BMW 530d GT - Mercedes E350 CDI TСРАВНИТЕЛЕН ТЕСТ BMW 530D GT СРЕЩУ MERCEDES Е 350 CDI Т-МОДЕЛ
5-а серия GT прави впечатление, различна е, но достатъчно ли е това. за да успее да застраши позициите на Т-модела? Консервативно и класически или смело и модерно - този въпрос, който винаги е бил актуален при дрехите, става все по-важен и при автомобилите. Подчертано различният BMW 5-а серия GT предизвиква на дуел свежата Е-класа Т-модел на Mercedes. Въпрос на стил и още нещо
В комби-модела на Е-класата винаги се „вози" и малка доза мироглед. Големият „кораб" традиционно се възприема като луксозен и престижен товарач и специалист по дългите пътувания. Тази скъпа комбинация се купува съвсем целенасочено, по убеждение - никой не се нуждае от моден мотив. Който избира Т-модела, се облича модерно, но не държи на тези неща.
И сега се появява BMW, привлича с Новото, Особеното. Елегантната 5-а серия GT прави всичко по различен начин - и въпреки това е всестранен талант. Пътуване, товарене, луксозно излъчване като при големия Т-модел? Гъвкавото Gran Turismo се справя и с тези задачи. Освен това предлага отварящ се на две части заден капак и повече от изобилие на място и естествено типичното усещане при шофиране на BMW. Има ли шанс тази смесица срещу собствената философия? GT вместо Т?
BMW 530d GTТова е нещо повече от въпрос на стил.
По отношение на удоволствието при шофиране BMW ни демонстрира, че не е задължително Gran Turismo да означава само спокойно пътуване на дълги разстояния. Защото 5-а серия може и иначе. Баварският „кораб" се движи пъргаво и жизнено и прави точно това, което иска водачът. Теглото на 530d от около 2,2 тона умело се скрива зад активното окачване, включително активни стабилизатори (5917 лева), и кормилното управление с променливо предавателно число (3451 лева). Единствено стабилността по курса не е много добра.
GT предлага много място отзад и лош обзор
По-леката с 200 кг Е-класа също не е никак мудна, но при движение по завои комбито от Щутгарт се накланя повече, а при остри виражи по-рано започва да недозавива. Въпреки това спортното излъчване на BMW леко заблуждава. GT не успява да постигне по-добри динамични характеристики въпреки по-високата с 14 к.с. мощност. Например при спринта: до скорост 100 км/ч резултатът е реми, след това Mercedes дори успява лекичко да изпревари баварския си конкурент. Освен това Е350 побеждава и при еластичността. И това не може да бъде предотвратено нито от пъргаво набиращия обороти редови двигател, нито от перфектно работещата 8-степенна автоматична скоростна кутия.
Освен това V6-двигателят на Mercedes работи малко по-тихо, единствено на празен ход трака по-отчетливо. Преди всичко обаче CDI работи много по-икономично и по време на нашите тестове се задоволи с 1,3 литра по-малко. Въпреки че през повечето време работи при по-високи обороти. При скорост 100 км/ч на най-висока предавка в сравнение с BMW (1300 об./мин на осма предавка) двигателят на Mercedes работи при 300 об./мин повече - а това е страшно много при дизеловите автомобили.
Mercedes E350 CDI T S212Освен това между двата модела лежат много куфари, когато става дума за товараческите качества. Това не се отнася само за сухите данни на хартия - с максимална вместимост от 1950 литра срещу 1700 литра Е-класата изпреварва GT. BMW не се представя особено добре и по отношение на гъвкавостта. Обемът на багажника се увеличава само когато облегалките на задната седалка и същевременно двете разделителни стени се сгънат напред - а това отнема време и сили. И още по-лошо - обзорът на „бавареца" назад е като на камион. Как може да се направят нещата -това ни демонстрира просторната Е-класа. Задната седалка се сгъва с едно движение на ръката, от товарния ръб до облегалките на предните седалки имате на разположение 1,97 метра. Каквото не успеете да съберете тук, ще може да бъде натоварено само в някой бус на VW.
По отношение на скоростта и транспортните задачи по-добре се представя Т-моделът - нима силата на BMW е в комфорта? Не е задължително. Наистина, BMW вози нежно и меко (при настройка Comfort на въздушното окачване дори твърде нежно). Обаче не обича напречни фуги по платното и капаци на шахти. Често по „тялото" на автомобила преминава фина тръпка, което рано или късно ви изнервя. При Mercedes това не се случва, за сметка на това неговото предно окачване блъска доста грубо при неравности, не успява да се справи уверено с вълните по пътното платно. Но това е мрънкане на най-високо ниво, и двата автомобила лежат много уверено на пътя, пътуванията на дълги разстояния са истинско удоволствие. С една малка забележка - пространството за краката на водача не е достатъчно просторно, пилотът седи леко изкривен, по-често се нуждае от кратка почивка. Ситуацията при пътниците на задната седалка е коренно различна - те се разполагат изключително спокойно на регулируемите седалки. Може да се променя дори наклонът на облегалките.
Като цяло 5-а серия GT не ни глези с повече лукс. Подгряването на седалките или кожената тапицерия и при двата автомобила струват доста пари. Когато става дума за сигурността, Mercedes no традиция има малко преимущество. Този път също. Защото освен Pre Safe (при инцидент предпазните колани се обтягат, облегалките на седалките се изправят) Т-моделът предлага и въздушна възглавница за коленете и предупреждение за умора на водача Attention Assist. Тези неща вероятно струват доста пари. Не познахте. При идентично ниво на оборудване 5-а серия GT е по-скъпа от Т-модела с над 12 000 лева. Вероятно надценка за дизайна.
Mercedes Е350 CDI Т-моделMercedes Е350 CDI Т-модел 378 точки
Майсторът-товарач и кралят на дългите пътувания печели състезанието. Освен това успява да изпревари по-мощното BMW и при динамичните характеристики и дори не харчи повече гориво.
BMW 530d GT 348 точки
Спортен както винаги, с мощно излъчване - така GT потвърждава истинските си качества на BMW. Обаче: за динамиката е платена висока цена, полезността (най-вече обзорът!) намалява драстично.
ФАКТОР УДОВОЛСТВИЕ Тук става дума за вкус - оценките и точките не се влияят
BMW 530d GTВъпреки че Т-моделът определено не е дизайнерско постижение, за нас това е много по-хармоничния автомобил. BMW-то е твърде широка, задницата му е прекалено масивна, липсва му елегантност.За снетка на това "баварецът" изпреварва Mercedes по отношение на управляемостта - Т-моделът не успява да се движи по завоите толкова "лекокрако".Въпреки това конкурентите почти не се различаваткато темперамент. С големите си дизелови двигатели те са истински преследвачи по най-лявата лента на автомагистралата. И при двата автомобила усещането за уют на борда е еднакво убедително. От една страна, BMW глези пътниците на задната седалка с разточителен простор, от друга - Mercedes вози по-меко. И двата автомобила се отличават с превъзходно качество. Който се появи с някой от тях пред бизнес партньорите си, гарантирано ще бъде приет по-добре с Mercedes. Смелият дизайн на BMW прави впечатление на екстремно екстровертен. На задницата му сякаш пише: „Какво значи това"?
ИЗВОД
5-а серия GT се движи по-„лекокрако” от Т-модела от Щутгарт - което е изненадващо при тези размери. Но не успява да се наложи като по-бързия, по-комфортния и по-луксозен автомобил. А когато става дума за превознване на багаж, дори трябва да се признае за победен от Daimler. И какво остава? Една уверена победа за Mercedes. Този всестранен талант е дори по-изгоден и по-икономичен. На новия Т-модел обаче му липсва оригиналност - един упрек, който едва ли ще притесни Mercedes.
Ян Хорн

