Mercedes-Benz E class W211

{include_content_item 2218}28 март 2003 година

Преди повече от 110 години Готлиб Даймлер изпраща на съпругата си картичка с нарисувана върху нея малка звезда. "Тази звезда - пише той - ще се превърне в символ на нашето дело." През 1909 г. трилъчната звезда става запазена търговска марка на Daimler и днес тя блести гордо върху всеки автомобил от типа Mercedes-Benz. В наши дни инженерите на Mercedes-Benz проектират, моделират и усъвършенстват автомобилите със същото вдъхновение, неспирен ентусиазъм и амбиция, с които в края на XIX век Готлиб Даймлер и Карл Бенц откриват своите автомобили. А трилъчната звезда е символ на тяхното прогресивно дело и ярък белег за технически прогрес в автомобилната техника - знак за безкомпромисно качество по целия свят.
На свой ред вдъхновението от постигнатите успехи се явява катализатор за тяхното усъвър¬шенстване и способства за още по-голяма отговорност при създаването на един нов автомобил. Новият E-class е свидетелство за това. Той притежава външни форми с характерни черти, нововъведения и предимства, които средоточават вниманието. Това е постигнато благодарение на отличния баланс между уникалната новаторска инженерна мисъл и безпрекословните традиции и философии на марката. Предимствата в технологичното асемблиране, показанията от експлоатационните характеристики и не на последно място сигурността на пътуващите са изключително впечатляващи в новия E-class.
Предходният модел, представен през 1995 г., отвори една нова страница в разбиранията за бизнес класа на Mercedes. Той представи нова тенденция в изграждането на този тип автомобили на реномираната марка. Новият модел, носещ заводското наименование W 211, може да се похвали не само че изглежда добре, но и с отличните си технически достойнства. Например, аеродинамиката на каросерията е с коефициент на въздушно съпротивление 0,26 - ново върхово постижение в този сегмент от пазара. Образцовата аеродинамика наред с оптимизираните двигатели и последователното олекотяване на конструкцията допринасят за по-ниския разход на гориво в сравнение с предходните модели. Инженерните решения в сферата на пасивната и активната сигурност следват своята очаквана еволюция към по-голяма надеждност и дълъг период на експлоатация. Високите технологии имат също запазено място тук - но вече не като концепции или визии, а като стандартни и неизбежни модули, адекватно отговарящи на световния прогрес в областта на комуникациите, навигацията и безопасността при пътуване. Тези основни характеристики се внедряват безрезервно, тъй като собствениците на тези автомобили във всекидневните си пътувания по улиците на градовете или при продължителното шофиране по магистралите опознават своя автомобил и му се доверяват стопроцентово. Моделите от различните генерации са популярни по целия свят и се движат в около 160 страни, шофирани от около 1,5 милиона души.
Новият модел E-class е разработван и тестван в продължение на 48 месеца. Той направи световната си премиера през януари 2002 г. на автомобилното изложение в Брюксел. Както предходният модел, така и новият се предлага на пазара с избор от три основни нива на оборудване - Classic, Elegance, Avantgarde. Те са изпълнени впечатляващо и качествено. Цветовите нюанси, вплитането на отделните форми и детайли показват на какво са способни инженерите, отговарящи за вътрешното пространство на автомобилите Mercedes-Benz. Всяко от трите нива на оборудване подчертава своето интегриране в автомобила още от пръв поглед. Най-отявлено от трите е нивото Avantgarde. To е с подчертано спортен дух. Тук се наблюдава една смес от метално студени детайли и такива класифициращи лукс и уют в пътническото пространство. На свой ред нивото Elegance представя визията и усещането за луксозния автомобил от типа Mercedes-Benz. В него са намерили място "приглушени цветове", балансирани в една комбинация от кожа или плюш и панели от благородна дървесина. И накрая оборудването Classic е истински представител на това, как семплите нюанси в комбинация с изваяните форми показват престижното и луксозното в един Mercedes-Benz. Доста е трудно да се направи изчерпателна характеристика на тези три нива. Но може да се каже едно със сигурност - таван на възможностите в индивидуалните вкусове при избора на такъв автомобил няма. Палитрата от цветове за каросерията включва петнадесет цвята. Вътрешното оборудване може да бъде подбрано и тапицирано от наистина доста предложения в тази сфера. А "надстройката" Designo предлага възможност за едно обогатяване на двете нива Elegance и Avantgarde. Благодарение на нея те се превръщат в шедьоври.
Комфортът не се изгражда само от добре моделираните форми във вътрешното пространство. Това инженерите от фирмата знаят добре. Отправна точка тук е човекът. Проектантите знаят къде ще бъде тясно за бъдещите потребители и за това успешно реализират в новия E-class изграждане на една своя концепция в тази насока, поела по своя път още в предходния модел. Резултатът е на лице - повече простор в пътническото пространство. Освен това и окачването играе съществена роля за комфорта. Изградените крайни решения в тази област допринасят за постигане на възможно максимален комфорт още при нормалното "базово" окачване. Те безспорно се оказват развити и успешни за новия модел. На свой ред възможността за инсталиране на полуактивното пневматично окачване Airmatic Dual Control, използвано при по-големите модели от S-class, дава една ясна представа за възможностите за рентабилно обогатяване на усещането за комфорт и сигурност. В същата тази област е и предложението за мултиконтурната динамична седалка. Едно интелигентно решение за опората и удобството при шофиране. Освен това климатичната инсталация Thermotronic c отделни четири климатични зони за възможна работа и усъвършенстваното подгряване и охлаждане на седалките недвусмислено повишават приятното пътуване. За удоволствието и хармонията при пътуване допринася и екстрата - панорамен плъзгащ се покрив. Той способства за добрата, приятна осветеност и влизането на свеж въздух в купето. Трябва да се отбележи, че тази опция е вдъхновена от миналото. Такъв плъзгащ се покрив - гюрук, има при някои поръчкови модели от 50-те години. Днес това е изпълнено от здраво стъкло, защитаващо от вредните лъчи на слънцето, притежаващо надежден механизъм за своите движения и отлично уплътняващо се с праговете на покрива. За приятната атмосфера допринася и развитата система Command APS, чийто централен модул може да се вгради в централната конзола на арматурното табло. Тя е във връзка с работните режими на автомобила. Работата й може да бъде контролирана лесно и удобно. Тя включва контрол над радиото, CD-чейнджъра, GSM телефона, навигацията, сервизните услуги и т.н. За безопасното шофиране се предлага система, следяща добрата дистанция при движение на автомобила. Това е системата Distronic, позната от по-големия S-class. Тя се предлага само при избор на автоматична скоростна кутия. Тук предложението Mercedes-Benz е 5-степенната скоростна кутия. Освен това с нея може да бъде избрана и системата Keyless-Go за отключване и заключване на автомобила без ключ и стартиране на двигателя от бутон, намиращ се на върха на скоростния лост. Разпознаването на собственика става посредством специална карта, по-малка по обем от кредитна. Разбира се, контактният ключ не е игнориран и при желание или несъответствия в системния контрол може да бъде използван. За улесненото паркиране на автомобила допринася и опцията Parktronic. Тя следи с датчици, интегрирани в предната и задната част на автомобила, за наближаване на автомобил, предмет и т.н.

