачната система се подлага на безплатна проверка, а софтуерът се актуализира с цел постигане на още по-надеждно действие на системата.
Известни ли са ви случаи на отказ в действието на SBC при автомобили, взели участие в сервизната акция?
Mercedes: Не

Анкета на AUTO BILD: (автомобили, произведени след 1997 г.)
8,7 точки за качество са нагледна демонстрация на факта, че доверието в трилъчата звезда е почти безгранично напук на всички актуални проблеми. В същото време е интересно, че собствениците на по-стари модели дават оценка 9,0.
Сервизни кампании за ремонт или корекции: (от 1999 г. насам)
AUTO BILD разкри проблеми при спирачната система SBC при Mercedes Е класата и Mercedes SL, като по този начин предизвика най-голямата в историята на фирмата сервизна акция за безплатно отстраняване на заводски дефект (2004). Корозия по вратите на Е-класата (2001). При Vito и Viano дефект в електронния блок на мениджмънта на двигателя водеше до нежеланото му изгасване (2004).
Данни от техническите прегледи (TUV):
(автомобили с година на производство от 1997 до 2000 г.)
Доброто качество струва пари - най-малкото при Mercedes е така. Най-добрият модел е класираният на 12-то място SL, следван от SLK на 14-о. С-класата е на 18-о място, a S-класата - на 32-ро. А-класата постига разочароващата 72-ра позиция, а М-класата се добира едва до 75-то място. Впечатление при А-класата правят сериозните слабости в областта на предния и задния мост.
Продьлжителен тест на Auto Bild (от 1999 г. насам)
Годината започна добре за Mercedes. C220 CDI (модел Т) се представи убедително. За съжаление обстановката се изнервяше излишно от няколко дреболии, които заставяха престижното возило да посещава често сервизните работилници по време на 100 000-ия километров пробег. Обнадеждаващо звучат резултатите от представянето на участващия в момента в тестовия маратон Е320 CDI (модел Т), който показа само две неизправности за изминатите досега 52 000 км.
Пощенска кутия за оплаквания на AUTO BILD: (от 2001 г. насам)
Ръждата по вратите на старата Е-класа (W210) е грозно петно върху ореола на марката. Напоследък обаче и другите автомобили от Щутгарт показват неособено добри резултати по отношение на качеството, като главни виновници са предният и заден мост на А-класата и ядовете с електрониката при С- и Е-класата. Резултатът е 10 % повече писма с оплаквания от миналата година.
Сервизен тест на AUTO BILD: (от 1999 г. насам) - Няма проведен тест на сервизни служби през изминалите пет години.
Гаранция (пълна/ограничена):
Техника (огр. гаранция): 2 години без ограничение на пробега
Корозия (пълна гаранция): 30 години
Гаранция за мобилност: 30 години
Оценка на AUTO BILD
Престижът на марката граничи с митологията , но и цените на автомобилите са, меко казано, престижни... Затова е нормално да се очаква, че клиентите на Mercedes ще имат големи изисквания и не е чудно, че ядовете придобиват огромни размери, когато настъпят сериозни смущения, както в случая с Е-класата. Някогашното непоклатимото качество на Benz вече е история - днес Mercedes искат да бъдат технологичен лидер във всички области. Дано не и на всяка цена...