Mercedes E класа W211

{include_content_item 2218}СЪВЕТНИК УПОТРЕБЯВАНИ АВТОМОБИЛИ - Mercedes E класа W211
За Mercedes това беше един ГРАНДИОЗЕН ПРОВАЛ. Марката, която като никоя друга набляга на темата „Сигурност", трябваше да си признае, че спирачките на нейните модели отказват. И то не само при луксозния роудстър SL, но и при един от най-масовите и носещи най-големи печалби модели - представената през 2002 г. нова Е класа от моделното семейство W211. През 2004 г. станаха известни първите проблеми с „вълшебните" спирачки SBC (Sensotronic Brake Control). Резултатът - през април 2005 г. тогавашният шеф на Mercedes д-р Екхард Кордес извика всички доставени до този момент модели със SBC спирачки в сервизите.
Добрата новина - оттогава проблемите със спирачките се смятат за отстранени. Въпреки това Mercedes не спряха дотам - сигурното си е сигурно - и при фейслифта на Е-класата през април 2006 г. напълно премахнаха SBC спирачките от моделите си. Вместо тях Mercedes започнаха да вграждат конвенционални спирачки.
Означава ли това, че по-старите версии не са препоръчителни? Категорично не. На практика ние вече не получаваме никакви оплаквания от SBC спирачките. Междувременно системата вече работи почти безпроблемно, моделното семейство W211 е изключително рядък гост в пощенската кутия за оплаквания на AUTO BILD.
Въпреки това е добре да си отваряте очите на четири, защото изгодните предложения на пазара най-често са върнати от лизинг екземпляри на възраст 3 до 5 години с много висок пробег. Който си купи подобен уж „изгоден" модел с шестцифрен пробег, трябва да калкулира и цената на един комплект кормилни накрайници, носачи и тампони на задната ос. А също, в зависимост от темперамента на предишния собственик, и един турбокомпресор - особено при екземпляри, подложени на чиптунинг. Но това не е проблем, типичен само за Mercedes; чиптунингът води до неприятности и при всички останали турбодизелови двигатели.

Mercedes e class W211ПРОБНО ПЪТУВАНЕ
НАШИЯТ ТЕСТОВ АВТОМОБИЛ е произведен през септември 2004 г, тоест отпреди фейслифта и е оборудван с ненадеждните електрохидравлични SBC спирачки. Все пак колата е оборудвана с филтър за твърди частици (за който навремето се е доплащало), 5-степенна автоматична трансмисия и лак металик, освен това и с по-голям резервоар. Но предишният първи и единствен собственик явно не е имал нужда от последната екстра, защото 83 400 километра за 5 години са малък пробег за автомобил от този клас. Търговецът на употребявани автомобили Бурместер в Релинген иска за автомобила 19 900 евро, една обичайна цена. Необичайни обаче са множеството драскотини и щети по каросерията - тенекеджията ще има доста работа.
НАШЕТО ТЕСТОВО ШОФИРАНЕ Потегляме с типичното чукане на CDI двигател, но 150 к.с. не са особено висока мощност за автомобил с тегло 1.8 тона. А нима кормилното управление винаги е било толкова тежко? Да, така си е, нормалното сервоуправление при Mercedes винаги е било по-трудноподвижно, за да могат водачите да усещат тежкия автомобил. Който иска волан, който да се върти с един пръст, е трябвало да поръча Servotronic. Иначе нямаме забележки към тази Е-класа,
НАШАТА ОЦЕНКА Не е много изгодна оферта, но техниката ни направи добро впечатление. Това обаче не може да се каже за ламарините на тази Е-класа, тук няма да се размине само с дребни поправки, има работа за професионален тенекеджия. Освен ако новият собственик не се притеснява от външността на колата. Което обаче е по-скоро рядкост сред клиентите на Mercedes.

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ

Двигател

4 цилиндров отпред надлъжно
Клапани/разпределителни валове
4 на цилиндър/2
Работен обем
2148 см3
кВт (к.с.) при об./мин
110 (150) 4200
Нм при об./мин
340/2000
Максимална скорост
208 км/ч
Ускорение 0-100 км/ч
10,7 сек
Норма вредни емисии
Euro 4/183 г/км
Скоростна кутия/задвижване
6-степенна/задно
Обем на резервоара/гориво
70 л/дизел
Вместимост на багажника
1950 л
Собствено тегло/полезен товар
1785/575 кг


Това ни дразни
ПРОВАЛЪТ НА SBC СПИРАЧКИТЕ, които до 2005 г. засегнаха много Е-класи и SL и заради които през април същата година стартира сервизна акция за ремонт и корекции, беше върхът на всичко и нанесе почти смъртоносен удар на имиджа на Mercedes. Днес SBC вече не са проблем и ако все пак има някакви неприятности, Mercedes обещават бързо и небюрократично решение. Същото важи и за ръждата, която при W211 е относителна рядкост, но не е изключена. И въпреки че това не се отразява на функционирането на автомобила - 20-те напълно ръждясали за 5 години гайки на алуминиевите джанти не изглеждат добре. Същото може да се каже и за полуоските, които сякаш са престояли известно време на дъното на морето. Някои други проблеми са типични за Mercedes не по-малко от звездата на предната решетка - разбити кормилни накрайници, неравномерно работеща ръчна спирачка, износени листови ремъци или разхлабени впръскващи дюзи при CDI моделите.
ИЗВОД
Аферата SBC нанесе огромни щети на доброто име на моделното семейство W211, въпреки че на финала Mercedes все пак се справиха с проблемите. И затова клиентите могат да изберат този модел без почти никакви притеснения, защото междувременно той се наложи като един от особено препоръчителните употребявани автомобили. Присъствието му в пощенската кутия за оплаквания на AUTO BILD е почти незабележимо, само че това още не е станало публично достояние. А това осигурява относително ниски цени - за Mercedes.
Мижави фенери - слаби серийни фарове. По-ярки, но и по-проблемни, са ксеноновите фарове със светлини за завой.
Коренът на цялото зло - дефектът на SBC спирачките водеше до отказ на ABS-a и една огромна сервизна акция за ремонт и корекции.
Лабиринт от носачи - разбитите шарнири на предната и задната ос водят до лошо поведение на пътя и проблеми пред TUV.
Силно корозирали лолуоски. Водата се е промъкнала под маншона и скоро ще унищожи карето.
Тук често има течове - диференциалът и скоростната кутия. В нашия случай обаче тук няма никакви следи от масло - което е рядкост.
Сериозен товарач - Е-класата може да превозва максимум 1950 литра или 575 кг полезен товар. Почти никой друг не предлага толкова много. Хендрик Дикман , автобилд