Водещо място в един автомобил от типа Mercedes-Benz стои изграждането на максимално най-добра пасивна и активна сигурност за своето време. По отношение на пасивната сигурност фирмата е на една лидерска позиция. Програмируеми зони на деформацията в предната и задната част на автомобила, благодарение на които пътническата клетка остава възможно максимално здрава. Странични въздушни възглавници и усилени странични щанги във вратите. Предни и странични въздушни възглавници. Триточкови колани с натягане, намаляващи натоварването на гръдния кош.
При активната сигурност главната роля играе новата електрохидравлична спирачна система SBC - Sensotronic Brake Control. Тя е разработена съвместно с BOSCH, така както известните системи ABS (появила се в края на 70-те години) и ESP (появила се в началото на 90-те години). Новата система е своеобразен революционен ход в сферата на активната сигурност. Подслонила е под своя покрив миналото и бъдещето на спирачните системи. Основната й характеристика са нейните връзки по "цялото тяло" на автомобила. Главните й сътрудници са ABS, ESP и спирачният асистент BAS. А нейни органи са хидравличният модул с вграден резервоар за високо налягане, сензор при педала за спирачките, отчитащ неговото движение, сензор при волана, следящ ъгъла на завъртането му и сензори, следящи оборотите, с които се въртят гумите на автомобила. Работата на спирачната система SBC е накратко следната: При натискане на педала на спирачките - сензорът, който е интегриран там, изпраща електронни импулси към централния микрокомпютър на системата. Той от своя страна влиза в синхрон с електронните системи, следящи работата на двигателя, скоростна кутия и зададената й предавка, оборотите на колелетата, ъгъла на завъртане на волана и нуждата от ESP при евентуално наличие на критично състояние, обуславящо за-насяне на автомобила. След обработката на тези данни от главния хидравличен модул, подържащ постоянно високо налягане на спирачната течност до 160 бара, течността потегля към спирачните апарати, където бива насочена нейната сила в зависимост от обстоятелствата. Първо с равно налягане към всеки един спирачен апарат, а впоследствие - равняващо се на части от секундата - индивидуално за всеки спирачен апарат. Системата SBC помага ефективно за оптималното рязко-критично спиране, при честите спирания в градския трафик и други не лесни ситуации по време на път. Процентът на ефективност на SBC в сравнение с конвенционалните системи е значителен и спомага най-много за по-късия спирачен път на автомобила.
Двигателите, с които може да бъде съоръжен един E-class, са на високо технологично равнище. Предложенията за момента включват четири дизелови и пет бензинови агрегата. Главна и съществена роля в този ансамбъл от възможности за избор играят дизеловите. Основна черта при всички тях е съвременната система Common-rail, при Mercedes-Benz тя носи обозначението CDI. Това са агрегати с директно впръскване на гориво под високо налягане турбонагнетено и електронно управляемо, чиято помпа зарежда гориво към общата рампа, наречена Common-rail, c налягане достигащо до 1600 бара. Резултатът е дизелови двигатели, постигащи отлична динамика с добър разход на гориво. Те са със следните общи характеристики:
• 220 CDI - 4-цилиндров редови, с ходов обем 2148 куб. см, максимална мощност от 110 kW при 4200 об./мин и максимален въртящ момент 340 Нм/2000 об./мин. Ускорение от 0 до 100 км/ч - 10,1 сек. Максимална скорост 216 км/ч. Разход на гориво: градско 8,5 л, извънградско 4,8 л и средно 6,1 л
• 270 CDI - 5-цилиндров редови с ходов обем от 2685 куб. см, максимална мощност 130 kW при 4200 об./мин, максимален въртящ момент 400 Нм/1800-2600 об./мин. Ускорение от 0 до 100 км/ч - 9 сек. Максимална скорост 230 км/ч. Разход на гориво: градско 9,1 л, извънградско 5,1 л, среден 6,5 л.
• 320 CDI - 6-цилиндров редови с ходов обем от 3222 куб. см, максимална мощност 150 kW при 4200 об./мин, максимален въртящ момент 500 Нм/1800-2600 об./мин. Ускорение от 0 до 100 км/ч - 7,7 сек. Максимална скорост 243 км/ч. Разход на гориво: градско 9,4 л, извънградско 5,4 л, среден 6,9 л
• 400 CDI - 8-цилиндров V-образен с ходов обем от 3996 куб. см, максимална мощност 191 kW при 4000 об./мин, максимален въртящ момент 560 Нм/1700-2600 об./мин. Ускорение от 0 до 100 км/ч - 6,9 сек. Максимална скорост 250 км/ч (ограничена електронно). Разход на гориво: градско 13,5 л, извънградско 7,1 л, среден 9,4 л.
Бензиновите двигатели са 200 Kompressor, 240, 320, 500, 55 AMG, с мощност от 120 kW при 4-цилиндровия редови 200 Kompressor, c ходов обем 1796 куб. см до 360 kW при V-образ-ния 8-цилиндров 55 AMG c ходов обем от 5439 куб. см. Последният се вгражда в безспорно най-бързия и притежаващ изцяло спортен дух E-class 55 AMG, който може да бъде класифициран като болид с четири врати. А изпълнен с цвят сив металик на каросерията се превръща в цивилна сребърна стрела по магистралите. Той е изготвен от придворния на Mercedes-Benz тунинг майстор AMG.
В заключение на написаното дотук можем да кажем, че новият E-class е една истинска мечта за всеки един автомобилист, която ще остане за повечето хора непостижима. Но тези, които могат да си позволят един представител на E-class, няма да сбъркат в своя избор, защото ще притежават един безспорно качествен автомобил, който ще им служи дълго и ще бъде актуален години наред.

