Mercedes E63, Jaguar XFR, BMW M5, Audi RS6Сравнителен тест - спортни лимузини - Mercedes E63, Jaguar XFR, BMW M5 и Audi RS6

Никога досега не сме правили толкова „бърз" тест. Седим на южната трибуна на Motordrom-a в Хокенхайм, а под нас около Audi RS6, BMW М5, Jaguar XFR и Mercedes E63 AMG се тълпи възхитена публика. Това не са фенове на тунинга или пък собственици на Porsche. Мощния квартет е заобиколен от професионалисти. Причината е, че в момента, когато с „великолепната четворка" се появяваме на Хокенхайм, тук се провеждат състезания на Formula Junior. Тук са бъдещите състезатели и автомобилни инженери заедно със своите отбори.
Това не са просто зяпачи, това са истински експерти. Ясно е, че при вида на спортните лимузини погледите на подрастващото автомобилно поколение на Германия светят като турбокомпресор при пълна газ - 2122 конски сили от 36 цилиндъра на обща цена повече от 950 000 лв. - пистата е обхваната от вълнение. Тези автомобили са Kraftwagen в най-добрия смисъл на думата и веднага се превръщат в тема за разговор номер едно сред всички, които се намират на пистата.
„Хибриди, електрически автомобили - тези коли предизвикват такова въодушевление, което няма да отслабне и след 20 години", споделя Герд Хикетир (24) от Цвикау и с това отхвърля всякакви съмнения в бъдещето на тези болиди с мощност над 500 к.с. Наистина е така.
Jaguar XFR Mercedes E63Скорост 280 км/ч! Това не е никакъв проблем за тези болиди
Тук никой не говори за климатичните промени и силните продажби на малките автомобили. Магическата четворка въодушевява всички. „С толкова висока мощност доскоро разполагаха само екзотичните суперспортни автомобили. Днес тази невъобразима мощ е вградена в тези подходящи за ежедневна употреба лимузини", казва Себастиан Фетке (26), който също учи в Цвикау. Пригодност за ежедневието-да, но тези мощни лимузини ще си останат екзотика. И това се дължи на цената им. Audi и Mercedes струват по над 255 000 лева! За тези пари може да си купите самостоятелна къща с добро разположение.
Недвижими имоти? Очите на студентите шарят - балкон вместо BMW, приземен етаж вместо Jaguar - не, жилищните спестовни влогове не вълнуват тези момчета. Те са луди на тема техника и силно се интересуват от детайлите: „Как се справят спирачките на Jaguar? Как се държи BMW-то на влизане в завоя? Защо Benz-ът боботи толкова готино?"
Тук става дума за гениално машиностроене. RS 6, М5, XFR и Е63 правят всичко възможно, за да успеят да „преметнат" законите на физиката. И то с успех - въпреки собственото си тегло от два тона тези потентни болиди се изстрелват до 100 км/ч за по-малко от 5 секунди, а максималната им скорост е 280 км/ч, което ги превръща в най-бързите серийни лимузини на света. Точно така - всичко това функционира дори и с пет пътника плюс багаж. Тези четири модела са уникални с комбинацията от върховна динамика с комфорт и престиж.
Феновете на техниката и високите скорости като Герд и Себастиан са много възбудени от това струпване на суперлативи. Доста дискусионен се оказва въпросът за различния начин за постигането на тази мощност. Защото в тази надпревара за най-много конски сили и най-добрата динамика на пътя решаващият фактор е конкретните технически решения при двигателя и задвижването.
При това и четирите марки вървят по собствен път, като най-горещо защитават своите технологични решения. В последно време AMG се отрекоха от дългогодишното обожествяване на компресора. Само GL и SLK 55 все още залагат на механично задвижвани компресори. Днес новата мода е работен обем - колкото повече, толкова по-добре. Upsizing вместо Downsizing. И затова на предните калници на върховия модел на Е-класата е изписано 6.3. В действителност работният обем на V8 двигателя е 6,2 литра. Леката „неточност" се дължи на реминисценцията към легендарния 300 SEL 6.3 от 1968г.
Естествено, 507-те конски сили на BMW също не са случайност
BMW също не иска да пропусне един толкова приятен намек. Фактът, че мощността на навършилия 5 години М5 е точно 507 к.с, не е случайност, а напомняне за произведението на изкуството, сътворено от Граф Гьорц през 1956 г. Както и Mercedes, BMW залагат на атмосферен двигател, с по-малък работен обем, но за сметка на това с два цилиндъра повече. Така се е родила една дяволска машина, която се развърта над 8000 об./мин. И тъй като цялата тази първична мощ се подава към задните колела с помощта на секвенциална механична скоростна кутия (SMG) от моторните спортове, BMW М5 се държи като състезателен автомобил.
На Audi и това не им е достатъчно и не са спрели дотук. Достатъчни ли са 580-те к.с. на V1O-двигателя, за да се прекланяме пред RS 6? Единствено този автомобил е оборудван с двойно задвижване. При Audi това е религия и го превръща в много сигурен автомобил. Обаче - при екстремно бързо движение по завои тежкото quattro-задвижване невинаги дава предимство.
Jaguar се противопоставя на германското нашествие с елегантния XFR. Той пее песента на механичния компресор и постига мощност от 510 к.с. Напълно достатъчно за апостол на конските сили. Но дали е достатъчно за изискванията на състезателната писта?

