BMW Mercedes AudiСРАВНИТЕЛЕН ТЕСТ БИЗНЕС КОМБИТА - Кое е шефското комби?
Най-фините превозвачи на Германия се наричат Т-модел, Avant и Touring. Ще успее ли новият Mercedes да надвие своите конкуренти - ще научите от битката на трите големи дизелови мотора.

Дали Германия ще стане световен шампион по футбол, ще бъде ясно тази година - в дисциплината комби-автомобили тази титла отдавна е факт. Германия произвежда най-добрите автомобили товарачи за фини хора. Техните имена са Т-модел, Avant и Touring. Освен огромни багажници те предлагат и значително количество лукс. Ако се разделите с малко над 100 000 лева, ще ви трябва място не за товари и багаж, а за собствения стил на живот. И тъй като с тези модели се налага не само изпреварване в най-лявата лента на магистралата по време на командировки, дизеловите комбита на Mercedes, BMW и Audi са предпочитан вид задвижване.
Audi BMW MercedesТОВА ПРЕДЛАГАТ
Предостатъчно място и луксозно оборудване. Mercedes превъплъщава най-последователно идеята за комбито. Моделът предлага най-голям товарен обем - от 695 до 950 л, като освен това под ръбестата Е-класа можете да намерите решение на проблема с обемистите товари. Разделената задна облегалка се сгъва посредством лост в багажника, образувайки почти равна товарна повърхност, по-дълга с 16 см от тази на предшественика. Най-отдолу (срещу доплащане от 622 лева) има комплект за фиксиране. Клиентите с много деца пък могат да поръчат вадещи се допълнителни седалки (2183 лева), на които двама малчугани могат да пътуват в обратна на движението посока - традиция при Т-модела от 1978 г. Задният капак се отваря и затваря електрически: щората за багажника се прибира автоматично — като дръпната от призрачна ръка.
Страхотно! При конкуренцията напразно ще търсите креативни идеи за сгъване на седалките. Ако свалите задните облегалки при 5-а серия Touring и А6 Avant (съвсем конвенционално чрез бутон отстрани на седалката), подът на багажника се изкача значително по-нагоре в сравнение с Mercedes. Все пак: можете да поставите фиксирано каси с напитки зад вдигнатия под на багажника в 5-а серия (пакет от поставки 552 лева). А в А6 миещата се вана предотвратява изцапването след поставяне на мръсните обувки от разходката в гората. Допълнителният товар навсякъде можеше да е по-голям: най-вече при BMW 446-те кг поставят под въпрос товарния талант на автомобила.
Mercedes T model S212ТАКА СЕ ДВИЖАТ
Суверенно. Mercedes изобщо не се нуждае от самохвалството по отношение на работния обем на мотора (вместо 3,5, както предполага надписът, обемът всъщност е 3,0!). С 231 к.с. поне на хартия той е най-слабият в теста (BMW 235, Audi 240 к.с). В практиката обаче по-малкият брой конски сили се компенсира от най-високия въртящ момент на триото (540 Нм), докато Audi и BMW са с по 500 Нм. В спринтовата дисциплина баварците остават с пръст в уста - впечатляващо е с каква лекота могат да се придвижват 2 тона!
Окачването на Е-класата прилича на добре печена пържола: не прекалено сурова, но не и прегорена. Ще го оценят почитателите на комфортната возия, както и онези, които изминават много километри, без да търсят интензивна комуникация между автомобил и пътна настилка. Въздушното окачване (серийно на задната ос, за всички колела 2593 лева) не е универсално лекарство за кръпки и малки дупки в асфалта: предната ос не може да изглади малките неравности на пътя.
Със стегнатата си настройка BMW поддържа спортния си имидж, без да вози прекалено твърдо. 5-а серия следва командите на волана най-прецизно, благодарение на активните стабилизатори (3649 лева) автомобилът демонстрира минимално странично накланяне в бързи завои. При маневриране за паркиране тежкият волан се нуждае от по-силна ръка. Благодарение на двойното задвижване Audi разгръща най-спокойно мощността си върху пътната настилка. Друсащата предна ос редуцира иначе финия комфорт на въздушното окачване (4145 лева); освен това А6 губи точки заради лекото си, малко нечувствително управление.
След кратко време за свикване комплексните информационни /развлекателни системи се обслужват лесно посредством бутон (Mercedes - Comand и BMW - iDrive). Решението на Audi (MMI) ще отвлича малко повече вниманието ви от пътната обстановка. При някои асистент-системи си задаваме въпроса за смисъла - най-вече при Mercedes. Системата за предотвратяване на заспиване зад волана е толкова „заспала", че не „разтърсва" навреме унесения водач; камерата, която съобщава за ограничения на скоростта, но не и за отмяната им; автоматичните дълги светлини се заслепяват от направляващите колчета за габарита на пътя - подобни системи едва ли са ни необходими. Както и интернет достъп като при BMW. Опцията при недвижещ се автомобил да завиете към магистралата с данни е не само скъп (4950 лева за топнавигационната система), но и заради бавното си време на зареждане нито ефективен, нито динамичен.
Mercedes E класа Т моделТОЛКОВА СТРУВАТ
Скъпи са. И трите модела - при това „голи като пушки" стартират в ценови диапазон, който по времето на германската марка бе шестцифрен. А списъкът с екстри изисква или сдържаност, или голям портфейл. Без да усетите, можете да се сдобиете с екстри за благородните комбита, струващи в днешно време колкото цял компактен автомобил. Затова пък ще пестите на бензиностанцията. Със стойности на разхода на гориво между 7,5 (BMW) и 7,9 л (Audi) тези луксозни дизелови комбита са на нивото на значително по-малки модели. Това обстоятелство обаче не променя факта, че те си остават скъпо удоволствие.
Mercedes Е350 CDI T
Огромен, удобен и бърз: Т-моделът печели навсякъде. Дори в раздела за динамика, където преди доминираше BMW, Mercedes отново е първи.
Audi A6 AvantAudi A6 Avant 3.0 TDI quattro
Върховно впечатление за качество и двойно задвижване - това са козовете на Audi. По отношение на комфорта и уменията в завои моделът е малко поостарял.
BMW 530d Touring
Спортна управляемост, най-нисък разход на гориво: дори и на възраст BMW не сваля гарда. Товарното пространство и култивираността обаче разочароват.
ФАКТОР УДОВОЛСТВИЕ Тук става дума за вкус оценките и точките не се влияят
Красивите комбита се наричат Avant: старият слоган на Audi все още е в сила, въпреки че от Инголщат скоро ще се появят нови изненади, които ще прогонят скуката. Mercedes и BMW предлагат на естетите повече поле за атаки. Предницата на BMW вече не е на мода - време е за наследника, който ще се появи догодина. При Е-класата ръбестата муцуна скоро няма да бъде вълнуваща. „Швабите" винаги са нарушавали традицията, дори и предшественикът да е бил много харесван от клиентите. Ако изживеете темперамента на Mercedes, ще останете приятно изненадани – въпреки че BMW защитава спортната си корона при управляемостта и не се дава на Audi-то със задвижване 4x4. Разделът за уют се печели от модела от Щутгарт - никой не предлага повече комфорт за своите пасажери от Е-класата. По отношение на имиджа бизнес товарачите са на едно ниво: без значение от кой от тях ще слезете пред дома си - съседите ще ви завиждат.
BMW 530d TouringИзвод:
Няма спор – Mercedes е босът сред германските комбита, а поради липса на алтернативи и най-доброто комби на света. Никой друг не предлага такава успешна комбинация от място, комфорт и лукс при задвижването, а също толкова много интелигентни и практични идеи по отношение на детайла от Е-класата. Това не оставя поле за действие на противниците: А6 Avant и BMW 5-а серия Touring са почти без шансове пред новия T модел.
Наследниците на Avant и Touring ще трябва да предложат много повече от минимален допълнителен товар и безидейни механизми за сгъване на седалките. Поне в този клас.
Мартин Пуц, автобилд