 

Дебют на Mercedes Е-кпаса в Брюксел
На автосалона в Брюксел дебютира Mercedes Е-класа. В сравнение с предшествениците си, които се появиха през 1995 година, дизайнът на новия автомобил (с Производствен индекс W211) е изменен незначително: леко са променени фаровете, очертанията на купето са много по-елегантни. Новата Е класа е и по-голяма от основните си конкуренти - BMW пета серия и Audi A6. Дължината на седана е увеличена от предшественика си с 23 мм, по-висок е с 12 мм, а колесната база е увеличена с 21 мм. Коефицентът на аеродинамично съпротивление е спаднал от 0.27 на 0.26.
Едно от главните достойнства на модела е, че спирачната система е подменена с електрохидравлично управление Sensotronic Brake Control. Системата, направила своя дебют при Mercedes SL500, за пръв път се внедрява и в автомобил от този клас.
Първоначално возилото ще се задвижва от три бензинови двигателя с мощност 177, 224 и 306 конски сили и два дизелови, развиващи 150 и 177 конски сили. По-късно ще се произвежда и с още три дизелови мотора и четирицилиндров бензинов с компресор.
На избора на клиентите ще бъдат предложени и няколко варианта на трансмисията - шестстепенна механична скоростна кутия или пък петскоростен "автомат".
Конструкторите на Mercedes са поработили здраво и върху пасивната безопасност на автомобила. Въздушните възглавници автоматично се адаптират към ръста на пътниците на предните седалки. Коланите пък се стягат или разпускат в зависимост от скоростта на движение и удар.
Най-мощната версия Е500 в стандартното си оборудване има пневматично окачване Airmatic DC, което в зависимост от релефа на пътя, стила на управление на водача, автоматично избира оптималната твърдост. Климатичната система поддържа четири режима.
Новият модел ще бъде предложен в три версии: Classic, Elegance u Avantgarde. Продажбата в Европа започва през март 2002 година.