При покупка на употребяван автомобил някои хора се отправят на пътешествие назад във времето. Отново се събуждат стари страсти, когато някогашният автомобил-мечта вече е финансово достъпен.
Например Е-класата на Mercedes, тип W 124. Този автомобил си е изградил почти легендарна слава на здрава, солидна и дълговечна кола. Версията комби се произвеждаше до 1996 г., така че автомобилите от този тип са на поне 10 години. Показанията на километража като правило са доста над 200 000 км. Такъв пробег се отразява даже и на доста солидния Mercedes-Benz. Благодарение на добрата защита корозията е най-малкият проблем. Все пак невралгичните точки са единствено областите около ключалката на багажника и люка на покрива. Под широките странични лайстни също понякога се крие ръжда. Причината е, че с течение на времето щипките на лайстните се разхлабват, което води до вибрации и протъркване на боята в мястото на контакт, а последиците са ясни.

Mercedes E class W124 TMercedes Е 220 T e c най-хармоничен двигател

По-сериозно внимание следва да обърнете на окачването. За серията W124 е характерно преждевременното износване на кормилния механизъм. TUV много често открива големи луфтове в кормилната кутия и разбити кормилните накрайници. Това в никакъв случай не е безопасно, особено ако са разбити и шарнирните болтове на предното окачване. Ако продължително време пренебрегвате глухото чукане, шарнирите могат да се измъкнат от леглата си и предните колела да се сгънат настрани. Наистина, това се случва най-често при маневри, при максимално извити предни колела, но въпреки това може да се стигне до произшествие.
Големият пробег води и до повишено износване на множеството лагери на сложното многораменно задно окачване. Въпреки умерените цени на резервните части смяната им е скъпа. За да не се превърне във финансов кошмар новопридобитата ви кола-мечта, трябва да избягвате евтините оферти и да търсите добре поддържано комби W 124 с пробег около 100 000 км. Много подходяща моторизация е Е 220 Т със 150 к.с, който съчетава прилична динамика с поносими разходи по поддръжката.
Въпреки че все по-трудно се намират екземпляри с толкова малък пробег, цената - около 10 000 лева за Е 220 Т от последните години на производство - е една добра инвестиция. Защото по-нататъшната загуба на стойност е минимална, както и рискът от скъпи ремонти. Малки, но типични повреди са течове на масло от двигателя, скоростната кутия и диференциала на задната ос, разбити патрони на стартерния ключ или ръчна спирачка с едностранно действие и се срещат и при най-новите екземпляри. Всичко това обаче не променя факта, че класическият Mercedes W 124 се отличава с характерните за тази марка солидност и надежност, което не може да се каже за наследника му.

Audi A6 Avant от типа С4, произвеждан до 1997 г., е една просторна комби-версия, носеща гените на много поколения Audi 100, която към края на производството си се превърна в много добре оборудван модел от високия клас. Много здравата механика и напълно поцинкованата каросерия правят от А6 Avant истински дълголетник. Най-подходящият двигател за голямото комби е спокойният 2,6-литров V6 със 150 к.с, който е напълно достатъчен за бързи пътешествия. Двойното задвижване е екстра, поръчвана много често от клиентите на Audi, но вие спокойно може да си я спестите. Незначително по-доброто сцепление е за сметка на високо тегло и повишен разход на гориво, А6 с предно предаване е много стабилен автомобил.

Даже и поцинкованото Audi A6 може да страда от корозия
Въпреки V6 двигателя употребяваните А6 често се намират на по-ниска цена от Е 220 Т със същата мощност. При огледа е важно да не пропуснете нито едно от слабите места на този автомобил. На първо място това е ангренажният ремък, който се къса преждевременно не само при TDI двигателите, но и при бензиновите агрегати. При пробег около 100 000 км продавачът трябва да може да удостовери извършената смяна. Ако автомобилът не е удрян, корозия не би следвало да има. Ако все пак лакът е увреден, например от механични въздействия (около опората за крика) или от триене (под лайстните или гредите на покрива), даже и А6 може да гние. При автомобили, карани много през зимата, се наблюдават ръждясали опори на двигателя и корозирали детайли от окачването
Още няколко възможни проблеми на С4 - слаби спирачни тръбопроводи, течове на охладителна течност (от водната помпа и от разширителния съд), дефектни алтернатори и стъклоповдигачи, както и клатещи се седалки. TUV често показва жълт или даже червен картон на А6 заради големи хлабини на предния мост.

Подобни проблеми има и при BMW 5-та серия (тип Е34) - ябълковидните болтове и гумените тампони на предната ос явно не са достатъчно здрави, за да носят тежката каросерия на автомобила от Мюнхен. Проблеми има и със задното окачване. Чести са оплакванията от автоматичната скоростна кутия, която рядко издържа повече от 150 000 км. Много е съмнително дали показанията на километража отговарят на истината, защото този уред често се манипулира от недобросъвестни собственици и търговци. Друг проблемен детайл е водната помпа, чието пластмасово работно колело старее с времето и в един момент се откача от оста си, вследствие на което двигателят прегрява. Иначе BMW 520i Touring, също като А6 и Е-класата със 150 к.с, много рядко ще ви поднася неприятности. При потегляне „баварецът" е леко немощен, но с повишаване на оборотите се повишава и удоволствието от шофирането.

Слаби места

Благодарение на солиднamа конструкция и качествените материали последните екземпляри на серията 124 са много стабилни и здрави автомобили. При висок пробег честа причина за ядове са големите луфтове в кормилното управление и окачването. Никак не са редки течовете на масло от двигателя, скоростната кутия и диференциала на задната ос. Често отказват люкът на покрива и стъклоповдигачите. Ръжда се наблюдава много рядко. Технически данни: Обем на gвuгателя: 2199 cm3, мощност: 150 к.с, максимална скорост: 205 км/ч
октомври 2006 година