{include_content_item 2218}Привличащи противоположности - Два кабриолета с еднакви 3.2-литрови мотора, тези Mercedesи вероятно ще ви изненадат с различния си подход към осъществяването на класическата автомобилна мечта.

Нормално е едно сравнение между Е-класа W124 и Mercedes SL R129 да ви изненада на пръв поглед – единият е популярен модел от среден клас, докато другият е скъпа глезотия с два пъти по-висока цена. Но когато става дума за не просто за поредния 124, а кабрио-изпълнението му, пазарните сили се намесват за да нарушат нормите.
Все още не можем да проумеем причините поради които SL R129 не „държи цена” така както предходия модел R107. Вероятно не е достатъчно привлекателен, а може би и по-сложното му оборудване да плаши потенциалните купувачи, но така или иначе се е превърнал в един почти забравен модел на Mercedes, с цени доста по-ниски от тези на добре запазени модели Mercedes SL R107.
Mercedes A124Точно обратното може да се каже за А124, чието производство между 1992-1997 съвдата с цикъла на R129. Въпреки че за мнозина седанът на 124 не е нищо повече от достъпен и често срещан модел, кабрио-версията, която е базирана на купето, винаги е била силно търсена, a добре запазени екземпляри се продават на доста високи цени. Причината вероятно се крие в неговата елегантност, станала традиция за Mercedes. Простото, но умело изработване, както и предлаганите четири реално използваеми места. Резултатът е, че днес А124 и R129 (А – обозначаващо кабриолетите, а R – роудстърите на Mercedes) се намират в една и съща ценова категория, но задоволяващи по различен начин нуждите на феновете на кабриолети.
На разположение имаме начален модел на R129 – SL320, и по-високия от двата модела на 124 (не броим изключително редкия Е36 AMG кабриолет) – Е320. Тези коли ни привличат интереса с факта, че са оборудвани с един и същи двигател. Става дума за 24-клапановия, 3.2 литров мотор от семейството на М104 – последната разработка на редовия шестак от Mercedes преди да бъде заменен от V-образния шест цилиндров агрегат със същия обем – който и досега е харесван заради приятното си звучене и сдържан порив.
Mercedes SLГамата на R129 SL от 1989 впечатлява с техническите си нововъдения като адаптивен контрол на амортисьорите (ADS), ново поколение контрол на занасянето при ускорение (ASC) както и предпазен анти ролбар който се активира за 0.3 секунди ако сензорите на окачването усетят проблем с наклона на колата (това нововъдение коства на Mercedes цели четири години разработки и струва на компанията над 9 милиона евро). Mercedes SL320 се появява през 1993, когато заедно със SL280 заменят първите шестцилиндрови SL-и, 300SL и 300SL-24. Модела през 1996 е осъвременен с по-нова визия както и пет степенна електронно регулирана автоматична скоростна кутия. Мощността на SL320 е 228к.с., а тягата е 315 н.м., което е с 11к.с. и 4 н.м. повече от Е320 кабрио.
R129 се оказва доста изгоден като се има предвид цената му. С едва 40000 километра пробег, пълна сервизна история от оригиналния дистрибутор, както и с перфектен интериор и външност без забележки, обявената цена на колата е 26900 лв. Въпреки че на някои небесно синият цвят на колата може да се стори леко крещящ, ние сме на мнение, че тази необичайна разцветка откроява иначе скромно изискания дизайн на колата.
А124 дебютира през 1992, пет години след появата на купето и година преди последното обновяване на гамата на W124 с четири цилиндровия Е220 и шест цилиндровия Е320 (съществува още модел Е200 кабриолет, но той не се предлага в Англия). Значителното подсилване на структурата на купето, както и протекторите против преобръщане, хитро замаскирани под формата на облегалки за главите на задните седлки, заимствани от SL модела, качват А124 в „тежка категория” – модела Е320 тежи с цели 230 килограма повече от купе-еквивалента си от 1993 година.
С перфектен външен и вътрешен вид и скромни 48300 км пробег не е учудващо, че цената на този 124-кабрио модел е 44850 лв. Цветът тук е морско син металик, като интериора е решен в същия цвят, за разлика от повечето купета и кабриолети които предлагат салоните си в по-светли разветки. Кожата е задължителна за тези модели, а тъмно синьото се „връзва” добре с цялостния вид на колата, въпреки че бежовото е най-популярно.
Mercedes SL Mercedes E cabrioКолата предлага допълнителни екстри като електронно, вместо ръчно, регулиране на седалките и климатика, както и система против поднасяне. Скоростната кутия е четиристепенна автоматична, вместо електронната петстепенна кутия предлагана като екстра, но повечето фенове на 124 предпочитат първия вид така или иначе, поради по-простата си изработка и по-лесна поддръжка.
И двете коли са от годините които мнозина смятат за „златната ера” на Mercedes, станала характерна с високото качество на елементите както на механиката така и на интериора. Според нас R129 SL е с една идея по-добър от A124 при вътрешното оформление с малко по-висококачествения си интериор, който добре приляга на флагманския статус на автомобила. Сравнително опростеното табло и контролни уреди, особено тези за регулирането на климатика, може да изглеждат на пръв поглед елементарни и поостаряли, но си остават с неповторимото усещане за солидна изработка и високо качество – нещо, което за съжаление Mercedes не успява да повтори при модела R230 SL. А и винаги се радваме на открием оригинално радио „Блаупункт”.
