Mercedes E класа W212Едно време Mercedes се мъчеше да избяга от правоъгълните фарове и след като най-накрая успя, сега отноео се връща към кубизма. Ще отнеме малко време, докато се получи.

Спомням си през 1995 година, когато видях пърбия четириок Мерцедес E-класа, ми се струбаше, че в него има нещо нередно. Сякаш насила му бяха сложили крьгли фарове и заоблени стопове. Следващият W 211 за сметка на това бе перфектен. Дизайнерите тъкмо изпипаха четириокия стил и w компанията отноВо се заwърна ерата на кубизма.
При Mercedes C-Class се получи перфектно, нещата паснаха, но E-Class сякаш е сглобен отново насила. Обикновено пресматериалът за нов автомобил започва с дизайна. Тук обаче информацията за визията е на последно място и май има защо. Mercedes не може да се похвали с нищо, освен с изпъкналата линия върху задния калник, "напомняща за Ponton Mercedes" от 50-те години на миналия век (Всъщност прилича повече на грозноватия Dodge Charger). Има много изпипани детайли като стилните LED мигачи в огледалата, устремената странична линия, дневните светлини в решетката, формата на ауспусите и др. Но като цяло дизайнът ни кара да мечтаем за връщане на облите форми от предишния модел.
Една от идеите на този скучноват външен вид е, че дизайнерите са вложили много емоция при купето и кабриолета CLK, който също очакваме тази година. При тях стоповете ще са много по-стилни, излъчването по-атлетично и като цяло ще са по-привлекателни. Другата идея е, че Mercedes E класа не изглежда чак толкова добре на снимки. На живо обаче автомобилът е много по-внушителен и завършен, точно какъвто трябва да е един луксозен седан.
За сметка на дизайна в началото на пресматериала за E-Class са изброени безкрайните нововъведения и технологии, интегрирани В тази кола и гарантиращи, че тя ще е еталон за комфорт, безопасност и... икономичност. Да, икономичност! Сигурно е породена от активистите на "Грийнпийс", настръхващи при вида на Е500. Той е запазен в гамата, но големите усилия са хвърлени в областта на 4-цилиндровите двигатели. Може би от съображения за икономичност и стандартните джанти са 16-цолови с тасове (една Kia cee'd примерно върви стандартно с 16-цолови джанти). Базовият бензинов двигател е 1,8 и благодарение на компресор и директно впръскване доставя 183 к.с, но едва ли осигурява усещането на V6. Има и 2,2-литров дизел със 136 "коня", с който E-Class харчи средно 5,3 л на 100 км. Все хубави неща, но дали me ще развълнуват клиентите на E-Class? Най-вероятно не. По-скоро купувачите ще се интересуват от топ версиите V6 и V8 бензинови двигатели, Е63 AMG и новия Е350 CDI.
Отвътре E-Class преживява коренна промяна. Ново перфектно табло, изключителен волан и централна конзола... като на Opel Vectra c ръбати форми и различна подредба на уредите, Но пък тези, които са седели в автомобила на изложението в Детройт, където E-Class беше звездата (единствената и най-ярката), казват, че въпреки скуката усещането за качество и комфорт е невероятно. Може би е заради новото поколение седалки, но не се съмняваме, че и без тях автомобилът е страхотен като усещане. С нетърпение чакаме да го опитаме в близките месеци. .