Mercedes E class W211

{include_content_item 2218}При реформите на класически образци като този, малкото е повече. След четири години на производство, близо един милион продадени екземпляра и пазарен дял от 30%, Е-класата на Мерцедес се нуждае единствено от полиране на блясъка.

Трябва наистина да си специалист, заклет фен на марката или притежател на седан или комби от този модел, за да регистрираш веднага промените във външността на модернизирания модел от Щутгарт. След по-внимателно вглеждане окото наистина открива по-масивните очертания на марковата решетка, фините изменения в оформлението на броните и едва загатнатата агресия в „погледа" на предните светлини с характерните бляскави ламели в горната част на елипсите, но като цяло Е-класата си остава същата - спретнат и елегантен продукт на германската автомобилна промишленост, който мнозина биха нарекли луксозен, но той самият по всяка вероятност би предпочел определението „представителен".
Споменатите в началото числа наистина са повече от представителни за реномето на модела и могат да бъдат допълвани с още статистически факти и обективни констатации. Така например фактът, че лимузината се задържа в позицията си на пазарен лидер в своя клас на родния германски пазар през последните четири години, формирайки цели 38% от продажбите в своя сегмент, няма как да не е подействал окуражаващо на дизайнерите на интериора. В резултат от поощрението те са ограничили своята намеса в модернизацията единствено до подмяната на волана с познатото от CLS и роудстъра Mercedes SL решение. Всичко останало във вътрешното пространство е запазило акуратната си подредба и усещането за домашен уют, в което много малко други автомобили могат да съперничат на този модел на Mercedes.
С това видимите с просто око промени в общи линии се изчерпват, макар че при желание могат да се изброят леките нюанси в оцветяването на задните светлини, видът и размерите на хромираните апликации, както и много други дребни детайли, придаващи на обновената версия по-динамично общо излъчване.
Истински голямата промяна в тази насока обаче се усеща едва след като заемете мястото зад волана. Наред с увеличените показатели по отношение на мощността и въртящия момент на повечето агрегати, Mercedes Е-класа прави впечатление преди всичко с по-стегнатата настройка на ходовата част и по-директната реакция на кормилната уредба. Оригиналната версия на модела в никакъв случай не би могла да се критикува в тези две отношения, но в случая конструкторите очевидно са се водели от старата германска поговорка „По-доброто е най-големият враг на доброто".
Същото може да се каже и по отношение на модификациите в областта на безопасността, където се забялязват най-внушителните промени. Станалата повод за мърморене под сурдинка спирачна система SBC, при която връзката между педала и изпълнителните модули се осъществяваше по изцяло електронен път (by wire) е преминала окончателно към дело и е заменена с електронно контролираната хидравлична система от новата S-класа, която предлага същите функции като SBC и елиминира всички основания за критики. От S-класата е мигрирала и системата за превантивна сигурност Pre-Safe, която, подобно на активните опори за глава Neck-Pro, вече е включена в серийното оборудване на модела.
Изключителен прогрес в областта на светлините демонстрира адаптивната система на предните ксенонови светлини Intelligent Light System, която в момента е уникално достояние на обновения модел и не се предлага нито при S-класата, нито при който и да било друг автомобил на пазара. В ефикасността на своето действие не отстъпват и задните светлини със светиодиоди - според специалистите на Мерцедес психологическото въздействие на примигващата при рязко спиране яркочервена светлина върху водача на движещия се отзад автомобил може да скъси времето за реакция, а оттам и спирачния път, с цели пет метра. В реалното ежедневие това нерядко се равнява на повече от един спасен човешки живот.

НА ФОКУС - Функции на Intelligent Light System
Системата ILS предлага общо пет функции, част от които са добре познатите дълги светлини и функциите за следване на кривата на завоя и осветяване на кръстовище. Нови и интересни са другите приложения. Досегашните къси светлини при Е-класата вече се наричат „светлини за междуградски път" и осигуряват по-ярко осветена зона в лявата част на платното. При скорост над 90 км/ч се включва първата степен на „магистралните светлини", при която мощността на биксеноновите осветителни тела се увеличава от 35 на 38 Вт. След преминаване на границата от 110 км/ч се активира и втората степен, при което настройката се променя, осветената зона става равномерна и нараства до 120 метра пред автомобила, а в централната й част водачът вижда с 50 метра по-надалече, отколкото на къси светлини. ILS притежава и отделна функция за движение при мъгла (активира се след включване на задната светлина за мъгла и при скорост до 70 км/ч), при която осветителното тяло на левия фар се завърта наляво с 8 градуса и едновременно с това се насочва по-ниско. Целта е да се подобри видимостта и да се намали ефектът на самозаслепяване.
НА ФОКУС - Техническите промени при Е-класата
Двигатели и трансмисии
Повишени с до 13% динамични характеристики при версиите Е200 CDI и E220 CDI, повишена с 20 к. с. мощност при версията Е200 Kompressor, повишен с 30 Нм въртящ момент при версията Е320 CDI, нов двигател с мощност 388 к. с. за версията Е500, нова версия Е63 AMG с атмосферен V8 и мощност 514 к. с, система Direct Control за по-директно превключване на предавките при шестстепенната механична предавателна кутия, ново оформление на планките за превключване на предавките от волана при спортния пакет оборудване.
Ходова част
Система Direct Control, включваща промени в настройките на кормилната уредба и окачването с цел постигане на по-динамично поведение на пътя.
Безопасност
Нова спирачна система Adaptive Brake c електронен контрол (от новата S-класа), система за превантивна сигурност Pre-Safe, активни облегалки за глава Neck-Pro, автоматична мигаща функция на спирачните светлини при режим на внезапно спиране, адаптивна система на предните светлини Intelligent Light System, система Easy-Pack за осигуряване на багажа при версиите седан, система за предупреждение при загуба на налягане в гумите.