Mercedes E63 AMG - Mercedes 300SEL 6.3AMG-Mercedes 300 SEL 6.3 и Mercedes E63 AMG
Легендарни цифри - 6,3. През 1968 г. с това число се обозначаваше най-големият двигател на Mercedes. В този тест срещаме тъй наречения „червен глиган" с неговия наследник Е 63 AMG. С оглушителен рев състезателят от едновремешния шампионат посреща своя наследник. Само външно той изглежда по-див от него. Обемът на двигателите им и разстоянието между двата моста при тях е еднакво.

Причината е желанието ни да разберем кой от двамата е по-див. В действителност няма какво повече да се каже, освен че дивото хипи среща своя добре облечен и изпипан наследник, направил вече голяма кариера. Кое е общото между тях? Общите неща са точно като между баща и син. Актуалният модел AMG E63 и моделът 300 SEL 6.3 от 1968 имат еднакви по обем V8 двигатели с 6,3 литра, но се оказва недостатъчно. Още нещо: и двата болида идват от едно и също място и имат едни и същи гени. АМГени. Основаната през 1967 г. тунинг работилничка AMG осъществява своя първи пробив с легендарната „Шест-и-тройка" на 24-те часа на Спа. Техният състезателен автомобил заема второто място в генералното класиране.

Какъвто бащата, такъв и синът.

Днес AMG е една от най-добре развиващите се дъщерни фирми на гиганта DaimlerChrysler (статията е от 2006 година). Тя произвежда топмодела на Е-класата, който е по-силен от 10 - цилиндровите си конкуренти Audi S6 и BMW M5.
Какъвто бащата, такъв и синът. Експертите по маркетинг обичат подобни истории. Есенцията, извлечена от подобни легенди е добра за всеки един бизнес. Точно по тази причина „червеният глиган" (служебен жаргон от AMG фабриката) правеше компания на Е63 AMG по време на неговата световна премиера на Женевския автосалон. Вместо компресорен 8-цилиндров двигател, спортното подразделение на Mercedes е заложило на гъвкав атмосферен мотор с по-голям обем. Това обуславя наличието на голям въртящ момент още от ниските обороти, който постепенно нараства през целия диапазон на оборотите, а също така гарантира балансирана работа на мотора като цяло.
Всичко това не е скучна теория. Подобно на турбинен мотор Е 63 AMG набира обороти изключително леко и разгръща осезаемо своите 514 к.с. С несравнима елегантност той набира 100 км/ч само за 4,5 секунди. Безусловно тази супермощна лимузина е перфектната комбинация от спортен автомобил и кола, удобна за комфортни пътувания на дълги разстояния.
Въпреки всичките суперлативи, изречени дотук, червеният състезател „открадваше" доста голяма част от „шоуто" на този красавец. Масивната му стойка върху огромните като валяци гуми, липсата на предната броня и наличието на четирите допълнителни фара с размер на чинии също привличаха погледите на любопитната публика.

Точно както изглежда сега, този спортист е изписвал преди 35 години легендарния завой „Розова вода" на пистата Спа. Идеалното му състояние, за съжаление, се дължи на факта, че пред нас стои една реплика (копие на автентичния автомобил). Оригиналът е унищожен. През 1972 г. той е бил продаден на фирмата Matra във Франция и е служел до края на дните си като тестов апарат за самолетни гуми. Фирмата Matra се е нуждаела от превозно средство, което след изминаването на 900 метра е достигало скоростта от 200 км/ч. Така те са попаднали на този 6.3, който впоследствие е бил удължен и превърнат в 5,60-метров колос с 6 врати. Зад задните седалки е имало приспособление, което е оказвало натиск от 800 кг върху гумите при скорост 200 км/ч. Благородната идея на цялото мероприятие е била да се намали износването на самолетните гуми. Що за скучен край на една легенда?
За да възстанови липсата, фирмата AMG е закупила един модел W109 6.3 в Берлин и го е преработила в „червен глиган". Когато го запалим, той работи като събуден вулкан. Всяко натискане на педала на газта кара земята да трепери. Липсва само горещата лава, която да излиза изпод предния капак. Въздушен филтър тук няма. Ауспуховото гърне също е празно, за да може газовете да напускат двигателя абсолютно свободно и със състезателен звук.
В истинската си състезателна версия този AMG болид разполага с внушителните 420 к.с. И това не е всичко: „Той все още е със серийния си двигател с 250 к.с. и автоматик, казва майсторът на AMG Петер Конрад. Сега работим върху състезателен мотор с работен обем от 6,8 литра, по-големи клапани и спортни разпределителни валове. Когато е готов, той ще има 420 к.с. и 5-степенна механична скоростна кутия, точно както оригиналът." Хората от фирмата в Афалтербах вече мислят и за втори подобен автомобил, който да взима участия в различните ежегодни исторически ралита за стари автомобили. Mercedes E63 AMG в състезателна версия обаче няма да има. Жалко. Независимо от голямата разлика във възрастта едно е ясно: и двата са дялани от един тип дърво. И двата имат толкова много да си кажат, че със сигурност не знаят откъде да започнат.

