Дръжте се - идва новият Мерцедес Е-класа

Test the Best, втори рунд. Преди 5 седмици на тестовата писта на Bridgestone до Рим 29 главни редактори на AUTO BILD се срещнаха с малките и спортните автомобили, а сега е ред на кралския клас.
Чисто новата Е-класа на Mercedes отправя предизвикателство към високия клас автомобили още при първия сравнителен тест. За противници на Е 350 CGI c мощност 292 к.с. сме подбрали само най-доброто от класа на лимузините с около 300 к.с. Естествено, не липсват постоянните претенденти Audi А6 3.0 TFSI quattro c новия компресорен V6 и BMW 540i, което в този мощностен клас е оборудвано с V8-двигател. Към тях се присъединяват напълно оборудваният Jaguar XF 4.2 Premium Luxury и Volvo S80 Т6 с редови шестцилиндров турбодвигател и двойно задвижване. Това ще бъде тежка задача за Benz-a и за шефовете.

Mercedes, BMW, AUDI, Volvo, Jaguar

Каросерия
„Е-класата изглежда учудващо елегантна", смята Ралф Петров от България, с което дава висока оценка на дизайнерите на Daimler. Mercedes-ът с вътрешно-фирмено означение W 212 изглежда по-ръбест и решителен от вече понатрупалите годинки Audi A6 3.0 TFS1 и Volvo S80 Т6. С линията си на модерна скулптура BMW-то изглежда също толкова свежо, както и Jaguar. Тук е редно да се спомене, че фейслифтът на S80 бе наскоро представен на автосалона в Женева, a XF 4.2 V8 ще бъде заменен с един значително по-мощен петлитров V8 и модифицирано окачване.
Mercedes го може - но защо и качеството не беше на същото ниво?" Португалският главен редактор на AUTO BILD Серхио Вейга недоволства от проблемите в миналото и гласува доверие на новата Е-класа: „Този Mercedes излъчва солидност и приятното усещане за висококачествена немска изработка."
Наистина, подчертано ръбестият дизайн на кокпита не допада на всички и кара шефа на френския AUTO BILD Лорен Шапело да го сравни със старо такси W124, обаче концепцията на управлението е убедителна, а солидното качество на сглобката буди доверие.
Впечатлението от интериора се допълва и от голямото предлагане на място и превъзходните седалки с много удобна тапицерия. Тези две качество позволяват обиколката на всички (европейски) редакции на AUTO BILD да не се превърне в мъчение.

Задвижване
„Страхотен мотор, на кой изобщо му трябва V8?" Александру Синкан от Румъния е силно впечатлен от Е 350 CGI. И с право. Посредством 7-степенна автоматична предавателна кутия 3,5-литровия V6 подава гордите 292 к.с. към задните колела и премахва всякакви съмнения относно неговия спортен дух. Двигателят с директно впръскване тегли равномерно още от ниски обороти и не се плаши от сериозно „развъртане". Комплиментите за двигателя на Mercedes не страдат и от факта, че 3-литровият V6 на Audi, въпреки че номинално е по-слаб с 2 конски сили, благодарение на мощно сработващия още от най-ниски обороти компресор и quattro-задвижването ускорява автомобила малко по-бързо до скорост 100 км/ч. Естествено, по отношение на мекотата на хода и двата V6 не могат да се конкурират с 4-литровия V8 на BMW.
Нашият индийски колега Йогендра Патрап веднага се влюби в уверения шепот, с който 540i изпраща своите 306 к.с. към задните колела: „Двигател, нежен като целувката на вятъра и силен колкото стадо слонове." Затова и веднага простихме на BMW, че по динамични характеристики леко изостава от Audi.
При Jaguar също ще получите осем цилиндъра, но 4,2-литровия V8 с мощност 298 к.с. вече трудно може да бъде намерен при дилърите (заместен е от нов 5-литров V8 с най-малко 385 к.с). Жалко, защото „британецът" избоботва напред със спортен дух и не позволява преднината на тримата „германци" да стане твърде голяма. Volvo S80 Т6 е убедителен със своя спокойно работещ редови шестцилиндров двигател, но 285-те конски сили се заемат със задачите си относително невъзмутимо. Нерешителната 6-степенна автоматична скоростна кутия също допринася за това, че задвижващият и четирите си колела Т6 не се превръща в особено темпераментен автомобил.

Комфорт
„Че тя вече не люлее както преди", учуден е македонският шеф на AUTO BILD Горан Керим. Това е вярно. И ни харесва. По-стегнатите настройки дават на много комфортния Е 350 предимство при дълги вълни по настилката, при малки неравности Benz-ът, както сме свикнали, остава напълно спокоен. В това отношение нито леко по-стегнато возещото А6, нито 5-ата серия с нейните доста твърди настройки могат да се сравняват с него. Jaguar се опитва да направи шпагата между спортната твърдост и спокойно нежната возия - и постига успех, но фините настройки можеха да са по-добри. На този фон окачването на Volvo работи доста „сухо". По-грубите неравности по пътното платно се предават доста нефилтрирано в интериора.

Поведение на пътя
Почти излишно е да споменаваме, че всичките пет лимузини от висок клас са оборудвани с ESP, за да се повиши сигурността при движение. Въпреки това има разлики - или, както го формулира Тито Клайн от AUTO BILD Испания: „Докато Daimler прави впечатление на лекоатлет, S80 е по-скоро като спортуващ за удоволствие." На кръговата писта BMW и Mercedes дават най-добрите времена, като по-силно недозавиващото А6 quattro ги следва плътно. Управляемостта на Jaguar се помрачава от агресивните намеси на ESP-то, докато индиферентното кормилно управление и нестабилното поведение на пътя на Volvo са в противоречие с понятието спортен дух.

Цена/околна среда
В Германия цената на новия Е 350 CGI е много изгодна, но у нас все още не се предлага. Той обещава много изгоден разход на гориво -8,8 л/100 км. Под границата от 110 000 лева остава Audi и Volvo. Най-мощната кола в теста - BMW 740i, струва 120 700 лева, но и това изглежда евтино пред Jaguar XF, за който искат още 24 00 лева.

Mercedes - Audi - BMW- Jaguar - Volvo

април 2009