Mercedes E coupe AUdi A5Великолепното при новото Coupe на Е-класата е оптичната измама. Колата изглежда ръбеста, но всъщност - колкото и да ви се струва невероятно - е новият световен шампион по аеродинамика с коефициент на въздушно съпротивление Сw=само 0,24!
Трикът се състои в това, че елегантният четириместен автомобил само изглежда ъгловат. Графичните елементи, като фаровете например, идеално се вписват в линията на каросерията. Те са с остри ръбове, но въпреки това формата им е закръглена. Освен това всички фуги са уплътнени, страничните огледала и даже задните светлини имат малко спойлерче отстрани, за да може въздухът да бъде аеродинамиката на високо ниво. И въобще - през нощта LED светлините блещукат като казината в Лае Вегас.
Това ще рече - Daimler доста са се постарали. И затова купето, което използваме за сравнение, А5 на Audi, при цялата си източена елегантност изглежда леко „пухкаво", особено отпред. Въпреки закръглеността си коефициентът на въздушно съпротивление на А5 е само 0,29. Външният вид понякога лъже.
Но при Мерцедес има още много интересни неща. Той не се казва CLK или CLE, както би следвало да се очаква от логиката на абревиатурите при Daimler. Казва се Mercedes Е-класа Coupe, защото явно и маркетинговите стратези на Daimler вече не могат да се ориентират в джунглата на собствените си означения.
Революцията при името е признак на скъсването с епохата на Хуберт.
Въпреки късото междуосие пропорциите на Coupe-то са добри. От началото на 90-те години до 2004 г. Юрген Хуберт отговаряше за леките автомобили. По това време Мерцедес позагуби тежкия си, но ненакърним авторитет и превъзходно качество и се впусна в популистични „забежки" със странен дизайн, масова продукция, малки автомобили и даже една афера със САЩ. Печалби за акционерите вместо стабилност и качество -това не бе добра идея.
Днес швабите се опитват да вдъхнат нов живот на славния модел. Неслучайно представеното само 3 месеца след лимузината Coupe е базирано на Е-класата, а не както при предшественика CLK, c цел намаление на разходите, на С-класата. Все пак първото Coupe на средния клас бе конструирано с техниката на прочутия „/8", а наследниците бяха разработки на моделните семейства W123 и W124 - все истински Е-класи. При тях на дизайнерите на Мерцедес все още им беше лесно. И на пръв поглед се разбираше значението на френския термин Coupe (отрязан). Двувратите модели изглеждаха така, сякаш случайно са „резнати" със сатъра - и все пак бяха много по-представителни от популярните лимузини.
И днес връзката на Coupe-то с Е-класата веднага се забелязва, но въпреки по-късото с 10 сантиметра междуосие цари фина хармония - още по-ниска и по-остра предница, по-ниска талия, даже и фаровете не са същите като при лимузината, с което автомобилът се превръща в завършено произведение на изкуството. И още един приятен детайл - както и при лимузината задните калници са доста издути. Още през 50-те години моделът Ponton се отличаваше с такъв „пухкав" ханш, същото бе положението и при фината версия 220 Coupe, от която бяха произведени само 2000 екземпляра. Въпреки всичко Coupe-то вече не изглежда като дамски автомобил или омекотена версия на лимузината, а има мускулесто и мъжествено излъчване.
Това е основната разлика с елегантното Audi A5, което особено отстрани напомня на закръглените форми на топмодел, въпреки че от някои гледни точки прави впечатление на леко „заоблено". Това усещане се подсилва и от средната колона, която некрасиво разполовява страничната линия. Фините Coupe-та се стараят да избегнат това.
Mercedes E class coupeТочно такъв е случаят при Мерцедес, което е в духа на традициите на този производител - при свалени странични прозорци средна колона липсва, което води до образуването на нещо като „хоризонтален кабриолет", просторен, светъл и лек, особено ако отворите и опционалният стъклен покрив. За да може страничната линия на покрива максимално да наподобява купол и в същото време задният страничен прозорец да може да се свали до долу, на дизайнерите им се е наложило да интегрират в задната колона миниатюрен, неподвижен триъгълен прозорец - това е компромис, който леко дразни перфекционистите. Между другото - отпадането на средната колона не е толкова проста работа. С цел увеличаване на стабилността и сигурността се е наложило значително усилване на конструкцията на шасито.
Да, сигурността. Както е типично за Мерцедес, и този автомобил поставя нови мащаби. В това отношение Мерцедес е доста по-напред от Audi - Attention Assist (предупреждава при умора на водача), спирачки Рге Safe (при нужда самостоятелно спират автомобила), Adaptive Brake (подсушават спирачките при дъжд).
За сметка на това Audi печели точки за прегледния си, стилен интериор. При него няма да намерите излишни декорации и поради това изглежда по-представителен и изискан от този на новия Мерцедес. Повърхностите на различните елементи от интериора, като дръжки на вратите, поставки и подлакътници, изглеждат по-изискано от тези при Е-класа Coupe. Неговото арматурно табло прилича на задницата на реактивен самолет, с дюзите на вентилацията по средата като двигатели и „разперената" като криле по цялата широчина алуминиева лайстна.
Audi A5Отзад и в двата автомобила, както при всяко Coupe, е малко по-тесничко от съответните лимузини, като при Мерцедес липсва средният подлакътник. Защо ви е всъщност? Вместо него - още един традиционен детайл - дълбока поставка за вещи между двете седалки. Както и при Audi, облегалките на задните седалки се сгъват, при което вместимостта на багажника нараства значително и в него има място и за по-обемисти предмети.
Размерът е голям, но такава е и цената. Базовото Coupe Е 250 CDI с 2,2-литров дизелов двигател с мощност 204 к.с. струва 91 650 лева, същата е цената и на 250 CGI с 1,8-литров бензинов двига¬тел и същата мощност. А5 с бензинов двигател с мощност 180 к.с. струва от 68 126 лева, а сравнимият дизел струва от 71 050 лева. Така че и по цената можем да познаем, че Мерцедес иска да постави своето Coupe на самия връх.