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ

BMW
MERCEDES

Двигател вид, цилиндри разположение

6-цилиндров,турбо отпр. надл.

V6,турбо отпр. надл.

Клапани/разпр. валове

4 на цилиндър/2

4 на цилиндър/4

Задвижване на разпр. вал

верига
верига
Работен обем
2993 смЗ
2987смЗ

кВт (к.с.) при об./мин

180(245)/4000
170(231)/3800
Нм при об./мин
540/1750
540/1600

Максимална скорост

240 км/ч
240 км/ч

Предавателна кутия

8-степ. автомат.

7-степ. автомат.

Задвижване
задно
задно

Спирачки предни/задни

дискови/дискови
дискови/дискови

Гуми на теств. автомобил

245/45-275/40 R 19 Y
225/55 R 16 V

Размер на джантите

8,5-9,5x19"
7,5x16"
Емисии Co2
173 г/км
192 г/км

Разход на гориво*

8,1/5,6/6,5 л
9,4/6,1/7,3 л

Обем на резервоара/гориво

70 л/дизел
80 л/дизел

Шум при преминаване

69 дБ (А)
71 дБ (А)

Прикачен товар с/без спир.

2100/750 кг
2100/750 кг

Обем на багажника

440-1700л
695-1950л

*градски/извънградски/среден на 100 км