Mercedes 300 SEL 6.3

Технически данни
V8 • 6330 куб. см.(6836) • мощност 250 к.с. при 4000 об./мин. • (420 к.с. при 5500 об./мин.), 2 разпределителни вала* 8-секторна инжекционна помпа • Макс. въртящ момент 500 Нм при 2800 об./мин. • (608 Нм при 4800 об./мин.), задно задвижване • 5-степенна автоматична предавателна кутия ZF -ускорение от 0-100 км/ч 8 сек. • макс. скорост 221 км/ч (265) • среден разход 21 л/100 км (50). Данните в скобите са за състезателната версия.
цена (1968) 39 160 марки

Mercedes E63 AMG

Технически данни
V8 • 4 клапана на цилиндър • работен обем 6208 куб. см. • Мощност 378 кВт/514 к.с. при 6800 об./ мин. • максимален въртящ момент 630 Нм при 5200 об./мин. • задно задвижване • 7-степенна автоматична предавателна кутия • полуактивно въздушно окачване • ускорение 0-100 км/ч 4,5 сек. • максимална скорост 250 км/ч (електронно ограничена), среден разход 14,3 л/100 км
цена от 220 860 лева

Мерцедес AMG 300SEL 6.3Пепелник, много дървени апликации и часовник - състезателната кола е удивително близка до серийния автомобил. Единствено бутоните за допълнителните фарове, спортният волан, спортните седалки и предпазната клетка от тръби променят интериора.
Независимо от увеличения работен обем, състезателната версия остава със серийната си емблема 6.3. Допълнителните заключващи устройства подсигуряват капака на багажника. Тъничкият скоростен лост подсказва за типичния мерцедесов автоматик от онези години. Състезателната механична скоростна кутия ще бъде монтирана на по-късен етап.

Кокпитът на Е 63 AMG е същият като на всяка Е-класа. Само алуминиевите лостчета за превключване на предавките зад тапицирания с перфорирана кожа волан и километражът, щедро разграфен до 320 км/ч, ни подсказват, че става въпрос за най-мощната Е-класа на всички времена.

Mercedes 300 SEL 6.3 много време бе най-бързата серийна лимузина в света
Мерцедес AMG 300SEL 6.3Топмоделът от гамата W109 бе представен през март 1968 г. Неговата удължена каросерия и въздушното окачване вече бяха познати от нормалния 300 SEL. Оборудван с 8-цилиндровия двигател със заводско обозначение М100 от тежкарската лимузина 600 той изпреварва тогавашната конкуренция на Jaguar u Maserati и остава за дълго време най-бързата серийна лимузина в света. 300 SEL 6.3 се е предлагал само с автоматична скоростна кутия и високо ниво на стандартно оборудване - серийните халогенни фарове. Той е бил и единственият модел от гамата W109, който серийно е бил оборудван със 105-литров резервоар и блокаж на диференциала. Производството му е продължило от декември 1967 до септември 1972 г. Общо са произведени 6526 екземпляра. Последните са се продавали на баснословната за онези времена цена от 45 400 марки. Повече лукс и мощност не е имал никой. Днес моделът 6.3 е търсен колекционерски екземпляр.

Второто място на Спа прочу името AMG през 1971 г.

Mercedes 300SEL 6.3 AMGСензацията беше моментално обявена във всички ежедневници. Второ място за AMG-Mercedes 300 SEL 6.8 на 24-часовото състезание на Спа. По време на състезанието автомобилът е работел като часовник и се е превърнал в любимец на публиката, която заради него през цялата нощ е седяла по местата си на трибуните. Въпреки голямото тегло от 1,6 тона състезателите Ханс Хайер и Клеменс Шикентанц са очаровани от неговата управляемост и поведение на пистата. Само спирачките са показвали някои слабости, Бодро ревейки със средна скорост 180 км/ч по 14,1-километровото трасе, той завършил само на три обиколки след безусловния тогава победител Ford Capri RS, пилотиран от Дитер Глемзер. За малкото тунинг предприятие с 4- ма души персонал, собственост на Ханс Вернер Ауфрехт и Ерхард Мелхер (инициалите ба AMG са дошли от първите букви на фамилиите им и от родното място на Ауфрехт - Гросаспах), това означаваше пробив към една голяма кариера.
БОРБАТА НА МЕЧОЦИТЕ, 2 ноември 2006