Mercedes A124Въпреки, че двигателят е един и същ, усещането при двете коли е тотално различно, и това се вижда още от момента, в който седнете вътре. SL320 е уютен за шофьора роудстър, особено имайки впредвид отопляемите предни седалки. В него вие седите много ниско, с почти изцяло изпънати напред крака, а прозорците са на нивото на раменете ви. Отзад голям човек би могъл да се помести само при нужда, но това върху което ще седне прилича по-скоро на рафт отколкото на седалка.
Усещането в кабриолета Е320 е много по-равнодушно, за разлика от това на купето на 124. Седалките са разположени значително по-високо от тези на SL-а с което влизането и излизането от колата не изисква такава сръчност като при R129. Това, по което си приличат предните седалки и на двата автомобила е, че и при двете се усеща осезаемо пружиниране – черта, характерна за Mercedes при моделите от тези години – което изисква известно свикване, но електрическото регулиране на седалките помага за бързото намиране на перфектна позиция за шофиране.
За много потенциални купувачи основен коз и предимство при кабриото на 124 е задната седалка, която предлага достатъчно място за комфортно возене на двама души, както за краката така и за главите (когато тавана не е спуснат). Това прави Е320 по-практичната от двете коли и печели като транспортно средство за ежедневно ползване.
И двата кабриолета се появяват доста преди Mercedes да проектира великолепния метален сгъваем покрив, поради което системите на сгъване на покривите им са доста старомодни. И при двата модела сгъването е електрическо, но сложните механизми издават доста стържещи звуци преди да приберат и покрият тавана зад задните седалки.
Mercedes SLС оглед на това, че не са жалени средства при проектирането на R129 SL, направата на задното стъкло от пластмаса е неприятна изненада, особено като се има предвид, че скромния Фолксваген Голф кабриолет предлага истинско стъкло десет години преди R129 SL! Поради тази причина при много от моделите на SL, включително и този, ще намерите множество драскотини по задното стъкло, което направо убива от удоволствието да гледате изпреварените коли зад вас. Това е и една от причините поради които много от собсвениците просто не вдигат покрива на колата и карат изцяло открити.
При Е320 присъства дребното неудобство да се освободят и пристегнат допълнително две лостчета при спускането и вдигането на тавана – нещо, което не е необходимо при SL-а. За сметка на това пък, кабрио-системата на А124 е по-добра във всяко друго отношение. Не само, че има стъклен заден прозорец, но многопластовия дизайн на прибирането придава по-голяма уютност и по-добра изолация на кабината. Дори и изглежда по-добре – със вдигнат таван и свалени стъкла, кабриото е запазило класическият безрамков дизайн на страничните прозорци характерни за 124-купетата.
Когато става дума за удоволствие от шофирането обаче, R129 е в пъти по-добър. При Е320 усещането е приятно, но може би твърде спокойно, докато при SL-а пет степенната скоростна кутия придава чувсто за винаги налична готовност за бързо ускорение. При R129 скоростите се сменят много по-бързо, което кара трансмисията на 124 да изглежда бавнореагираща. При управлението на пътя нещата не се променят особено – SL320 „обут” с 16-инчови джанти и 225мм гуми е много по-стабилен от лесно поднасящия Е320 с неговите джанти 15-ки и 195мм гуми. За сметко на това пък Е320 предлага по-меко возене, което за мнозина не е за пренебрегване.
mercedes a124 cabrioВ края на това сравнение е твърде възможно да се чувствате още по-объркани при избора си на фаворит. Проблема е, че въпреки еднаквите двигатели, предимствата при двете коли са взаимноизключващи се – например, SL320 е по-добрия за
шофиране, но Е320 е по-практичения и с по-добра возия.
Все пак за нас избора е лесен, SL320. Не само, че е по-евтин, но и е по-широко разпространен, което прави намирането на подходящ езкемпляр много по-лесно. А ако шест цилиндровият му двигател ви се струва недостатъчен, може да потърсите модификациите с V8, а защо не и дори V12 агрегати. От своя страна, Е320 е по-редкия модел (в Англия са внесени само 557 броя Е320 кабриолети, 789 броя Е220, и едва 14 броя Е36 AMG), което спомага за поддържането на по-високата му цена.
При нашия тест установихме, че модела, който ни харесва повече е този, който пробвахме последен. Но ако трябва да посочин причина, със сигурност ще изберем SL-а заради по-увлекателното шофиране и по-изгодната му цена. Може би.

Технически характеристики:
Mercedes Benz Е320 Кабриолет (А124)
Двигател: M104, 3.2 литра, 6 цилиндров
Мощност: 217 к.с. / 5500 оборота
Въртящ момент: 310 нм / 3750 оборота
Трансмисия: 4-степенна, задно предаване
Тегло: 1720 кг
Ускорение (0-100км): 8.5 секунди
Максимална скорост: 230 км/ч
Разход на гориво: 12.3 л / 100 км
Години на производство: 1992-1997

Mercedes Benz SL320 (R129)
Двигател: M104, 3.2 литра, 6 цилиндров
Мощност: 228 к.с. / 5600 оборота
Въртящ момент: 315 нм / 3750 оборота
Трансмисия: 5-степенна, задно предаване
Тегло: 1850 кг
Ускорение (0-100км): 8.4 секунди
Максимална скорост: 240 км/ч
Разход на гориво: 11.8 л / 100 км
Години на производство: 1993-1998

Накратко:
С четири реално използваеми места и ефективна кабрио система на прибиране, А124 е еднакво желан и практичен, докато R129 е невероятно изгоден и няма да ви разочарова с маниерите си на пътя и добрия комфорт (за двама).