Mercedes E350 CDI - BMW 530dНовата 5-а серия има най-дългата муцуна в този клас. Много красиво излъчване - но достатъчно ли е това, за да накара Е-класата да изглежда остаряла? Първото сравнение на вечните конкуренти.
Коледните премии са изплатени, бонусите са калкулирани - и сега пред мениджърите отново е застанал вечният въпрос - 5-а серия или Е-класа? Може ли звездата от Мюнхен да накърни гордостта на Щутгарт? Или направо да си ходи? Ние поставихме един до друг вечните съперници - за тяхното първо сравнение.
Така, както са застанали един до друг, рамо до рамо, сякаш вече имаме отговор на въпроса: как така да си ходи, това BMW е страхотно! Нито една 5-а серия не е имала толкова изразително излъчване. Голям преден капак, много раздвижена и изискана линия на покрива, красиво оформени странични части, чисти линии вместо дизайнерски украшения, елегантна задница. Красиво, наистина красиво. Наистина, гънките по предния капак са въпрос на вкус - но никой не е идеален.
Утехата за Mercedes: новата 5-а серия може и да привлича погледите върху себе си, но това изобщо не означава, че Е-класата е невзрачна. Подчертано клиновидната й форма й придава известна динамика, ръбестият дизайн внушава качества на банков сейф - не е толкова заредена с напрежение, но прави впечатление. Освен това е по-компактна: да, правилно, Mercedes е по-къс с 3 сантиметра. Серия 5 вече е дълга 4,90 метра, с 28 сантиметра повече от първата „петица" от 1972 г. Внушителното междуосие (2,97 м) надвишава това на Е-класата с 10 сантиметра. Пита се: какво печели клиентът от това?
Mercedes E350 CDI - BMW 530dТърся отговора в интериора, че къде иначе, ако не там? „Петицата" ме посреща с изключително удобните си седалки, които могат да се регулират във всевъзможни направления, но за тях ще трябва да доплатите 2260 евро. Ниска позиция на седене, раздвижен, насочен към водача кокпит, с висока и широка средна конзола между седалките. „Спортно, ориентирано към водача", така го определя ръководителят на проекта на 5-а серия Йозеф Вюст, и в това има нещо вярно. Независимо от това BMW-то не ми се струва особено просторно - въпреки допълнителните сантиметри дължина. За сметка на това ме подкупва с красивите си детайли и премислената функционалност. И изглежда толкова скъп, колкото е и в действителност - 530d струва минимум 49 300 евро (в Германия). Освен това имате на разположение почти безграничен избор от екстри. Какво може 5-ата серия, което не е по силите на Е-класата? „Може да паркира автоматично, разяснява Вюст, постоянна индикация на ограниченията на скоростта, свързана с навигационната система, Night Vision c разпознаване на пешеходци, вече цветен Head-Up дисплей, Surround View например.
BMW 530dBMW предлага още повече високотехнологични екстри
Surround View? Точно така - камерите отзад и под страничните огледала ви позволяват да видите на много големия дисплей (10,2 инча) всякакви препятствия в сегмент от 270 градуса около автомобила. И да не забравяме контрола на динамиката на пътя: превключвател за 4 програми на движение, които свързват всичко - от управлението на двигателя до завиването на задните колела. Абсолютно технологично превъзходство от Мюнхен.
Настанявам се на задната седалка. Йозеф Вюст ми обещава по цял сантиметър повече простор за краката и над главата. Звучи добре, но някак си не мога да ги усетя. Мястото е достатъчно, но не е толкова изобилно, колкото очаквах предвид огромното междуосие. И все пак - уютни седалки, вече с малко по-наклонена облегалка.
Време е за директно сравнение с Mercedes. И тук не ни посрещат серийните седалки, а надуваемите мултиконтурни кресла за 1255 лева - не толкова луксозни като при BMW, но също доста удобни. Сравнимият Е 350 CDI струва минимум 103 268 лева, при ниво на оборудване Elegance дори 107 152 лева.
Mercedes E350 CDIЕ-класата прави впечатление на по-просторна от 5-а серия
Но в интериора Mercedes изглежда по-невзрачен и не толкова елегантен. 5-а серия предлага повече за окото. Кокпитът на Benz е доста по-компактен и на това се дължи и усещането за значително по-голям простор. На същото се наслаждавам и на задната седалка - Е-класата прави впечатление на по-просторна, качването на задните седалки е по-удобно.
При сравнение на техниката се забелязват подобни различия: за новата 8-степенна автоматична трансмисия BMW искат 2200 евро, при Mercedes Е 350 CDI 7-степената автоматика е серийна. Естествено, това донякъде компенсира по-високата цена на Benz. От друга страна, на V6 дизеловия двигател му липсват няколко кончета: 231 к.с. срещу 245 к.с. при 53Od. Освен това е по-тежък с 95 килограма.