Jaguar XFRJaguar XFR – 323 точки
Добрата новина - XFR си е останал Jaguar. Въпреки радикално новите форми. Въпреки индийския концерн-майка. Той е запазил специалното си излъчване - една сполучлива смес от традиционно британски стил и иновативни високи технологии. Внушителната тяга на компресорния V8 и светкавично бързата автоматична скоростна кутия на ZF изстрелват Jaguar-a напред с такава първична мощ, че скалата на километража се оказва недостатъчна. Тя свършва при 260 км/ч. Въпреки вписаното в талона електронно ограничение на максималната скорост до 250 км/ч „островитяните" се оказват доста щедри. Нашият тестов автомобил постигна реални 270 км/ч - а това означава, че винаги ще успее да изпревари AMG Mercedes c неговия по-„строг" ограничител. Респект, в този джентълмен се крие един див котарак. Той може и да хапе, и да драска - идеален компромис между комфорт и бруталност. Лошата новина - XFR си е останал Jaguar. Купувачите на Jaguar все така ще трябва да си затварят очите пред кратковременните проблеми с електрониката, малкото място на задната седалка и своеобразното управление на различните системи. Jaguar не може да предложи германска перфектност. Но това е добре. Една лимузина, която не се „фука” и освен това е значително по-евтина от Audi, BMW и Mercedes. Който не държи редовно да посещава състезателните писти и постоянно да купува нови 20-цолови гуми, ще се чувства най-добре именно в Jaguar. Той предлага много високо ниво на комфорт при дълги пътувания, остава тих и при 200 км/ч, а приятното му окачване безпроблемно се справя с неравностите по пътя. При скорост над 230 км/ч обаче Jaguar става неспокоен. Резките промени на посоката с „мекото" кормилно управление го разлюляват, ESP-to не работи достатъчно прецизно.

Mercedes E63 AMGMercedes E63 AMG – 334 точки
Едно завъртане на ключа, и след първото натискане на педала на газта се чува такова фучене, че всички обръщат глави към шоуто, което изнася AMG. He, той определено не е дискретен. Четирите самохвални ауспухови тръби, спойлерите, престилките и набиващите се на очи означения на работния обем просто крещят за вниманието ви. Mercedes е твърде запомнящ се и не е за хора, които изпитват страх от данъчните власти. Но може би един AMG-Benz трябва да бъде точно такъв. В одеждите на новата Е-класа този автомобил прави страхотно впечатление. Най-вече с шпагата между комфорт и неудържим устрем - и го прави толкова успешно, че Е63 може да бъде наречен „най-надарения всестранен талант" в този тест. Затова и печели всички раздели, но губи ценни точки заради факта, че е най-скъпият автомобил в сравнението (257 459 лева). Керамичните спирачки (15 647 лева) не дават някакво забележимо предимство. А по отношение на качеството не може да достигне нивото на Audi. Mercedes Е63 AMG е най-добрият избор като автомобил за дълги пътувания и за ежедневието - окачването е стегнато, но не дразни; седалките са удобни, но с динамичната си функция (3004 лева) са подходящи и за най-агресивен стил на шофиране. А и 7-степенната автоматична спортна трансмисия със съединител за потегляне в маслена баня позволява както спокойно „плъзгане", така и най-брутално шофиране по състезателна писта. Настройките на окачването и четирите програми на трансмисията дават възможност за индивидуални настройки и задоволяват желанието да си поиграем. В практиката напълно достатъчни са две настройки - мека и С-автоматика за пътя и твърда като дърво и М-ръчно превключване за състезателната писта. В този случай междинната газ и бурята на V8-двигателя ще ви осигурят незабравимо забавление. Е63 не се нуждае от една единствена опция - серийното предупреждение при заспиване (Attention Assist).

BMW M5BMW M5 – 336 точки
Той вече не е първа младост, но си остава най-последователния - при М5 комфортните качества свирят втора цигулка. Когата с натискане на бутон намалите мощността до 400 к.с. и изберете най-„цивилните" настройки на автоматизираната състезателна трансмисия, М5 ще ви вози из града що годе прилично. Стремящият се към високи обороти двигател през цялото време ще ви намеква, че тук един свръхнервен състезателен кон просто очаква да го пуснат да се натича. Горко му на водача, ако отпусне юздите. BMW ще се устреми напред като никой друг. Тъй като е най-лек и има най-ниски загуби от триене в задвижването, 507-те к.с. са му напълно достатъчни, за да изпревари конкурентите си до 200 км/ч. Силата му е при високите обороти. Максималната мощност е на разположение при малко преди 8000 об./мин. докато Jaguar е постигнал максимума си 2000 об./мин по-рано.
Крещящият на висок глас V10 на BMW сякаш идва директно от състезателните писти. Същото може да се каже и за точната работа на секвенциалната трансмисия. Едва ли има по-директен начин да предадете на пътя 520 Нм. Комбинацията от директно кормилно управление и твърдо окачване превръща М5 в истинско чудо на управляемостта.
Независимо дали се движите по остри или плавни завои - М5 винаги се управлява като на шега, и водачът се чуди - какво е станало с теглото? Педалът на газта и кормилното управление на този автомобил сякаш са директно свързани един с друг. Това позволява с едно леко почукване на педала на газта да провокирате забележима промяна на динамичния център на тежестта, което водачът може прецизно да коригира с волана. И точно в това се крие тайната на мощната машина М5 - никой друг не преминава по завоите с такава лекота.

