Mercedes E class W 212Никаква фалшива скромност - „Забележително върховно постижение, уникалка история на успеха, сърцето на марката". Когато става дума за новата Е-класа, Мерцедес не се страхува и от най-силните суперлативи.
Големи приказки, но какво е покритието им? Наистина, ние останахме с много добро впечатление при досегашните ни контакти с Е-класата от моделното семейство W212. Но стига толкова общи приказки. Сега ще стане дума за секунди, сантиметри, за пари и точки, сега Е-класата трябва да покаже какви са истинските й възможности. 

Audi A6

При първия сравнителен тест тя ще се срещне с двамата си най-сериозни конкуренти от високия клас - Audi A6 и BMW 5-а серия. Борбата ще бъде много оспорвана, и при надпреварата за първото място не са изключени и някои изненади.
Новата Е-класа е по-просторна от предшественика си. Отпред това не се забелязва особено, А6 и 5-а серия са всичко друго, но не и тесни. Просторът си личи най-вече на задната седалка - Е 250 предлага чувствително повече място над главите и за краката.
Поради много широката заемаща част от пространството за краката средна конзола обаче, водачът трябва доста да накланя десния си крак наляво - а това е необичайно и изморително, особено при пътувания на дълги разстояния. По отношение на качеството Audi А6 продължава да бъде лидер - Мерцедес и BMW не могат да го догонят. Изборът на материали при Е-класата и качеството на изработката напомнят поскоро на С-класата, отколкото на S-класата. За сметка на това Мерцедес поставя нови мащаби с изключително многообразното си оборудване за сигурност - например серийно се монтира асистент за отчитане на умората на водача, активен преден капак за защита на пешеходците, въздушна възглавница за коленете на водача, както и системата Pre Safe. Който желае, може да получи още много, много неща - но понякога надценката е наистина солена.
{include_content_item 2218}Свръхмодерният четирицилиндров дизелов двигател на Мерцедес c два турбокомпресора и 204 к.с. много ни хареса в С-класата и в GLK - но поради високото тегло на лимузината тук задачата му е по-тежка. Относително мъничкият двигател разгръща максимума на въртящия си момент (500 Нм) още при 1600 об./ мин и устремно се втурва напред. Затова и 2,2-литровият Мерцедес на практика е бърз точно колкото Audi с неговия 2,7-литров V6 и BMW c 3-литровия редови „шестак".
Но изоставането на 4-цилиндровия дизел на Мерцедес и неговата 5-степенна автоматика (4447 лева) си проличава най-ярко на фона на дизела на BMW с мощност 197 к.с. в комбинация с великолепната 6-степенна автоматична трансмисия на ZF - той работи меко като коприна, автоматичната трансмисия реагира пъргаво. В същото време автоматичната скоростна кутия на Е 250 CDI сякаш е задрямала. Освен това изненада в теста тепърва предстои - тестовият разход на гориво (7,0 л/100 км) на малкия четирицилиндров двигател на Мерцедес е идентичен с този на големия трилитров „шестак" на BMW.
Audi A6 харчи повечко -7,7 л/100 км, - а и неговият V6 е по-сдържан от двигателя на BMW, освен това при високи обороти работи грубо и шумно. В сравнение със свръхбързата автоматична трансмисия ZF на BMW безстепенната Multitronic (5066 лева) реагира по-бавно.
BMW 525Този раздел би трябвало да бъде посветен на Мерцедес, нали така? Само така ви се струва! Нашият Е 250 CDI беше оборудван със спортното окачване Direct Control (1009 лева). С него автомобилът вози по-твърдо и по-шумно от BMW, освен това реагира неочаквано грубо при напречни фуги по пътната настилка. От друга страна, BMW-то („обуто" както всички автомобили в теста с гуми 225/55 R 16) вози много балансирано и уверено. Даже и Audi не може да постигне това спокойствие с въздушното си окачване (4145 лева) то наистина вози по-тихо от Мерцедес , но и относително „лигаво".
Освен това при Е 250 CD1 се натрапва и ръмжащият четирицилиндров дизел. Наистина, според измерванията ни той не работи много по-шумно като децибели, но не звучи като двигател на автомобил от висок клас. А по-скоро като гласа на новата спестовност. Като се абстрахираме от по-ниския имидж - Мерцедес трябва да поработи още по отношение на акустиката и звукоизолацията.
По отношение на седалките при Мерцедес също не всичко е идеално - на предните места (мултиконтурни кресла за 1255 лева) дразнят
стърчащите силно напред облегалки за глава, - нямате възможност да се отпуснете спокойно назад.
А отзад дълбочината на седалката е учудващо малка. Това прави впечатление най-вече при директно сравнение с 5-а серия, където позицията на седене е по-удобна - въпреки по-малкото предлагано място. Като цяло BMW предлага по-високо ниво на комфорт от Мерцедес - каква голяма изненада!

Динамика на пътя
Объркан свят - това се забелязва и при динамичните таланти на сравняваните автомобили. Тук по традиция бихме очаквали водачество на BMW, но в случая най-добре се представя Мерцедес. Особено със спортно настроеното си окачване и директното кормилно управление (633 лева) той се управлява удивително сигурно, пъргаво, като даже и в критични ситуации се овладява леко. ESP-то е настроено перфектно, намесите му са фини, а картината се дооформя от мощните спирачки. Браво!
Жизненото BMW също се управлява много пъргаво, но изисква повече внимание от водача. То лежи на пътя по-неспокойно, а директното кормилно управление реагира леко нервно.
Audi-то с предно задвижване страда от силно недозавиване и се клати повече от другите два автомобила. Кормилното управление прави впечатление с неточната си средна позиция, ESP-то се намесва относително късно, но грубо.
Разходи
Мерцедес Е 250 CDI с автоматична трансмисия, директно кормилно управление и спортно окачване струва 94 805 лева - и както обикновено е най-скъп. Цената на BMW 525d c автоматична трансмисия е 92 419 лева, a Audi A6 2.7 TDI c въздушно окачване и Multitronic струва 92 601 лева.
Дали всичко това ще има значение на финала? Нека го кажем така - даже и в тези кръгове пестеливостта отново е на мода.
КЛАСИРАНЕ
Мерцедес Е 250 CDI B.E.
- Просторен, пъргав и екстремно сигурен - Е 25D CDI печели победата. Обаче малкият дизел ръмжи шумно, а спортното окачване вози твърдо.
BMW525d
Вече не е първа младост, но е улегнал и във върховна форма. Комбинацията от двигател и трансмисия е на изключително ниво. а комфортът е учудващо висок.
Audi A6 2.7 TDI
Силните страни на Audi са размерите и първокласното качество на изработката. С предното си задвижване той не може да се мери с конкурентите си по отношение на динамиката на пътя.

ИЗВОД
Мерцедес Е 250 CDI печели своя първи важен сравнителен тест. Той предлага много място, пъргава управляемост и е екстремно сигурен - оборудването за сигурност поставя нови мащаби. Въпреки това ние очаквахме повече. С този двигател и това окачване Мерцедес си позволява учудващи слабости по отношение на комфорта, вози грубичко, а и малкият дизел все още не може да ни очарова напълно. Силата на 5-а серия на BMW е точно при двигателя и трансмисията - както и при комфорта.
Audi е също много добър автомобил. неговото качество на изработката все още е много високо.