 

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ      AUDI

BMW
MERCEDES
Двигател вид, цилиндри разположение

V6,турбо, отпр. надл.

редови 6-цилиндров, турбо, отпр. надл.

V6, турбо, отпр. надл.

Клапани/разпр. валове
4 на цилиндър/4
4 на цилиндър/2
4 на цилиндър/4
Задвижване на разпр. вал
верига
верига
верига
Работен обем
2967 см3
2993 см3
2987см3
кВт (к.с.) при об./мин
176(240)/4000
173(235)/4000
170(231)/3800
Нм при об./мин
500/1500
500/1750
540/1600
Максимална скорост
250 км/ч
243 км/ч
240 км/ч
Предавателна кутия
6-степенна автом.
6-степенна автом.
7-степенна автом.
Задвижване
4x4
задно
задно
Спирачки предни/задни
дискови/дискови
дискови/дискови
дискови/дискови
Гуми на теств. автомобил
225/50 R17Y
245/45 R17 Y
225/55 R16 V
Размер на гумите
7,5x17"
8x17"
7,5x16"
Емисии С02
189 г/км
180 г/км
192 г/км
Разход на гориво*
9,3/5,8/7,1 л
9,3/5,3/6,8 л
9,4/6,1/7,3 л
Обем на резервоара/гориво
80 л/дизел
70 л/дизел
80 л/дизел
Шум при преминаване
74дБ(А|
73дБ(А|
71 дБ (
Прикачен товар с/без спир.
1900/750 кг
2000/750 кг
2100/750 кг
Обем на багажника
565-1660л
500-1650л
695-1950л

*градски/извънградски/смесен на 100 км

 

 
 
ЕКСПЛ. РАЗХОДИ/ГАРАНЦИИ
AUDI
BMW
MERCEDES
Норма за вредни емисии
Euro 5
Euro 4
Euro 5
Годишен данък
759 лв.
746 лв.
733 лв.
Интервал на серв. обсл.
сп. показание/2 год.
сп. показание/2 год.
25 000 км/1 год.
Застраховки ГО/Каско
350/5593 лв.
350/5690лв.
350/5745 лв.
Пълна/огр. гаранция
пълна
ограничена
пълна
Гаранция за техника/пробег
2 год./няма
2 год./няма
2 год./няма
Гар. срещу ръждясване
12 год.
12 год.
30 год.
Гаранция за мобилност
неограничена
5 год.
30 год.