Audi RS6Audi RS6 - 338 точки
На най-високата позиция в йерархията на Audi не стои S6, R8 или S8, a RS 6. Специално за него ходът на буталото на 10-цилиндровия двигател на Audi бе намален от 92 на 89 милиметра и бяха добавени два японски турбокомпресора, производство на IHI. Един неописуем двигател-5-литровият FSI развива 580 к.с. и 650 Нм при само 1500 об./мин -това е кралят от Инголщат. Нито един друг сериен модел на Audi не разполага с такава мощност. При толкова висока мощност е логично цялата сила на двигателя да се разпределя и към четирите колела с Torsen-диференциал. Quattro-задвижването превръща RS 6 в много сигурен автомобил, дори и през зимата и при мокра настилка. Той се втурва напред като натъпкан с допинг бик. С глухо боботене достига 110 км/ч на втора предавка. След това набързо си поема два пъти въздух и след 13,9 секунди достига 200 км/ч. Максимумът на четвърта предавка е 260 км/ч, а ограничителят се намесва при 280 км/ч.
Дори и при тази скорост RS 6 лежи сигурно и стабилно на пътя. Това Audi е ултимативната автомагистрална „акула". Благодарение на адаптивните амортисьори комфорт на возене е много приятен. Който търси повече твърдост, може да превключи на Dynamic или Sport. Но това обикновено е само за кратко Защото най вече при движение с ниска скорост му липсва всякаква мекота, и RS 6 се превръща в инквизитор. Audi запазва спокойствието си в завоите. Няма и следа от свръхзавиване. Дори напротив - при висока скорост на навлизане в завоя то не дозавива, което е доста неприятно, а това не носи никакъв спортен дух. Въпреки това RS 6 е страхотно бърз. Но монтираният твърде напред двигател и тежкото двойно задвижване помрачават цялото удоволствие. При собствено тегло повече от два тона е крайно време Audi да поставят флагмана си на алуминиева диета. В края на краищата това също е един специалитет на Audi.

Audi RS 6
Победата му се дължи на най-мощния двигател, екстремните динамични характеристики и добрите качества за ежедневна употреба. Най-големият му недостатък - прекалено високото тегло.
BMW M5
Абсолютен и безпрекословен победител на състезателната писта. Управляемост на най-високо ниво. Но има някои ограничения по отношение на комфорта.
Mercedes Е 63 AMG
Голям работен обем. високи обороти, много мощ, голямо удоволствие - топмоделът на Е-класата печели класацията за възможности. За съжаление обаче е твърде лакома и твърде скъпа.
Jaguar XFR
Най-добрата спортна лимузина на Jaguar на всички времена. Много добър комфорт и брутално ускорение. Но при бързо движение по завои управляемостта не е достатъчно прецизна.
BMW AudiФАКТОР УДОВОЛСТВИЕ Тук става дума за вкус - оценките и точките не се влияят
Никога не ни е било толкова трудно да направим субективната си оценка - и четирите мощни лимузини застъпват собствена философия. Jaguar ни изненада положително. Раздялата с ретро елементите му се е отразила добре. Това е един дискретен автомобил, който няма да може да изчезне от огледалата за обратно виждане на водачите на RS 6, М5 и AMG. Това повдига гордостта на притежателите на Jaguar на ново равнище. Audi също е доста дискретен за автомобил с такава мощност - кой би предположил, че в него се крият 580 к.с? Обаче му липсва лекота на управляемостта. Движи се бързо, но без предизвикателността на BMW. Двойното задвижване го прави толкова перфектен, че става почти скучен. A M5 е пълната му противоположност. Той иска предавките да бъдат превключвани, иска да бъде управляван, също и с педала на газта - в най-добрия случай всичко едновременно. Една състезателна машина за водачи със спортен дух, които предпочитат по-твърдия стил. Е63 се прави на мускулеста лимузина. Той винаги демонстрира какво може - и оптично, и акустично. Където и да се появи, веднага се стичат почитатели.
Извод
Добре направено, Mercedes! AMG са имали доста време да разучат М5 и RS 6 и с новия Е63 ни представят спортна лимузина, която може както да се движи спокойно, така и да си „покаже рогата". Роден победител? Не съвсем. Mercedes искат твърде много пари за този талант. М5 е значително по-изгоден, с оборудването в теста Audi струва дори повече, но пък предлага двойно задвижване и още по-добри динамични характеристики. Jaguar е изненадващо добър. По-комфортен от Mercedes, без да е по-бавен, той е една интересна алтернатива на благородните лимузини от Германия. Йорг Малцан