По отношение на въртящия момент обаче силите са изравнени (540 Нм), същото е положението и при динамичните характеристики, поне доколкото може да се вярва на данните на производителите. Фактът, че BMW отново иска да потвърди своята слава като майстор на икономичността, си проличава и по средния разход на гориво: според производителя BMW се задоволява със средно 6,2 л/100 км, докато Mercedes се нуждае от 7,1 л/100 км.
Ето къде е една от силните страни на 5-а серия. Но конструкторът на BMW Йозеф Вюст проявява дипломатич-ност: „Всеки от автомобилите си има своите силни и слаби страни." Защото човекът, който знае всичко за новата 5-а серия, е наясно и къде все още има неща за дооправяне: тапицерията под предния капак още не е готова, бутоните за запаметяването на положение на седалките няма да изглеждат по същия начин при серийното производство. То стартира през януари - и ние ще изчакаме дотогава. Но не бива да обръщаме внимание на подобни дреболии, те не ни пречат да видим същественото: заради вечният двубой помежду си двата благородни съперника отново са в страхотна форма.
ИЗВОД
Едно BMW, c което ще трябва да свикнем: то маркира актуалното ниво на техниката, концентрира се върху типичните за марката ценности, и освен това изглежда ослепително добре. Което невинаги можеше да се каже за всички нови модели на BMW в последно време. Единствено предлагането на място не е особено убедително. Очаквах значително повече от един автомобил с дължина 4,90 метра. Нима звездата на Е-класата вече е помръкнала? Да, тя безспорно блести малко по-слабо. Но продължава да свети, и то своя специфичен начин. BMW или Mercedes - това както винаги си остава въпрос на вкус. Волфганг Кьониг

Mercedes E350 CDIMercedes Е 350 CDI
Прегледен, ергономичен и просторен, но в сравнение с BMW кокпитът на Mercedes изглежда леко невзрачен. Типичните признаци: лост за управление на 7-степенната автоматична трансмисия на кормилната колона зад волана, практични четирипосочни бутони на спиците на волана.
Удобни мултиконтурни седалки с надуваеми възглавници при Mercedes. Отзад има повече място в сравнение с BMW, по-големите светли отвори на вратите облекчават качването.
Достатъчно място за големи пътувания: вместимост на багажника 540 литра, широко дъно. Сгъваемите облегалки на задните седалки се предлагат срещу доплащане.
Подчертано клиновидната форма на Mercedes осигурява оптично напрежение, масивните задни колони придават солидност на каросерията.
ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ
V6 битурбо, отпред надлъжно; четири клапана на цилиндър; четири разпределителни вала; работен обем 2987 куб. см; мощност 170 кВт (231 к.с] при 3800 об./мин; максимален въртящ момент 540 Нм при 1600 об./мин; задно задвижване; 7-степенна автоматична трансмисия;
Д/Ш/В 4868/1854/1471 мм; гуми 225/55 R16 V; вместимост на багажника 540 л; вместимост на резервоара 80 л; 0-100 км/ч за 6,8 сек.; максимална скорост 250 км/ч; среден разход на гориво EU-Mix 7,1 л дизелово гориво на 100 км; СО2 - 186 г/км

BMW 530dBMW 530d
Изискана елегантност в кокпита на новата „петица", насочена към водача средна конзола в класически BMW-стил, но е малко по-тясно от Mercedes. Само при BMW -10,2-инчов монитор, 8-степенна автоматична трансмисия, тук в изпълнение Sport. Освен това лостчета за превключване на предавките са като при Mercedes.
Оптимален комфорт на опционалните луксозни седалки . Задните седалки също са удобни, мястото е малко повече, отколкото преди. И все пак е по-тясно, отколкото при Mercedes - въпреки дължината от 4,90 метра! Багажникът на 5-а серия е незначително по-малък от този на Mercedes (520 литра), но поради по-тесния отвор не е толкова удобен за ползване.И тук сгъваемите облегалки на задните седалки се доплащат. Профил в класическия за BMW стил. Дълга предница благодарение на изместения силно назад двигател, къса задница. Покривът плавно прелива назад.
ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ
Редови шестцилиндров битурбо двигател, отпред надлъжно; четири клапана на цилиндър; четири разпределителни вала; работен обем 2993 куб. см; мощност 180 кВт (245 к.с.) при 4000 об./мин; максимален въртящ момент 540 Нм при 1750 об./мин; задно задвижване; 8-степенна автоматична трансмисия;  4899/1860/1464 мм; гуми 225/55 R17 W; вместимост на багажника 520 л; вместимост на резервоара 70 л; 0-100 км/ч за 6,3 сек.; максимална скорост 250 км/ч; среден разход на гориво EU-Mix 6,2 л дизелово гориво на 100 км; С02 - 162 г/км