Mercedes E class W212MERCEDES E-класа W 212

В Mercedes обичат да наблягат върху богатата история на E-Class, като пълнят пресматериалите си със снимки на музейни експонати от 60-те години. Но ако искате още по-убедителна демонстрация, отидете до Берлин, Почти всички таксита там са средни по размер Mercedes-u. Бях там няколко дни и се возих в онзи модел с вертикалните фарове, който по-късно се превърна във W123 и W124, както и в два от по-новите модели с по четири фара. Всички продължаваха да се движат безпроблемно въпреки милиардите навъртени километри.
Таксиметровите шофьори в Берлин вече мечтаят за нов автомобил. През последните години се кооперират по трима, за да купят един общ E-Class и да го карат на 8-часови смени. Не е нещо необичайно такава кола да навърти по 120 хиляди километра на година. Само си представете колко пъти спира и потегля този автомобил, колко пъти се блъскат вратите му и колко пътници се тръшкат по седалките. Тази кола е яка като гранит.
E-Class е епицентърът на марката Mercedes и трябва да отговаря на много и различни изисквания, но номер едно си остава солидността. А това означава да не се чупи, да е сигурен, консервативен и да го уважават. Ако очаквате фриволност и щуротии, сте объркали мястото. Единственото, което леко излиза извън границите на достолепието, е леко претовареният интериор. Колкото до екстериора, предницата изглежда сбъркана, а задницата не е нищо ново и оригинално. Профилът обаче е отличен и според мен ще се представи много добре и като комби, но това ще проличи по-късно тази година. Напоследък почти всички продадени в Европа E-Class бяха дизели и според мен това няма да се промени с новия модел. Той разполага с невероятен нов дизелов двигател - едва 2,15-литров, но с различна мощност при Е200/220/250 CDI. При Е250 CDI достига 204 к.с. и ускорява от място до 100 км/ч за едва 8,2 сек. Ако смятате 200 "коня" за добро постижение от 2,15-литров 4-цилиндров дизел, имайте предвид, че максималният му въртящ момент кажи-речи съвпада с този на бензиновия 6-литров V12 двигател от средата на 90-те години. Разходът му е под 6 л/100 км, а данните са смущаващо близки с тези на V6 Е350 CDI, Огромният въртящ момент може да ви изстреля напред като пуканка. Всъщност като няколко пуканки, тъй като трябва да сменяте скоростите доста бързо, въпреки обещанията, че благодарение на двете последователни турбини пикът на въртящия момент ще бъде разпределен в голям диапазон на оборотите. Повечето хора сигурно ще си купят автоматичната трансмисия, която е плавна, но има само пет предавки. Но пък V6 двигателите са оборудвани със 7G-TRONIC.
Разбира се, трябва да има и някакъв недостатък. Дизелите са добър компромис между динамика и вредни емисии, но често не са така рафинирани. Е250 CDI не е груб, но е шумен и ръмжи натрапчиво дори и при спокойно каране. Това се забелязва само защото всичко останало - шумът от гумите, настилката и вятъра, е едва доловимо.
По окачването и управлението всичко си е наред. Всъщност повечето от частите са общи с тези на C-Class, а това е автомобил, който ние много харесваме. Управлението е прецизно, а колата е невъзмутимо стабилна. Пробвах също Е500 с 388 к.с, но дори и при него всичко остана под контрол. Това е чудесно за дълги пътувания, но не е толкова забаВно, ако просто сте решили да се пошляете наоколо. Поне е солидно.
Но на мен ми харесва точно заради това - фалшивите претенции на престореното спортно излъчване са забранени. В замяна обаче получавате превъзходна возия. С пневматичното окачване (има го като опция) е още по-приятно, но и стоманените пружини си вършат работата добре. А повечето хора, които си купуват този автомобил, търсят точно това - те така или иначе няма да потеглят с въртене на гуми. Ще ходят до офиса или ще предприемат дълги пътувания. Или, в случая с таксиметровите шофьори, ще навъртят множество кратки дистанции.
Mercedes E class W212E-Class си остава с по-ръбеста форма, защото в Mercedes са оставили плавните линии за CLS. Но пък в E-Class разполагате с огромно пространство - това е като дневна на колела. Всичко е ергономично, може да се разположите на предните седалки и да стоите там, докато ви свършат запасите от вода и храна. Материалите, особено в по-скъпите спецификации, са доста луксозни. Цялостното впечатление е за качествена изработка. Това е no-скоро като C-Class от по-високо ниво, има дори малко от магията на S-Class.
E-Class представлява точно това. Ефикасна и солидна лимузина за сметка на вълшебството и фриволността. Почти цялата гама на двигателите е преминала на 4 цилиндъра. Освен онези три 2,1-литрови дизела има още един нов - 1,8-литров бензинов турбо двигател със 184 к.с. (при Е200 CGI) или с 200 к.с. (при Е250 CGI). Всичко освен Е500 и Е63 AMG се предлага и във вариант BlueEfficiency. Това е пакет от промени по аеродинамиката, теглото, съпротивлението на гумите и двигателя и води до намаляване на вредните емисии. Но инженерите на Mercedes признават, че 4-цилиндровият двигател на Е250 CG! не е изпипан колкото V6 агрегата, който замества, макар и да е по-икономичен и с по-висок въртящ момент.
Ако ви се дават пари, може да си вземете E-Class c всякакви електронни приспособления за безопасност. Включително радарен круиз контрол, система за автоматично спиране и сензори, които не ви дават да напускате лентата си и предупреждават, ако в мъртвите ви зони се появи друг автомобил. Има и система, която следи начина ви на шофиране и ако започнете да допускате грешки от преумора, на таблото светва чаша с кафе. Тя сигурно се казва Kaffee-Tronic и се задейства не по-рано от 20-ата минута на пътуването, тъй като дотогава събира данни за стила ви на каране. Така че може да си карате опасно от самото начало и ще ви се размине - всъщност, ако правите така, значи сте таксиметров шофьор.
Възхищавах се на E-Class през цялото време на теста. Той е удивително точно насочен към реалния свят, а не към "състезателите", които само си мислят, че карат бързо. Тази кола си върши работата ефикасно, комфортно и сигурно. Ще ми се през 2009 г. пазарът да изпитваше крещяща нужда от наточен голям седан, но за жалост това съвсем не е така. Този E-Class улавя настроението на времето по съвършен начин.

E25OCDI
Ние казваме: Наистина солиден среден по размери Mercedes, но му липсва магията, която да го превърне във велик автомобил. Цена: 73 930 лв. без ДДС Динамика: 0-100 км/ч за 8,2 сек. 243 км/ч макс. скорост, среден ратход - 5,3 л/100 Техника: 2143 куб. см, 4 циииндров, задно задвижване, 204 к.с, 500 Нм. 1735 кг, 139 г/км СО,