Е като елегантност: завръщане след 13 години

Mercedes E coupe Mercedes C124Два автомобила, две моди, два свята - истинският предшественик на Coupe-то на Е-класата не е CLK, защото той е базиран на по-малката С-класа, а Coupe-то на W124. Производството на дебютиралия през 1987 г. двуврат модел бе спряно пред март 1996 г, като от конвейера слязоха общо 141 000 екземпляра. Днес той вече е превъзмогнал периода на загуба на стойност, смята се за неокласически модел и идеален пример за вечния дизайн на 80-те години.

ИЗВОД
Coupe-то на Е-класата се завръща към истинския си характер, към стария размер и към старата класа. Сравнен с него, Audi A5 внезапно започва да ни се струва остарял - а това е изключително важно при клиентелата на тези автомобили, която много държи на модните тенденции.

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ
Audi A5 Coupe 3.2 FSI quattro
V6, отпред надлъжно; четири клапана на цилиндър; работен обем 3179 куб. см; 195 кВ (265 к.с.1 при 6500 об./мин; максимален въртящ 330 Нм при 3000 об./мин; двойно задвижване; 6-степенна автоматична скоростна кутия; Д/Ш/В 4625/1854/1372 мм; междуосие 2751 мм;вместимост на резервоара 64 л; среден разход нз гориво 7,0 л/100 км; СО2215 г/км; 0-100 км/ч за 6,4 сек.; максимална скорост 250 км/ч
Цена 100 533 лева
ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ
Мерцедес Е 350 CGI Coupe
V6, отпред надлъжно; четири клапана на цилиндър; работен обем 3498 куб. см; 215 кВ (292 к.с] при 6400 об./ мин; максимален въртящ 365 Нм при 3000 об./мин; задно задвижване; 7-степенна автоматична скоростна кутия; Д/Ш/В 4698/1786/1397 мм; междуосие 2760 мм; вместимост на резервоара 66 литра; среден разход на гориво 8,7 л/100 км; С02 203 г/км; 0-100 км/ч за 6,3 секунди; максимална скорост 250 км/ч
Цена 100 686 лева